Eduskunta päätti tänään työnsä eeppisen sekoiluviikon jälkeen. Kokosin yhteen Stubbin 300 päivää istuneen hallituksen mokia. Jääkö hallitus historiaan tämän maan huonoimpana? Stubbin hallitus tullaan muistamaan etenkin siitä, ettei juuri mitään tehty. Ja se vähän mitä tehtiin, oli haitallista.
1. Hallitus romutti soidensuojeluohjelman
Soidensuojelulla on kiire. Olemme tuhonneet jo aivan liikaa suoluontoa ja erityisesti eteläisessä Suomessa soiden tila on huono. Soidensuojeluohjelman tavoite oli suojella 100 000 hehtaaria arvokasta suoluontoa. Kokoomuksen ympäristöministeri laittoi ensimmäisenä tekonaan ministerinä koko suojeluohjelman jäihin. Lopulta hallitus päätti suojella 6 000 hehtaaria soita. Se on kuusi prosenttia suojeluohjelman tavoitteesta.
2. Turkisasetus oli floppi, eläinsuojelulain uudistaminen jäi tekemättä
Kun eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi, syyksi kansalaisaloitteen hylkäämiselle annettiin turkisasetuksen uudistus. Eläinten pitotapaan luvattiin merkittäviä parannuksia. Kävikin päinvastoin: uusi asetus sisältää jopa heikennyksiä nykyvaatimuksiin. Suomen vanhentunut eläinsuojelulaki piti uudistaa päättyvän vaalikauden aikana. Näin ei tapahtunut, koska kokoomusjohtoinen maa- ja metsätalousministeriö viivytti valmistelua.
3. Pisararata: Pääkaupunkiseutu petettiin
Stubbin hallitus otti Pisararadan hallitusohjelmaan omasta aloitteestaan. Asiasta tehtiin sopimus seudun kuntien ja valtion välillä. Kunnat ovat tätä sopimusta omassa suunnittelussaan noudattaneet, kunnes hallitus ilmoitti, ettei aiokaan rahoittaa Pisararataa. Näin myös EU-rahoitus jää saamatta.
4. Translaki ja äitiyslaki jätettiin uudistamatta
Päivi Räsäsen annettiin kaataa translain uudistaminen. Sukupuolen korjaaminen edellyttää muun muassa pakkosterilisaatiota, mikä on selkeä ihmisoikeusloukkaus. Äitiyslain muutos olisi helpottanut naisparille syntyvän lapsen vanhemmuuden vahvistamista, kun nykyisin tähän vaaditaan perheen sisäinen adoptio. Tämäkin jäi tekemättä.
5. Lasten säilöönotto jatkuu ja vapaaehtoisesta paluusta tehtiin pakollista
Kataisen hallituksen ohjelmassa sovittiin yksin tulleiden alaikäisten säilöönoton kieltämisestä sekä sekä vaihtoehtojen kehittämisestä säilöönotolle. Stubbin hallitus pyörsi päätöksen ja Suomessa säilöön otetaan edelleen 15-18-vuotiaita alaikäisiä sekä muita haavoittuvassa asemassa olevia ulkomaalaisia kuten kidutuksen uhreja. Lisäksi kielteisen päätöksen saaneilta turvapaikanhakijoilta vietiin mahdollisuus tilapäiseen oleskelulupaan ja vastaanottokeskuspalveluihin, mikäli he eivät ilmoittaudu vapaaehtoisen paluun piiriin.
6. Susia suojellaan metsästämällä
Kokoomus halusi “suojella” uhanalaista lajia myöntämällä tappolupia. ”Kannanhoidollisen metsästyksen” piti kohdistua nuoriin susiin, mutta suurin osa tapetuista susista on aikuisia susia. Sen piti vähentää ihmisten susivihaa luomalla hyvää fiilistä metsästäjille. Tappolupia myönnettiin niin paljon, että useampi kuin joka kymmenes Suomessa elävä susi tapetaan.
7. ILO 169 sopimus alkuperäiskansojen oikeuksien turvaamisesta jätettiin taas ratifioimatta
Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Saamelaisten perinneasut kelpaavat turistikrääsäksi, mutta alkuperäiskansan oikeuksien tunnustaminen on toinen asia. ILO 169 -sopimus oli tarkoitus saada ratifioitua vihdoin tällä vaalikaudella. Pitkään saamelaiskäräjien kanssa neuvoteltu saamelaismääritelmä jyrättiin ja koko ILO - sopimuksen ratifiointi jäi tekemättä.
8. Laki paperittomien terveydenhuollosta kaadettiin temppuilulla
Eduskunnan piti viime töikseen hyväksyä laki paperittomien siirtolaisten terveydenhuollosta. Toisin kävi. Demareiden Kari Rajamäen kikkailun vuoksi eduskunta ei ehdi käsitellä esitystä. Lakia ei siis tule. Lakiesitys olisi turvannut Euroopan unionin ulkopuolelta tuleville paperittomille lapsille ja raskaana oleville naisille samat terveyspalvelut kuin suomalaisille.
9. Valtion jäänmurtajat suuntaavat arktiseen öljynporaukseen
Ex-liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) teki päätöksen uuden Itämeren jäänmurtajan operoinnin kilpailuttamisesta, jotta valtion Arctia Shippingin monopolille olisi saatu kilpailua. Kokoomusministeri Paula Risikko kuitenkin pyörsi päätöksen - mainio esimerkki siitä, kuinka kokoomuksessa ollaan vanhan luutuneen bisneksen puolella markkinataloutta vastaan. Päälle päätteeksi omistajaohjaus teki päätöksen jatkaa jäänmurtajien käyttämisessä niin ilmastoa kuin luontoa uhkaavassa arktisessa öljynporauksessa.
10. Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalupa
Kokoomuksen johdolla päätettiin antaa lupa Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalalle. Alunperin hanketta perusteltiin riippuvuuden vähentämisellä Venäjän sähköstä. Nyt kuitenkin Suomi lisää energiariippuvuuttaan Venäjästä kahdella tavalla: Kremlin suorassa valvonnassa oleva Rosatom päästetään merkittävään rooliin Suomen energiamarkkinoille ja Fortumin omistukset Venäjällä kasvavat. Yksityiset yritykset ovat kaikonneet Fennovoimasta ja Suomessa riskit jäävät lähinnä veronmaksajien omistamille kunnallisille sähköyhtiöille.
Näiden lisäksi voisi tietenkin sanoa vielä muutaman sanan SOTE-uudistuksesta, metropolihallinnosta, vähemmän vapaaehtoisesta paluusta ja hajajätevesilainsäädännön lykkäyksestä. Mutta silloin blogista tulisi aivan liian pitkä.
19 kommenttia
jqh
14.3.2015 20:24
Kaikki kymmenen olivat täysin oikeita ratkaisuja!
Vastaa kommenttiinPaljon vihreitä tarkoittaa paljon virheitä.
Vastaa kommenttiin
T_A_
14.3.2015 23:32
Ihmisoikeuksien loukkaaminen ja ympäristön pilaaminen täysin oikeita ratkaisuja? Varsinkin ympäristöasioiden kohdalla sinun kannattaisi tutkia asioita tarkemmin - luonnon pilaantuminen ja saastuminen vaikuttaa meihin jokaiseen tavalla tai toisella, se on kylmä fakta. Jos ei luonto ole itseisarvo, kannattaa miettiä edes sitä mitä hyötyä siitä on jokaiselle meistä että luontoa suojellaan.
Ei mulla muuta
15.3.2015 08:41
Vääriäpäs. Hyvin vääriä.
riikkan
15.3.2015 01:42
Kaikella rakkaudella, mun mielestä edelleen politiikkaa on yhteisten asioiden edistäminen, ei muiden dissaaminen. Arvostan vihreätä arvomaailmaa mutta en ketään teitä jotka dissaa muita (tai ketään muita ketkä dissaa ketään)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ei ole varaa
15.3.2015 03:04
Ei pieni- tai keskituloisella suomalaisella ole oikeasti varaa äänestää kokoomusta. Typeriä ne, jotka eivät lue ja jotka eivät ymmärrä erilaisten päätösten seurauksia omaan kukkaroon. 1500 euron kuukausituloilla jokaisella eurolla on väliä. Tätä eivät kokoomuksen herrat tule koskaan ymmärtämään. Kokoomus ei ajattele suurinta osaa kansasta ollenkaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kari ja karvaton
15.3.2015 08:04
Joistakin olin samaa mieltä. Varsinkaan susiasiasta en. Olisi aika kaiken maailman viherpiipertäjien tulla kokeilemaan täälä susialueella elämistä. Susien jälkiä löytyy harva se päivä talomme lähialueelta. Lapsia ei uskalla päästää pihalle leikkimään, heidät pitää hakea koulubussin pysäkille taksilla kotiovelta. Taksi ajaa kylältä useamman kymmentä kilometria ja hakee lapsen kotoa ja vie joko koululle tai pysäkille. Ihan mielenkiinnosta olisi mukava tietää paljonko tähän on viime vuoden aikana mennyt rahaa. Se rahakun valitettavasti on muualta pois. Ja se minkä takia susia suojellaan tappamalla. Ihmiset varmaan muistavat kuinka suuri riesa sudet olivat pohjois-karjalassa kymmenisen vuotta sitten? Tilanne rauhoittui hetkeksi kunnes on nyt taas pahentunut. Se rauhoittui koska ihmiset ottivat aseet käteen ja salametsästivät susia vähemmäksi. Niin tulee tapahtumaan nytkin jos asialle ei tehdä mitään. Onneksi on edes yritetty tehdä. Omalle paikkakunnalleni tuli kaksi susilupaa. Kaksi metsästyskertaa, kaksi sutta. Siinä ei kauaa nokka tuhissut. Onneksi niin koska valitukset kaatoluvista ovatpilanneet monella paikkakunnalla metsästyksen. Luonnonsuojelijatkin ovat sitä mieltä että susien suojelun onnistuminen on mahdollista vain jos paikalliset ovat suojelun kannalla. Täälä susialueella susista on kärsitty jo niin kauan että se juna on mennyt ajat sitten. Tänä talvena oman kuntani alueelta metsästettiin kaksi sutta. Ensi kesänä tulee ainakin kolme poikueellista lisää. Se ei kuulosta oikein hyvältä vaikka kuinka asiaa pyörittelisi mielessään. Olen itse sitä mieltä että susi kuuluu suomen luontoon. Mutta sinne luontoon, ei asutuksen pariin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Laissez-faire-ss
15.3.2015 10:59
Herranjumala mitä tekstiä. oletko faktasi ja mielipiteesi kerännyt lukemalla seiskaa ja iltapuluja? päänsärky vain yltyi kun huomasit että, olet itsekkin ehdolla.....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ihan_oikeasti
15.3.2015 11:26
Hyvä, että sä Emma Kari osaat keskittyä olennaisiin asioihin tässä vaiheessa maailmanmenoa! Se nyt oli selvää jo jokunen vuosi sitten, kun höpötit vaan romanian romaneista. Jatka vaan poliittisten irtopisteiden keräämistä kun maailma ympärillä myllertää. Kannattajasi ovat yhtä näköalattomia ja kykenemättömiä asioiden priorisointiin. Kovaa meteliä pidätte itsestänne, mutta mitään olennaista ette saa aikaiseksi vaan heittelette lapsellisia ideoitanne ajattelematta niiden jälkiseurauksia sen enempää. Ei kai sieltä punaviinisosialismin takaa sitten löydy konkreettista maalaisjärkeä ollenkaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ex-vihreä
15.3.2015 11:45
City on ilmeisesti näissä vaaleissa valinnut puolueensa. Artikkelin journalistista uskottavuutta syö varsin kiitettävästi se, että perässä on kirjoittajan vaalimainos.
Toiseksi, Vihreät oli mukana hallituksessa, mutta pakeni vastuuta ja hyppäsi oppositioon, kun edessä olivat vaikeat päätökset, jotka saattaisivat syödä suosiota vaaleissa. Ydinvoima oli puolueelle varmasti vaikea pala, mutta pitikö yhden asian takia heittää hanskat tiskin kaiken muunkin suhteen, paeta päätösvastuuta ja siirtyä oppositioon nurisemaan, että: "kyllä me olisimme tehneet näin ja näin"... Mutta kun ette tehneet! Sama asia, kuin jos jalkapalloilija poistuisi kentältä ja jäisi penkille huutelemaan herjoja joukkuetovereilleen, kun eivät saa maalia aikaiseksi.
