Tässä maassa kasvaa iso joukko lapsia, jotka jättävät menemättä kavereiden syntymäpäiväjuhliin. Nämä lapset eivät harrasta kuten muut, he eivät pelaa junnujoukkueessa, he eivät ole sirkuskoulussa, he eivät osallistu soittotunneilla. Nämä lapset jättävät menemättä koulun luokkaretkelle. Heitä kiusataan vaatteiden tai repun takia.
Syy tähän on köyhyys.
Pelastakaa lapset -järjestön selvitys lasten omista kokemuksista kertoo karua tarinaa siitä, miten lasten arki eriää 2010-luvun Suomessa. Meille on syntymässä lasten luokkayhteiskunta, jossa eriarvoistuminen alkaa jo kohdussa. Vähävaraisuus vaikuttaa lapsen elämään monin tavoin.
Suurin osa niistä lapsista, jotka kokivat etteivät aikuiset viettäneet heidän kanssaan tarpeeksi aikaa, luokitteli perheensä köyhäksi. Kiusaaminen ja sivuun jääminen oli heidän kokemuksensa arjessa. Lasten eriarvoistuminen näkyy vapaa-ajassa. Köyhien perheiden lapset ovat vaarassa syrjäytyä erityisesti harrastuksista. Helsingissä tämä näkyvät hurjina alueellisina eroina lasten harrastamisessa.
Köyhillä lapsilla oli muita lapsia vahvempi kokemuksia siitä, ettei heitä kuulla. He eivät kokeneet voivansa vaikuttaa koulussa, harrastuksissa ja kotona. Luottamus omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin on muita huonompi. Lapsi on voimaton köyhyyden edessä. Hän ei voi tehdä asialle mitään.
Köyhyys ei tarkoita vain rahan, ruoan, vaatteiden tai kunnollisten asuinolosuhteiden puuttumista. Köyhyys vaikuttaa koko lapsen elämään. Köyhyys vaikuttaa siihen, miten kokee omat vaikutusmahdollisuudet omassa elämässään. Köyhyys vie lapselta sen oikeuden valita oma suuntansa, joka jokaiselle lapselle kuuluu. Köyhyys lamaannuttaa, se ei kannusta.
Meillä ei ole varaa siihen, että kasvatamme lapsia maailmaan valmiiksi lannistettuina. Meidän on torjuttava lapsiperheiden köyhyyttä kaikin mahdollisin tavoin. Meidän on tuettava enemmän niitä neuvoloita, päiväkoteja ja kouluja, joissa tuentarve on suurin. Meidän on puolustettava subjektiivista päivähoito-oikeutta ja hyvää maksutonta koulutusta.
Ensi viikon keskiviikkona puhumme siitä, miten voimme torjua lasten eriarvoistumista ja rakentaa oikeudenmukaista ja tasa-arvoista Suomea. Tule keskustelemaan, miten rakennetaan pohja yhdenvertaiselle lapsuudelle.
9 kommenttia
licence27
24.3.2015 12:28
Nyt on vaihteeksi valittu todella hyvä aihe. Miten harrastuksen hinta muodostuu:
Jäsenmaksut, varusteet, kulkeminen harrastuksiin ja sieltä pois, leirit, kilpailumatkat jne.
Jos vanhemmilla on varaa niin syrjäkyliltäkin pystyy nousemaan aina NHL tasolle asti, mutta jo siinäkin on ihan eri asia jos pienestä pitäen pääsee Antti Miettisen tavoin tontin rajalta ulkojäälle ilman mitään jäsenmakuja sen sijaan että lähin kaukalo on kymmenien kilometrin päässä maksullisessa jäähallissa.
Ihminen pärjää ilman muotivaatteita, taitoluistelua, esteratsastusta, flyygeliä ja sirkuskoulua. Ilman lämpöä, ruokaa ja sosiaalista vuorovaikutusta taas ei pärjää. Varmasti kaupungissa kerrostalossa on aika rajalliset mahdollisuudet harrastaa menemättä minnekään. Harvalla tosin omakotitalossakaan on tennis/lentiskenttää/uima-allasta tai rallirataa, mutta esimerkiksi katusählyyn tai sulkapalloon pääsee käsiksi halvalla.
Mitä sitten tulee matkailuun niin muistaakseni tasan yksi luokkakavereistani on koskaan jäänyt pois luokkaretkeltä. Voi olla että nykyinen tietoliikenneinsinööri ei halunnut lähteä, ei saanut lähteä tai sitten ei vaan ollut varaa lähteä. Ehkä hän sitten säästi ne rahat ja osti paremman tietokoneen.
