Näissä vaaleissa on puhuttu pääasiassa taloudesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Samalla on vaiettu paljosta. Tässä kolme tärkeintä asiaa, jotka vaalikeskusteluissa on enimmäkseen sivuutettu.
Ilmastokriisi
Yhdysvaltain presidentiksi aikova Hillary Clinton aikoo nostaa ilmastonmuutoksen kampanjansa kärkiteemoihin. Tämän vuoden lopussa päättäjät kokoontuvat Pariisiin ilmastokokoukseen, josta ensimmäistä kertaa pitkään aikaan odotetaan tuloksia. Viime vuonna globaalit päästöt eivät kasvaneet, vaikka talous kasvoi. Kiina ajaa hiilivoimaa alas voimalla ja uusiutuva energia marssii voitosta voittoon.
Ilmastopolitiikka on politiikan kovaa ydintä. Mikäli emme toimi nopeasti, lisääntyvä kuivuus, hirmumyrskyt ja muut sään ääri-ilmiöt tekevät tekevät planeetasta pahan paikan elää. Toisaalta nyt keskellä talouskriisiä meillä olisi hyvä tilaisuus samanaikaisesti vähentää päästöjä ja luoda uusia työpaikkoja niin uusiutuvasta energiasta kuin energiatehokkuuden parantamisesta.
Tasa-arvo
Ylen suuri vaalitentti oli jonkinlainen huipentuma. Puheenjohtajien 7-1 miesenemmistöä oli täydennetty kolmella miespuolisella taloustieteilijällä, joita nimitettiin vielä oikein “talousviisaiksi”. Ylen sanoma tuntui olevan, että miehet puhuvat taloudesta.
Naisasialiitto unioni huomauttikin oikeutetusti, että kovan talouslinjan seurauksista ja seurausten kohdistumisesta on enimmäkseen vaiettu: “kiristävä talouspolitiikka ajaisi erityisesti naiset ahtaammalle, koska leikkaukset kohdistuvat naisvaltaiselle julkiselle sektorille“.
Tällaiset tapaukset voi sivuuttaa vasta sen jälkeen, kun eduskuntaan on kertaalleen äänestetty ainakin 101 naista.
TTIP
Euroopan unioni ja Yhdysvallat neuvottelevat pitkälti salassa uutta kauppasopimusta. Sopimuksen väitetään vapauttavan kauppaa, mutta siitä ei ole kyse. Varsinaiset kaupan esteet kuten tullit ovat jo nyt vähäisiä Euroopan ja Yhdysvaltain välillä. Sen sijaan kyse on ympäristöä ja kuluttajia suojelevan sääntelyn purkamisesta. Lisäksi sopimus mahdollistaisi valtioiden haastamisen oikeuteen, jos ne säätävät uutta yhtiöiden voittoja uhkaavaa lainsäädäntöä.
Lauantaina Helsingissä järjestetään klo 14 Narinkkatorilla, Kampissa kokoontuva mielenosoitus TTIP-sopimusta vastaan. Tule mukaan!
Jos pidät näitä asioita tärkeinä, äänestä sunnuntaina 19.4. niiden puolesta ja lue täältä, miksi sinun kannattaisi äänestää juuri minua.
5 kommenttia
Brad Tipp
17.4.2015 16:22
Vähän hankala selitää pykäliä auki kun niitä ei ole vielä edes sovittu. Hesarin webistä löytyy haulla TTIP 41 tulosta, joissa on uutisia neuvottelujen edistymisestä ja useampiakin kolumneja, pääkirjoituksia ja mielipidekirjoituksia puolesta ja vastaan. Tässä on esimerkiksi toimituksen tekemää analyysia investointisuojasta: http://www.hs.fi/talous/a1417795744968
Tässä vielä pari vastakkaista mielipidettä koko hommasta: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305906559967 ja http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1413601522931
Yleltä löytyy ainakin myös runsaasti juttuja ja epäilemättä muistakin medioista. Kyllä tuosta on kirjoitettu, mutta lööppikilpailussa häviää muille aiheille.
EUn sivuilta löytyy koko homman kehityskaari.
Ei nämä mitään salaisia ole, ei kannata uskoa jokaista salaliittosivua. Mitä Vihreät kyllä mielellään tekee.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tere Sammallahti
17.4.2015 17:29
Jos tavoite on vähentää ympäristöpäästöjä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, niin miksi Vihreät ovat ottaneet tavoitteekseen nimenomaan uusiutuvaan energiaan siirtymisen, ettekä ympäristöystävälliseen energiantuotantoon siirtymisen? Uusiutuvahan ei automaattisesti tarkoita ympäristöystävällistä. Kasvava puunpoltto kaventaa metsien biodiversiteettiä, vesivoima tuhoaa jokien ekosysteemit, jne.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
TerppaKoo
18.4.2015 10:00
Heips! Ei se ole mikään tasa-arvo kysymys, jos Suomesta ei satu löytymyään naispuolista kansantaloustieteilijää. Itse en ainakaan tiedä yhtäkään Yliopistossa toimivaa (voitko nimetä mulle yhden?... Millä nimellä noita taloustieteilijöitä olisi sitten pitänyt nimittää?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Nimeän yhden
12.6.2015 13:02
Sirkka Hämäläinen
Yhteiseen hiileen
23.4.2015 00:37
"Kiina ajaa hiilivoimaa alas voimalla"
Saksa taas rakentaa lisää hiilivoimaa tuulimyllyjen säätövoimaksi, koska vuosituhannen vaihteessa hallituksessa istuneet sosiaalidemokraatit ja vihreät asettivat tavoitteeksi ydinvoimasta luopumisen vuoteen 2020 mennessä. Angela Merkelin kolme kristillisdemokraattijohtoista hallitusta ovat jatkaneet hanketta. Japanin Fukushiman onnettomuus antoi puuhalle hyvän lisukkeen. No, onhan Saksalla toki pätkä valtamerenrantaa, jonne saattaisi osua tsunami, jos Islannissa oikein kunnolla mossahtaisi tulivuori. Elbe-joen suu on Pohjanmerelle päin ja muutama kilometri ylävirtaan joen rannalla on Brokdorfin ydinvoimala – joka on nyt suljettu. Muut Saksan ydinvoimalat ovatkin sitten kaukana sisämaassa.