Kolmanneksi, tämä on vain jatkoa pitkin kevättä todistetetulle lokakampanjalle, josta Vihreät on tehnyt tavaramerkkinsä. Tuntuu, että Vihreillä on kadoksissa luotto omaan osaamiseen ja arvojen vetovoimaan, kun kampanjaa tehdään ainoastaan mustamaalaamalla muita puolueita. Vihreiden syytökset alkavat olla niin läpinäkyvää lokaamista, että menee jo komiikan puolelle. Keskittyisitte nyt vain korostamaan omia hienoja arvojanne ja tavoitteitanne; luin vaaliohjelmanne, ja siellä oli valtavasti hyvää. Luottakaa omaan tekemiseenne ja jättäkää kampanjoinnista pois se muiden mustamaalaaminen, mikä ainoastaan syö uskottavuuttanne.
Kirjoittaja on entinen Vihreiden äänestäjä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Klunkki
15.3.2015 12:23
Ja miten nämä olisivat kohentaneet suomen taloutta, jos olisi lopputulema ollut päinvastainen?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
15.3.2015 13:26
4: Miten naispareille syntyvän lapsen isän oikeudet oli otettu laissa huomioon? Tällaisesta lähteestä kun kuulee avautumista asiasta niin ensimmäinen mielikuva ihan jokaisella edes kohtuullisen täyspäisellä tuosta kysymyksestä on "niitä ei ole".
5: Oikea päätös. Mitään "vapaaehtoista paluuta" ei pitäisi olla alunperinkään. Jos ja kun tänne eivät tule ne jotka ovat oikeasti olleet hädässä, heillä ei myöskään ole mitään syytä saada oleseklla maassa kansan kustannuksella. Ylipäätään tähän maahan ei pidä päästää yli kuukaudeksi ketään joka ei 99% varmuudella tuota enemmän tuloa valtiolle kuin mitä maksaa valtiolle. Käytännössä siis jos henkilö ei ole hyödyllinen osa yhteiskuntaa eikä kuulu kantaväestöön vähintään kahden sukupolven ajalta, hänellä ei myöskään voi olla mitään perusteltua syytä viettää täällä pidempää aikaa kuin kuukauden loman puitteissa on kohtuullista. Se on sitten se ja sama mistä on kotoisin, mihin uskontoon kuuluu ja miltä näyttää jos elää maassa maan tavalla ja tienaa itse oman leipänsä rehellisellä työllä.
6: Tämän eduskunta mokasi jopa ihan oikeasti. Sudet tai mitkään muutkaan eläimet eivät tule ihmisten tontille, ihmiset ovat menneet niiden tontille. Karhuja/susia ei näe jos ei ole karhun/suden reviirillä. Jos omalla takapihalla jolkottaa nalle niin tietää mokanneensa ihan itse. Ihmiselle tyypilliseen tapaan sitä omaa virhettä ei kuitenkaan korjata vaan vedetään itkupotkuraivari ja kostetaan jollekin joka on täysin syytön tapahtumaan.
7: Saamelaiset ovat suomalaisia. Päättäköön keskenään asiansa miten haluavat, mutta laki on edelleen kaikille sama. Tietääkseni ketään ei kielletä tässä maassa toimimasta oman kulttuurinsa puitteissa jos ei siinä samalla tule rikkoneeksi lakia.
8: Laki paperittomien terveydenhuollosta oli kuolleena syntynyt temppu jo itsessään. Se, että se piti kaataa "temppuilulla" on jo sinänsä naurettavaa koska koko esitystä ei olisi pitänyt olla olemassakaan. Tämä maa, vaikka kahden puolueen kommunistit muuta haluaisivatkin, ei ole koko maailman sosiaalitoimisto ja ilmainen sairaala. Tämänkin tajuaa jokainen henkisesti terve ja suurin osa umpihulluistakin.
Vastaa kommenttiinJa siis heillähän on sama oikeus samoihin palveluihin kuin kellä tahansa täällä. Se nyt vaan vaatii sen, että joko pystyy maksamaan niistä tai saa kansalaisuuden. Jos ei pysty maksamaan palvelusta suoraan niin tekee sen niin kuin paikallinen kansa, eli veroilla. Jos ei pysty kumpaankaan, ei yksiselitteisesti palvelua voi itselleen millään järkevällä perusteella lunastaa.