Mitä tahansa voi kokeilla lääkkeeksi, mutta kun palkkoja ei voi rajattomasti nostaa niin asumisen ja elämisen kustannuksia on laskettava. Joko isoissa kaupungeissa asumisen täytyy tulla huomattavasti halvemmaksi tai ihmisiä ja työpaikkoja on suunnilleen pakkosiirrttävä sinne missä asuminen on edullisempaa. Tietysti sekin auttaa jos liikkuminen kodin ja työpaikan välillä on halvempaa ja nopeampaa, mutta kuitenkin se aika minkä vanhemmat viettävät työmatkoilla on suoraan pois lapsilta ja lasten harrastuksista.
Viimeksi eilen kuulin kuinka hoitopaikkaan x tuodaan säännöllisesti lapsi jolla ei ole vaatteita ulkoiluun. Näin ollen niinä päivinä muutkin lapset saattavat joutua olemaan sisällä jos hoitopaikassa ei satu olemaan varavaatteita. Tätä siis tapahtuu maassa ja samaan aikaan UFF keltaiset pöntöt täyttyvät päivästä toiseen vaatteista joista osa ei ole ollut kertaakaan kenenkään päällä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mastodontti82
25.3.2015 00:57
Just loistavaa, kuten ennenkin elämässä. Tuo on ainoastaan oikein. On kolmiraidat tuolla, pilotit tuolla, nokia3310 tuolla, mamut tuolla, kånkenit noilla kaikilla, iOmenat, musiikkia mikä ei ole täältä. Siellä en halua olla. Silloin ne hienot nimetään. Ne käy läpi kaiken sen helvetin. Ja näin me saadaan väriä näihin poliittisiin tindereihin. Itse käynyt läpi nuo kaikki ja kaiken muunkin mitä te massat olette eteen työntäneet. Näin 32vuotiaana mua ei yllätä enää, että olette lopulta kaikki aika helvetin yksinkertaisia vallan ja rahan perässä nuuhkivia pseudoilevia "taiteilijoita". Liian debiileitä oikeasti ajamaan kenen asioita? Mitään samaa ei tuo kaikilla sama reppu, omena ja connarit. Ja lapsi(köyhä) ei koe eriarvoisuutta jos ei toiset(kapitalistit) sitä hänelle opeta.
Hän puhuu sydämellään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Askasadf
25.3.2015 08:57
Älkää peljätkö. Demareilla ja vasemmistolla ja vihreillä näyttää olevan ratkaisu tähänkin ongelmaan. He aikovat tehdä kaikista muistakin köyhiä pilaamalla työn kannattavuuden ja luomalla lisää tuloloukkuja. Sitten ei kukaan osta turtles-reppuja.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lopettakaa utopia
25.3.2015 15:17
Syy tähän on vastuuttomat vanhemmat, jotka lisääntyvät yli varojensa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
yhteiskunnan vastuu
25.3.2015 15:49
Olemme onnistuneet sysäämään yhteiskunnalle jo vastuun lapsen kasvattamisesta, niin miksei siis myös elättämisestä. Kelpaa siinä lisääntyä sitten muutenkin ylikansoittuneella pallolla kun voi luottaa siihen ettei oman lapsen eteen tarvitse tehdä mitään. Myös lapsista kasvaa tällä metodilla todennäköisesti melkoisia menestyjiä, kun ihan elämän alusta asti ruoka kannetaan sossusta suoraan suuhun.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Olenhuolissani
26.3.2015 00:53
Sinänsä koskettava kirjoitus joten pisteet siitä. Suurin ongelma on kuitenkin se, että niin moni nuori pariskunta hankkii lapsia, vailla korkeamman asteen koulutusta (AMK tai yliopisto) , ilman vakituista (yli 3 vuotta kestänyttä ) työsuhdetta ja ilman minkäänlaista säästö tai sijoitus ohjelmaa tulevaisuutta ajatellen. Ajatellaan kuinka lapsen hankkiminen olisi jokin vanhempien oikeus. Lapsen hankinnassa tulee ensisijaisesti ajatella lapsen oikeutta syntyä taloudellisesti vakaaseen ja rakastavan perheeseen. Tähän moni varmaan argumentoi "kyllä köyhilläkin on oikeus hankkia lapsia". Tämä on typerä ja egoistinen argumentti. Ensin pitää ajatella lapsen etua, joka on vakituinen työsuhde tai hyvä koulutus sekä tasapainoinen parisuhde.
Vastaa kommenttiinTilanne voitaisiin korjata mm. Säätämällä jokin tuloraja, mikä tulevan lapsen huoltajilla tulee ylittyä, tai muuten lapsi otetaan automaattisesti huostaan. Vanhemmat kuitenkin maksavat elatusmaksuja, mutta eivät saa nauttia lapsen olemassaolosta. Näin yhteiskunta takaisi kannustimet, joiden perusteella vain taloudellisesti ja psyykkisesti vakaat pariskunnat hankkisivat lapsia. Tämän seurauksena syrjäytyneitä nuoria olisi paljon vähemmän.
Tämä ei ollut mikään vitsi. Lapsella tulee olla oikeus syntyä perheeseen, jossa vanhemmilla on muutakin kuin keskeneräinen amistutkinto tai vuoden työkokemus parturikampaajana puhumattakaan parisuhde-tai päihdeongelmista. Täytyy olla mustaa valkoisella, että lapselle voidaan taata sekä taloudellisesti että kasvatuksellisesti turvallinen perhe!
Vastaa kommenttiin
DiDi11
26.3.2015 17:52
Eikö töitä tekemällä tienaa? eli sitten vain sorvin ääreen, eikä elellä yli varojen.
Tarviiko sitä ok-taloa? autoa? paria koiraa? kissaa? tupakkaa ja alkoholia? asua syrjäkylillä, jossa ei ole töitä tarjolla? miksi tehdään liuta lapsia, jos ei ole varaa kasvattaa?
Elämä on täynnä valintoja, lapsia ei ole pakko tehdä, töitä saa aina, jos niitä vain hakee ja kaikki kelpaa.
Asuu vaatimattomasti, pienessä asunnossa, säästeliäästi, törsäämättä pikavippeihin, niin luulisi pärjäävän.
Yleensä nämä "valittajat" elävät yhteiskunnan/veronmaksajien varoilla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lennu_
13.4.2015 15:52
Eikä kyseessä ole mielestäni pelkkä perheen varallisuus - oikeasti taustalla on vanhepien kulutustottumukset. Nyt joku minut tunteva huutaisi sormella osoittaen, että "helppohan sinun on sanoa!". Vanhempani kuuluivat minun syntyessäni keskiluokkaan ja nyt korkeampaan luokkaan, se on ihan totta.
Minulla oli ala-asteikäisenä neljä hyvää ystävää, kaikki tyttöjä. Näistä yksi kuului perheensä kanssa keskiluokkaan, muut kolme alempaan luokkaan. Vähiten meistä viidestä tytöstä rahaa kulutin minä, minä jolla "olisi ollut eniten varaa". Toiseksi vähiten tämä keskiluokkaan kuulunut tyttö. Kyse ei siis ollut siitä, että ei ollut varaa, meidät oli vaan opetettu olemaan mieluummin säästeliä, kuin käyttämään paljon rahaa. Kävin joo pianotunneilla ja harrastin tanssia, mutta minulla oli halvimmat harrastuksetkin meistä viidestä - valitsin koulun tarjoamat pianotunnit, en musiikkiopistoa, ja kävin viereisen koulun tiloissa olevassa tanssiryhmässä, en missään kalliissa tanssikoulussa. Ja kaikki tämä pk-seudun ytimessä.
Ja jatkokommenttina "Olenhuolissani"-nimimerkille - nyt nuorena aikuisena kuulun kuvaamaasi luokkaan - meillä ei mieheni kanssa ollut tutkintoja, ei töitä, ei omistusasuntoa, kun odotimme esikoistamme. Ehdotelmasi mukaisesti, emme olisi voineet hankkia lasta, koska paperilla olisi näyttänyt huonolta - eli emme todennäköisesti olisi saaneet koskaan lapsia, sillä selvisi, etten välttämättä voisi saada lapsia ilman hoitoja ja naisen ikä ikävä kyllä vaikuttaa tähän suuresti, eli myöhemmin olisi voinut olla myöhäistä. Sinänsä allekirjoitan sen, että Suomessa väännetään siitä, kuinka homo- ja lesbopareilla (ha, taas tuli ujutettua tämä mukaan! :D ) ei voi olla oikeutta adoptoida, vaikka suomessa on todella tiukat seulat adoptiovanhemmille, ja minkälaisessa riippuvuuskierteessä tahansa oleva heteropari voi saada niin paljon lapsia kuin haluavat. Mutta liika on liikaa. Me saimme kuitenkin usein kuulla neuvolassa, että kuulostamme harvinaisen valmiilta ja niin sanotusti kypsiltä vanhemmuuteen. Meillä oli järki matkassa. Olemme eläneet täyttä elämää pienillä tuloilla, koska olemme miehemme kanssa molemmat oppineet säästeliäiksi jo pienestä. Kuulumme mieheni kanssa köyhyysrajan alle palkkatulojemme mukaan (yhden ihmisen matala palkka), mutta se ei näy elämässämme - kiitos viisaan kulutustottumuksemme.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kliffa-69
15.4.2015 08:04
Raha ei ole syy vaan mielen löyhyys. Autetaan mielummin niitä joiden äly ei riitä, että se raha ei ole tärkeintä maailmassa. Kapitalistinen ajattelu tuhoaa pian kaiken luovuuden, kun tuntemattomasta syystä tuo tuntemattomat Turtlesreppuja vaikkei kukaan niiitä tarvitse.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin