Huomenna alkaa eduskuntavaalien viimeinen kampanjaviikko. Viikon päästä sunnuntaina äänestetään siitä, millaisen suunnan Suomi ottaa seuraavan neljän vuoden aikana. Mitä pitäisi tehdä seuraavalla vaalikaudella?
1) Luonnonsuojeluun on pistettävä vauhtia. Sukupuuttoaallon tilalle tarvitaan elämän suojelua. Monesti sanotaan, että luonnonsuojelu tulee kalliiksi, joten taloudellisti vaikeina aikoina kannattaakin aloittaa siitä, ettei makseta luonnon tuhoamisesta.
Maataloustukia maksetaan, vaikka viljely saastuttaisi vesistöjä tai eläimiä kohdeltaisiin ala-arvoisesti. Tällaiset tuet pitää joko lakkauttaa tai suunnata maksettavaksi pelkästään luomutuotannolle.
Samoin turkistarhauksen alasajo on hyvä aloittaa lopettamalla kaikki tuet. Sama pätee turvetuotantoon. Tällä hetkellä valtio tukee turpeenpolttoa, vaikka se lämmittää ilmastoa ja vaarantaa arvokkaan suoluonnon monimuotoisuuden.
2) Tuloeroja on ensi vaalikauden aikana pystyttävä kaventamaan. Tähän on kolme selkeää keinoa.
Ensinnäkin nostetaan pääomatulojen verotusta. On outoa, että miljoonien pääomatuloista maksetaan pienempi osuus veroja kuin mitä tavallinen palkansaaja maksaa tuloistaan.
Toiseksi pienimpien tulojen verotusta on kevennettävä. Tämä on järkevää, koska se vähentää köyhyyttä ja parantaa työnteon kannattavuutta. Pienestäkin palkasta jää enemmän käteen.
Kolmanneksi perusturvaan on edelleen tehtävä tasokorotuksia. Kiireisimmin korotusta kaipaa työttömien peruspäiväraha. Lisäksi opintotuki on vihdoin saatava indeksisuojan piiriin, mieluiten tietysti taitettuun indeksiin.
3) Aletaan vihdoinkin tukea tasa-arvoista vanhemmuutta ja työelämää. Se, että isät käyttävät vain pienen osan vanhempainvapaista, on merkittävä tasa-arvo-ongelma. Se on ongelma nuorille naisille, joita työnantajat eivät halua palkata raskauden pelossa. Mutta aivan yhtä suuri ellei inhimillisesti jopa suurempi tämä tasa-arvo-ongelma on isille, jotka usein tekevät eniten töitä juuri silloin kun lapset ovat pieniä.
Ongelmaan on olemassa selkeä korjaus – vanhempainvapaiden pidentäminen ja korvamerkintä niin, että 6 kuukautta kuuluvat äidille, 6 kuukautta isille ja 6 kuukautta perhe jakaa itse.
9 kommenttia
Anonyymi
10.4.2011 20:36
Kuulostaa hyvältä!
Emma on loisto ehdokas! Yhden kysymyksen haluan kuitenkin kysyä. Miten uskonnon opetus tulisi mielestäsi hoitaa?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.4.2011 23:44
http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-3/veronkiertotemppu-kuinka-se-tehdaan
Entäs tämä? Tässä syy, miksi myös Kokoomus suostuisi nostamaan pääomaveroa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
11.4.2011 08:02
Miesten asepalvelus/siviilipalvelus on paljon räikeämpi rikos tasa-arvoa vastaan, mitä tälle aiot tehdä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Eric_S
11.4.2011 08:10
Emma oli tapansa mukaan turpeen kimpussa. Entä esim. kivihiili, sitä Emma ei maininnut. Mutta kivihiili on Emmalle niin rakas, koska Helsingin ja samalla myös Emman elämässä kivihiililellä on keskeinen merkitys energiantuotannossa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
11.4.2011 09:56
Niin, kyllä on oikein potkia pääomatuloilla eläviä ihmisiä päähän. Pääomatuloista maksetaan 28% veroa ja osinkojen 70% verotusmääräkin on katoamassa ja nousemassa 100%:iin, eli näin siis pitkään säästäneen osingoilla eläjän verotus on nousemassa jo huomattavasti. Tätäkö vielä pitäisi kiristää? Vertailun vuoksi 28% veroastetta maksetaan vasta n. 50 000 euron ansiotuloista, joka on jo ihan kohtuullinen palkka ja kahden tuollaista ansiotuloa tienaavan henkilön taloushan on jo ihan mukavaa.
Pääomatulojen kiristys on enimmäkseen symboolinen verotuksen muoto, jolla valtion budjetin kannalta ei ole liiemmin verotuksellisesti väliä, vaan ns. kateusvero, jolla kansalle yritetään saada vähän parempi mieli nostamalla sitä. Suomalainen sijoitustoiminta ja omistajuus on jo tällä hetkellä huomattavan heikossa hapessa ja tällaisilla toimenpiteillä karkoitat varakkaimmat pois maasta, vaikeutat keskiluokan omatoimista sijoittamista ja eläkesäästämistä ja tuhoat pienimmätkin rippeet kiinnostuksesta yrittäjyyteen tai kasvuyrittäjyyden edellyttämien venture capital markkinoiden ja enkelisijoittajien toiminnalle.
Eli summa summarum: hyvä Emma, luo kaikessa rauhassa kannustinloukkuja, kampita Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn uusimiseen tähtäävät hankkeet ja jaa sitten kaikki jäljelle jäävä raha norpille. Kuulostaa aivan loistavalta suunnitelmalta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
11.4.2011 17:11
Tosi hyviä ja kannatettavia ajatuksia, ja saattaisin jopa sinua äänestääkin, jos et olisi Vihreissä. (Syy miksi en voi sietää vihreitä, on heidän älytön suhtautuminen epädemokraattisin ystäviimme Venäjään ja muslimeihin. Esim Hautala on kyllä ansiokkaasti pitänyt esillä Venäjän ihmisoikeustilannetta, mutta onko viisasta louskuttaa leukoja, kun karhulla on isommat... Natoon.)
Politiikka sikseen, yksi neuvo: Älä virnistä joka kuvassa. Hymy on ok, mutta ei stubbimaisesti annosteltuna.
t. Make
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
12.4.2011 20:14
Miten ajattelit hoitaa suomalaisten elämisen ilman ruokaa?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
12.4.2011 22:45
Onneksi kaupungit ja kunnat lähiöineen eivät saastuta, eikä niissä satu koskaan jätevuotoja ym luontoon, vain maatalous on pahis..
Vastaa kommenttiinEt ilmeisesti kannata suomen omavaraisuutta ruoan suhteen tai maataloutta suomessa ylipäätään?? Tuontiruoan rahtaaminen ei onneksi saastuta ja siitähän tiedämme tasan tarkkaan miten ja missä se on tuotettu.
Terkuin onnellinen maalainen
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
14.4.2011 07:59
Mikä suojelisi elämää ja torjuisi eriarvoisuutta? Yksi ratkaisu olisi kaupunkimetsien puolustaminen. Tähän voisi vaikuttaa esimerkiksi hyvillä ratkaisuilla kaavoituksessa.
Tutkimustulokset korostavat metsien merkitystä hyvinvoinnille ja sairauksien ehkäisemiselle ennalta. Pienituloisella ei ole varaa matkustaa kauas rauhoittumaan.
Hyvillä ratkaisuilla on mahdollista torjua tarvetta liikkua kauemmaksi.
Nimimerkki: Kaupunkimetsissä on monta mahdollisuutta
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin