Kaksitoista vuotta sitten seisoin Eduskunnan nurmikolla epäuskoisena. Eduskunta oli juuri myöntänyt luvan Olkiluodon kolmannelle ydinvoimalalle. Vieressä kokoomuslaiset ydinvoimanuoret poksauttelivat samppanjapulloja auki ja hurrasivat. Tiesin, että oli tapahtunut suuri virhe.
Yhtä järjetön päivä oli tänään, kun hallituksen enemmistö äänesti Fennovoiman Rosatomin ydinvoimalan periaateluvan puolesta. Jopa verrattuna Olkiluoto 3:een kyseessä on kaikin tavoin huonoin mahdollinen ydinvoimahanke.
Suomeen ei ole valmistunut yhtäkään uutta ydinvoimalaa koko minun elinikäni aikana. 12 vuotta sitten myönnetty lupa Olkiluoto 3:lle on muodostunut suuren epäonnistumisen symboliksi ja se on jo nyt maailman kallein rakennus.
Eikä Olkiluoto 3 ole poikkeus. Rosatom ei ole 20 vuoteen saanut ainuttakaan ydinvoimalaa valmiiksi aikataulussa ja budjetin puitteissa. Olkiluoto 3:n oli tarkoitus valmistua vuonna 2008 ja sen piti olla keino saavuttaa Suomen Kioton ilmastotavoitteet vuoteen 2012 mennessä. Ilmastotavoitteet saavutettiin, vaikka Olkiluoto 3 ei tule valmistumaan vielä vuosiin. Tällä hetkellä sen arvioidaan valmistuvan kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.
Jahkaamalla kaikki nämä vuodet paikoillaan junnaavien ydinvoimahankkeiden kanssa me olemme menettäneet mahdollisuutemme olla uusiutuvan energian edelläkävijöitä. Fennovoima sai ensimmäisen lupansa 2010. Kun Suomessa kerjätään epätoivoisesti sijoittajia Rosatomin huonolle ydinvoimahankkeelle, Ruotsissa rakennetaan vuosina 2010–2015 yhden Fennovoiman verran tuulivoimaa.
Fennovoiman hanketta perustellaan täysin samoilla argumenteilla kuin Olkiluoto 3:sta. Tämänkin ydinvoimalan pitäisi olla ratkaisu ilmastonmuutokseen. Kun muu Eurooppa rakentaa energiaomavaraisuutta, Suomi lisää riippuvuuttaan Venäjän energiaan sitoutumalla Rosatomiin. Montako kertaa samat valheet voidaan toistaa?
Nyt näyttää siltä, että kokoomus ja SDP jatkavat 1970-luvun energiapolitiikkaa. Meistä ei ole näillä näkymin tulossa puhtaan energiateollisuuden suurvaltaa. Sen sijaan me siivoamme Villen kanssa työpöytämme ympäristöministeriössä.
6 kommenttia
P. Orvari
18.9.2014 15:31
Tämä oli siinä mielessä hyvä päivä (ja askel eteenpäin) että saatoimme saada vaalikauden lopuksi jopa suht koht toimintakykyisen hallituksen kun sixpakin kaksi pahinta kiveä kengässä ovat poistuneet takavasemmalle (veikkaan että tämä myös muistetaan seuraavia hallituksia pystyyn pantaessa).
Vastaa kommenttiinTunnustakaa vihriät suoraan että ero hallituksesta oli pelkkä populistinen vaalikamppailun avaus ja suurin syy tähän oli loppujenkin kannattajien siirtyminen Arhinmäen joukkoihin.
Vastaa kommenttiin
Vihreä realisti
19.9.2014 09:00
Höpön höpö, eiköhän ole jo aikakin, että vihreä terrori loppuu Suomessa.
Vastaa kommenttiinFaktojen täydellinen kieltäminen ja aroganttisuus tuntuvat olevan kirjoitettu vihreiden dna:han.
Mitään energian tuotantomuotoa ei ole tutkittu niin paljon kuin ydinvoimaa. Ja se on ainoa tuotantomuoto, jossa huolehditaan myös syntyneistä jätteistä vastuullisesti.
Hyvä dokumentti silmien avaamiseen on esim. Pandora's Promise dokumentti.
http://pandoraspromise.com/.
Vastaa kommenttiin
Jnni
19.9.2014 10:01
"Ruotsissa rakennetaan vuosina 2010–2015 yhden Fennovoiman verran tuulivoimaa."
Tälle väitteelle näkisin mielelläni viitteet jostain. Myös siis sen, onko kyse nimellistehosta (kuten arvaan), vai oikeasti tuotetusta energiamäärästä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Waka Wanha
19.9.2014 21:01
Heippa Emma!
Tämä kantasi on tyypillistä Vihreiden haihattelua ja tyhjille toiveille rakennettua haaveilua.
Vastaa kommenttiinMistään muusta energiamuodosta ei saada niin massiivista määrää energiaa kuin tuottamalla se ydipohjaisesti. Se, että meillä jopa professoritason ihmiset puhuvat uusioenergian ja uusien energiamuotojen hyödyntämisestä (mitä ja missä ovat?) vaihtoehtona ydinenergian tuottamiselle, johtuu siitä, että heillä on pahasti ketunhäntä kainalossa ja näin yrittävät saada omille tutkimushankkeille rahoitusta. Varmaan joskus (Huom!) kaukana tulevaisuudessa voidaan auringon energiaa hyödyntää nykyistä tehokkaammin, mutta tähän kulunee vielä enemmän aikaa kuin ydinenergian tuottaminen vaatii. Ja eikö muuten Saksa ole todella riippuvainen venäläisestä energiasta kun se ostaa suunnattomat määrät maakaasua venäjältä. Sitten vielä nämä uusiutuvat, ne tuottavat aivan samaa hiilidioksidia kuin hiilen palaessa syntyy. Esim. kun poltetaan tonni (1000kg) maakaasua (=metaania) muodostuu lähes kolme tonnia (3000kg) hiilidioksidia.
Mikä siinä on että erikoisesti kaupunkilaisnaisille realiteetit ovat niin vaikeatajuisia?
Vastaa kommenttiin
Alfa2
23.9.2014 11:06
Teollisuus pakeni Fennovoima-hankkeesta, kun huomattiin, että laitoksen rakennuskustannukset megawattia kohden nousevat selvästi OL-3 reaktoria korkeammaksi. Rosatomin tarjoama reaktori on nimittäin teholtaan 25% Olkiluodon jättiläistä pienempi, mutta hinta ei ole samassa suhteessa edullisempi. Myös käyttö- ja huoltokustannukset megawattituntia kohden nousevat samassa suhteessa.
Rosatomin projektien onnistumiaste ei päätä huimaa. Tuorein uutinen taitaa tulla Intiasta, missä Kodankulamin ykkösreaktorin piti valmistua 2010, mutta vielä keväällä 2013 laitoksen käynnistymisajankohtaa ei voitu nimetä. Korruptio, laatudokumenttien väärennökset ja kelvotomat komponentit hidastivat projektia merkittävästi. Eikä kyseessä ole prototyyppilaitos kuten Pyhäjoella, vaan sarjatuotannossa oleva 1 GW VVER-reaktori.
Samaan aikaan kun Olkiluodon kolmosreaktoria on yritetty saada valmiiksi, Ruotsiin rakennettiin saman verran tuulituotantoa. Saksassa taas tuulivoimakapasiteetti on 30 GW luokkaa, aurinkovoimaakin sinne rakennettiin viidessä vuodessa (2009-2013) 25 GW. Saksa on pinta-alaltaa Suomen kokoinen, joten vastaava kapasiteetti olisi helppo toteuttaa myös meillä. Tosin ensimmäinen etappi voisi olla maltillisempi, 2 GW riittäisi kompensoimaan sähkön kulutuksen vuorokausivaihtelun.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Doc Norton
4.10.2014 22:15
"Sen sijaan me siivoamme Villen kanssa työpöytämme ympäristöministeriössä"
Vastaa kommenttiinHelevetin hyva juttu etta haivytte. Muistakaakin pysya poissa. Mitaan taysijarkista stooria ei vihreiden suusta ole koskaan tullut.Tamakin juttu oli niin taytta tuubaa kuin vain voi olla.
Olen jo viimeiset parikymmenta vuotta ollut kehittamassa voimalahankkeita ympari palloa - niin renewable kuin conventional. ihan tiedoksi, etta nuket ja hiilivoima on sita mita tarvitaan. Ei ne vihervasureiden blogikirjoituksetkaan sinkoa nettiin ihan omin avuin..
Vastaa kommenttiin