Tänä iltana vietetään Earth Houria, maailman suurinta ilmastotapahtumaa. Valot sammuvat tunnin ajaksi muistutukseksi ilmastokriisistä. Valot pitää tulevaisuudessa pitää päällä niin, että energiaa käytetään tehokkaammin, eikä sitä tuoteta fossiilisilla polttoaineilla. Suomi on sitoutunut luopumaan hiilen poltosta 2025 mennessä, tässä kolme askelta kohti tavoitetta.
Korjataan päästökauppa nopeasti
Hinnan asettaminen päästöille ja hiilen polttamiselle on tehokas tapa tehdä vähäpäästöisestä energiantuotannosta kannattavampaa. On myös oikein, että saastuttamisesta joutuu maksamaan.
Kokoomuksen johdolla hallitus teki viime töikseen todella huonon päätöksen vastustaa EU:n päästökaupan pikaista korjaamista. Tätä tukevat useimmat Länsi-Euroopan maat, mutta Suomi päätti asettua vastustamaan tehokkaita keinoja päästöjen vähentämiseen yhdessä Puolan ja Romanian kanssa. Nyt päästöoikeuden hinta on erittäin matalalla ja Euroopassa poltetaan liikaa hiiltä.
Uuden hallituksen pitää ensitöikseen asettua tukemaan päästökaupan nopeaa korjaamista.
Ohjataan verotuksella hiilen polton vähentämiseen
Hiilen polttoa voidaan suitsia myös suoraan kotimaisin päätöksin. Mikäli päästökaupan korjausta joudutaan odottamaan, pitää tehdä veromuutoksia, jotka suosivat vähäpäästöisiä polttoaineita hiilen ja myös turpeen sijaan.
Energiaverotuksen painopisteen muuttamista niin, että runsaspäästöisiä polttoaineita verotetaan energiantuotannossa ankarammin ja vähäpäästöisiä vastaavasti höllemmin.
Käytännössä polttoaineveron päästöosuutta tulee korottaa ja energiaosuutta vastaavasti laskea. Näin saadaan vahvistettua metsähakkeen ja myös maakaasun kilpailukykyä sähkön ja lämmön yhteistuotannossa ilman, että energiaverotusta tarvitsee kiristää kokonaisuutena. Lisäksi polttoaineiden hiilidioksidivero on puolitettu sähkön ja lämmön yhteistuotannossa, jotta pystytään turvaamaan energiatehokkaan yhteistuotannon kilpailukykyä suhteessa kiinteistökohtaiseen lämmitykseen. Päästöoikeuksien hinnan ollessa alamaissa alennus voi olla pienempi.
Ei enää yhtään hiilen polttoa jatkavaa investointia
Suomessa on vielä aivan viime vuosina tehty investointeja, jotka sitovat meitä saastuttaviin polttoaineisiin vuosikausiksi eteenpäin. Tällaisia päätöksiä ei pidä enää tehdä.
On käsittämätöntä, että esimerkiksi Helsingissä kokoomus ja demarit miettivät tosissaan satojen miljoonien laittamista kivihiilen polttamisen jatkamiseen.
Helsingissä olin neuvottelemassa läpi päätöstä siitä, että Helsingissä käynnistetään selvitystyö hajautetun energiantuotannon edistämisestä ja kaupungin energiatehokkuuden parantamisesta. Tämä tärkeä ja merkittävä asia. Me emme voi katsoa ainoastaan isoja voimaloita vaan on katsottava koko kaupunkia, niin energiankulutusta kuin energian tuotantoa. Koko Helsinki on nähtävä yhtenä energiajärjestelmänä.
Tarvittava teknologia hiilestä luopumiseksi on jo olemassa: nykyaikaisessa hybridiratkaisussa korostuvat voimakkaat parannukset kiinteistöjen energiatehokkuuteen, lämpöpumput niin yksittäisiin kiinteistöihin kuin kaukolämpöverkkoon, matalalämpöinen kaukolämpöverkko, aurinkolämpö sekä aurinkosähkön ja tuulivoiman lisääminen biomassan ohella.
Jahkailun on loputtava, nyt tarvitaan päätös hiilen pikaisesta alasajosta.
3 kommenttia
licence27
28.3.2015 22:43
Mitä sinun takassasi palaa?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Exxpat
31.3.2015 16:19
Kannatan lämpimästi hiilenpoltosta eroonpääsemistä ydinvoimaa lisäämällä. Se on ainoa realistinen tapa näillä leveysasteilla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Waka Wanha
3.4.2015 17:19
No nyt viesti Nobel-komitealle! Suomessa on Vihreiden ehdokas ensimmäisenä maailmassa keksinyt todellisen maailmaa mullistavan systeemin. Kemian Nobel on varma! Kaikki maailman hiilenpolttajat Kiina ja Intia etunenässä siunaavat suomalista viherpiipertäjää ilmastoaan raikastavasta innovaatiosta. Kiitos ja kunnia, Hallelujaa ja Glooriaa. Tätä ilmeisesti YLE:n uutisetkin ajattelivat kun jälleen propagoivat, anteeksi uutisoivat, Saksan luopumista hiilen polton ja ydinenergian hyödyntämisestä. Jättivät vain kertomatta sen, mitä sähkö Saksassa maksaa. Etelä-Suomalinen viiden tuulimyllyn yritys sai kuuleman mukaan viisi miljoonaa euroa tukea viime vuonna. Minkähän lainen lasku tulisi veronmaksajille, mikäli energian tuotanto tehtäisiin vihreiden aatteisiin perustuen. Valtionvelka ei ainakaan pienenisi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin