Tuleva hallitus esitteli eilen synkän hallitusohjelman. Ohjelmasta löytyy kuitenkin ainakin yksi hyvä asia, sillä siinä vahvistetaan edellisen hallituksen linjaus siitä, että kivihiilen käyttö energiantuotannossa ajetaan alas 2020-luvun aikana. Tämä sinetöi lopullisesti Hanasaaren hiilikasojen tulevaisuuden.
Valtuusto päättää syksyllä Hanasaaren hiilivoimalan tulevaisuudesta. Päätöstä varten on pitkään selvitetty kahta vaihtoehtoa: Hanasaaren hiilivoimalan korjaamista tai uuden uusiutuvia käyttävät monipolttolaitoksen rakentamista Vuosaareen. Vihreiden aloitteesta tänä keväänä alettiin selvittää myös kolmatta, hajautettuun uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen perustuvaa vaihtoehtoa.
Olisi täysin järjetöntä laittaa satoja miljoonia euroja kivihiilenpolton jatkamiseen Hanasaaressa tilanteessa, jossa kivihiilen käyttö ajetaan valtakunnallisesti alas. Uuden hallituksen päätös poistaa yhteistuotantolaitosten CO2-veroalennus osoittaa, että hiilen polton perustelut ovat loppumassa.
Tervetullutta kivihiililinjausta lukuun ottamatta uuden hallituksen ohjelma on ilmaston ja ympäristön kannalta vaikeaselkoinen ja huolestuttava. On hyvin erikoista, että samalla kun puhutaan uusiutuvan energian edistämisestä, hallitus leikkaa massiivisesti tuulivoiman syöttötariffia ja jatkaa fossiilisen turpeen polttoa. Toivottavasti jatkossa saadaan kuulla myös jotain konkretiaa uusiutuvan energian ja puhtaan osaamisen edistämisessä. Uusiutuva energia ei edisty pelkillä kirjauksilla.
Vaikka hallitukselta ei konkretiaa saataisikaan, Helsingin on oltava pysäyttämässä ilmastonmuutoksen etenemistä. Kivihiilestä luopuminen pitäisi osata nähdä Helsingissä mahdollisuutena luoda tilaa uudelle yrittäjyydelle ja ilmastoedelläkävijyydelle. Se tarkoittaa hyvin konkreettisesti, ettei hiilikasoilla ole enää mitään sijaa kaupungissa.
Voimme tehdä Helsingistä cleantech-pääkaupungin isolla energiaremontilla. Tarvitsemme energiatehokkuuden parantamista koko kaupungissa, tarvitsemme hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa laajalla paletilla ja älykkään energiajärjestelmän.
1 kommentti
Sun Und Smog
12.6.2015 14:56
"On hyvin erikoista, että samalla kun puhutaan uusiutuvan energian edistämisestä, hallitus leikkaa massiivisesti tuulivoiman syöttötariffia ja jatkaa fossiilisen turpeen polttoa."
Turvehan uusiutuu. Hyvin hitaasti tosin, mutta sitä myös on SUOmessa aika paljon.
Tuulivoima energianlähteenä on täysin marginaalista puuhailua. Se ei kannata taloudellisesti edes tuulisella valtameren rannalla tai vuoristossa, puhumattakaan Suomessa. Jossain pienimuotoisessa tuulivoima voi toimia, esim. harrastusviljelyssä voidaan pumpata kasteluvettä järvestä viljelmälle. Aurinkoenergia sen sijaan voi toimia ja sen kehitystyöhön Suomen kannattaisi nyt panostaa.
Aurinkokennoista voidaan tehdä melko tehokkaita, mutta silloin tarvitaan voimakasta valoa. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä pienestäkin valosta sähköä tekeviä kennoja, mutta niissä teho on pienempi myös sillä voimakkaalla paisteella. Aurinkokennojen lisäksi voidaan tehdä aurinkovoimaloita, joissa on laaja kenttä täynnä peilejä kiinnitettynä tietokoneohjatuilla sähkömoottoreilla liikutettaviin alustoihin. Auringon liikkeen mukaan liikkuvilla peileillä kohdistetaan koko valoisa aika valonsäteitä kentän keskellä tornissa sijaitsevaan lämpöelementtiin, jonka kautta kiertää vettä tai vastaavaa. Lämpöenergia voidaan sitten muuttaa sähköksi kuten muissakin voimaloissa tehdään.
Tulevaisuudessa köyhät, mutta aurinkoiset Afrikan maat voivat ehkä ryhtyä energianviejiksi. Tai jos sinne saadaan kehitettyä omaa teollisuutta, tehtaita pyörittävä ekologinen arurinkoenergia voisi olla myyntivaltti maailmanmarkkinoilla.
Pienillä, halvoilla aurinkokennoilla taas voidaan esimerkiksi kesämökillä saaristossa tuottaa sähköä mobiililaitteisiin, pieneen keittolevyyn, saunavesipumppuun jne. Samaa tekniikkaa tai peilivoimalla toimivia aurinkokeittimiä voidaan viedä kehitysmaihin. Aurinkokeitin lämmittää veden kiehuvaksi minuuteissa vaikka pakkasessa saati afrikkalaisessa helteessä, joten ei tarvitse polttaa niin paljon metsää, jolloin eroosio ainakin hidastuu. Kun vettä voi keittää ilman puun polttamista, voi hygieniakin edistyä ja erilaiset tautiepidemiat vähentyä.
Tuo oheinen kuva on aika osuva: vihreiden poliitikko hiilikasan edessä. Teksti vain pitäisi poistaa – vihreäthän edistävät hiilivoiman käyttöä ja saastuttamista vastustaessaan ydinvoimaa. Euroopasta voi katsoa varoittavan esimerkin: Saksa holvaa kymmeniä miljardeja euroja tukiaisia tuulimyllyjen pystytykseen ja oheishankkeisiin sekä rakentaa lisää hiilivoimaa säätövoimaksi tuulettomien päivien varalle. Vuosituhannen vaihteessa hallituksessa istuneet sosialidemokraatit ja vihreät asettivat tavoitteeksi ydinvoimasta luopumisen vuoteen 2020 mennessä. Angela Merkelin kolme kristillisdemokraattijohtoista hallitusta ovat jatkaneet hanketta.
"– Huolimatta uusiutuvan energian massiivisesta kasvusta, eivät vuodelle 2020 asetetut tavoitteet energian tuotantorakenteesta ja ilmastonsuojelusta ole enää realistisia, kommentoi McKinseyn johtaja Thomas Vahlenkamp.
Samaan aikaan kuluttajien energialasku on paisunut. Saksalaiset maksavat nyt sähköstään enemmän kuin missään muussa maassa Euroopassa Tanskaa lukuun ottamatta.
– Poliitikot yrittävät usein huiputtaa meitä. Energialaskumme nousevat ja nousevat puhtaan energian rahoittamiseksi: samaan aikaan saastutamme edelleen ilmaa vanhoilla hiilivoimaloilla, sanoo markkinointijohtaja Claudia Fabringer."
http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/09/22/saksa-antoi-pakit-ydinvoimalle-nyt-karyaa-hiili/201413134/12
Kölnin lähellä käynnistettiin syyskesällä 2012 uusi kivihiilivoimalaitos, joka tuottaa sähköä 3,4 miljoonalle perheelle. Ei siis mikään pieni savuttaja.
"Kivihiilen kulutus on kasvanut Saksassa 4,9 prosenttia liittokansleri Angela Merkelin ilmoitettua viime vuonna, että maa luopuu ydinvoimasta. Ydinvoimasta oli tarkoitus vaihtaa aurinko- ja tuulienergiaan, mutta niitä ei saada tuotettua tasaisesti ja luotettavasti. Vähemmän saastuttava maakaasu taas on kivihiiltä kalliimpaa.
Vastaa kommenttiin– Angela Merkelin politiikka on luonut kannustimia, jotka ohjaavat korvaamaan ydinvoiman hiilellä. Se on saastuttavin kaikista polttoaineista ja syynä suureen osaan vuoden 1990 jälkeen syntyneistä kasvihuonekaasupäästöistä, energiapolitiikan professori Dieter Helm Oxfordin yliopistosta sanoo."
http://www.taloussanomat.fi/energia/2012/08/20/saksan-vihrea-energia-tuleekin-kivihiilesta/201236028/12
Vastaa kommenttiin