"– Huolimatta uusiutuvan energian massiivisesta kasvusta, eivät vuodelle 2020 asetetut tavoitteet energian tuotantorakenteesta ja ilmastonsuojelusta ole enää realistisia, kommentoi McKinseyn johtaja Thomas Vahlenkamp.
Samaan aikaan kuluttajien energialasku on paisunut. Saksalaiset maksavat nyt sähköstään enemmän kuin missään muussa maassa Euroopassa Tanskaa lukuun ottamatta.
– Poliitikot yrittävät usein huiputtaa meitä. Energialaskumme nousevat ja nousevat puhtaan energian rahoittamiseksi: samaan aikaan saastutamme edelleen ilmaa vanhoilla hiilivoimaloilla, sanoo markkinointijohtaja Claudia Fabringer."
http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/09/22/saksa-antoi-pakit-ydinvoimalle-nyt-karyaa-hiili/201413134/12
Kölnin lähellä käynnistettiin syyskesällä 2012 uusi kivihiilivoimalaitos, joka tuottaa sähköä 3,4 miljoonalle perheelle. Ei siis mikään pieni savuttaja.
"Kivihiilen kulutus on kasvanut Saksassa 4,9 prosenttia liittokansleri Angela Merkelin ilmoitettua viime vuonna, että maa luopuu ydinvoimasta. Ydinvoimasta oli tarkoitus vaihtaa aurinko- ja tuulienergiaan, mutta niitä ei saada tuotettua tasaisesti ja luotettavasti. Vähemmän saastuttava maakaasu taas on kivihiiltä kalliimpaa.
– Angela Merkelin politiikka on luonut kannustimia, jotka ohjaavat korvaamaan ydinvoiman hiilellä. Se on saastuttavin kaikista polttoaineista ja syynä suureen osaan vuoden 1990 jälkeen syntyneistä kasvihuonekaasupäästöistä, energiapolitiikan professori Dieter Helm Oxfordin yliopistosta sanoo."
http://www.taloussanomat.fi/energia/2012/08/20/saksan-vihrea-energia-tuleekin-kivihiilesta/201236028/12
"nyt keskellä talouskriisiä meillä olisi hyvä tilaisuus --- luoda uusia työpaikkoja niin uusiutuvasta energiasta"
Saksa holvaa miljarditolkulla tukiaisia tuulimyllyjen pystytykseen ja oheishankkeisiin, joten suomalaisfirmoilla kyllä olisi hyvä sauma kaupata tuuli- yms. härveleitä sinne. Eihän se ole hölmö, joka hilavitkuttimen myy, vaan se, joka sen kalliilla ostaa.
"Ylen suuri vaalitentti oli jonkinlainen huipentuma. Puheenjohtajien 7-1 miesenemmistöä"
Viime eduskuntavaalien aikaan tilanne oli 4-4. Räsänen ja Soini olivat silloin ja ovat yhä puolueidensa johdossa, muissa puolueissa on puheenjohtaja vaihtunut. On tasa-arvoista, että miehet vuorostaan ovat puheenjohtajina SDP:ssä, Keskustassa ja Vihreissä.
Sopii siis kysyä, miksi RKP:n, Vasemmistoliiton´ja Kokoomuksen jäsenistö ei ole äänestänyt naisia ruoriin. Merja Kyllönen hävisi puheenjohtajaäänestyksen Paavo Arhinmäelle, Paula Risikko Alexander Stubbille ja Anna-Maja Henriksson Carl Haglundille. Naiset siis pääsivät ihan "finaaleihin" asti. Noiden puolueiden varapuheenjohtajisto on naisvoittoista.
"kovan talouslinjan seurauksista ja seurausten kohdistumisesta on enimmäkseen vaiettu: “kiristävä talouspolitiikka ajaisi erityisesti naiset ahtaammalle, koska leikkaukset kohdistuvat naisvaltaiselle julkiselle sektorille“."
Naisten hakeutuminen julkisen sektorin töihin on yksi keskeisiä syitä ns. "naisen euro" -ilmiölle. Naiset hakeutuvat usein miesvaltaisia aloja huonommin palkattuihin töihin. Samasta määrästä samaa työtä maksetaan sama palkka sukupuolesta riippumatta. Jos naisilla voisi teettää halvemmalla, liikevoittoa ja työn tuottavuutta tarkkaan katsovat yritykset tietysti työllistäisivät lähinnä naisia ja potkisivat miehet pihalle.
"Tällaiset tapaukset voi sivuuttaa vasta sen jälkeen, kun eduskuntaan on kertaalleen äänestetty ainakin 101 naista."
Vastaa kommenttiinTästä tulee mieleen, kuinka yläluokkaisten kaupunkilaisrouvien Naisasialiitto Unioni aikanaan vastusti äänioikeuden antamista työläisnaisille kaupungeissa ja maaseudulla.
Vastaa kommenttiin