Vastaa kommenttiin
Maastamuuttaja
15.3.2015 16:02
Suomi on upea maa: tämäkin kaveri on oppinut tässä maassa kirjoittamaan vaikka lukemisessa ja ymmärtämisessä vähän vaikeuksia onkin.
Tämä vaatimus vähintään kahden sukupolven kantasuomalaisuudesta on muuten ihan uusi juttu, natseimpien persujen ratkaisu siihen, että monet kantasuomalaiset alkavat olla väärän värisiä? Vittu mitä jengiä.
Ei-vihreä
15.3.2015 13:26
Listan kohdat 1-9 koskevat pieniä ihmisryhmiä (paitsi kohta 3 Pisararata, jossa olisi ollut omat ongelmansa). Sen sijaan kohta 10 koskee jokaista suomalaista ja jokainen joka väittää venäläistä ydinvoimaa oikeaksi ratkaisuksi, voi mennä itseensä ja miettiä onko hän tarpeeksi isänmaallinen että ansaitsee lainkaan asua Suomessa. Kannatan ydinvoimaa JOS sitä osataan rakentaa ja käyttöönottaa. Olkiluoto 3 ja Rosatom-sopimus osoittavat, että Suomessa ei osata.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Baleaarien keisari
15.3.2015 14:04
Yhtä hyvin jos katsoo omasta ahtaasta näkökannastaan niin kaikki päätökset mitkä ei itseään miellytä voi katsoa virheeksi. Esim. miksi paperittomia pitäisi hyysätä, ei muutkaan niin tee. Suvaitsevaisuus suvaitsevaisuuden vuoksi on suurinta idiotismia mitä maa päällään kantaa. Ja nää suvaitsevaisethan on yleensä kaikista ahdasmielisimpiä kaikkea sitä kohtaa mikä ei heidän hellantuutelismaailmankuvaansa mahdu.
Jokainen hallitus joka joutuu ottamaan riveihinsä näitä pienpuolueita on tuomittu hankalaan ja vaikeaan hallitustyöhön.Esim. kristillisdemokraatit saa aivan liikaa valtaa (ministerisalkun) siihen nähden kuinka olematon osa kansasta heitä äänestää. Miksi yleensäkään sotkea politiikka ja uskonto? Fakta ja fiktio. No tietysti siksi että on olemassa pieni kansanosa joka äänestää aina toista uskovaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mink.
15.3.2015 16:20
Ei Emma. Pk-seutua ei "petetty" pisaran kanssa, vaan hallitus toimi täsmälleen hyvän hallintotavan mukaan hyllyttäessään selvityksissä raskaasti tappiollisen pisaran. Noin miljardin laittaminen valtion rahaa paikallishankkeeseen, joka tuottaa hyötyjä alle puolet kustannuksistaan ei ole edes elvytystä, vaan se on vastuutonta tuhlausta.
Vastaa kommenttiinMuu maa sen sijaan on petetty: vain Loukon tappiollista metrojatkoa ja yhtä pahasti tappiollista pisaraa vietiin väkisin ohituskaistalle ja samaan aikaan kannattavien sekä pisaraa pidemmälle olevien muun maan raidehankkeiden tukemisesta sopiminen "unohdettiin".
Tämä ja edellinen hallitus ovat luvaneet Helsingin kaupunkijunahankkeisiin jo yli miljardi valtion euroa (Helsingin metron Matinkylän laajennus, Helsingin kaupunkijunien Kehärata, Helsingin metron Kivenlahden laajennus, Pisaran suunnittelu, Helsingin asetinlaitteen uusinta jne). Muualle maahan tuki on ollut 0 e.
Vastaa kommenttiin
Ville T
15.3.2015 20:53
Olisko nämä virheet jääneet tekemättä, jos vihreät olisivat jatkaneet. Ainakin osa, minusta näytti että vihreille tärkeät asiat, missä muut uhrautuivat, myytiin saman tien. Näissä tietysti kokonaisuus ratkaisee. Jos vihreät saa näitä enemmän aikaiseksi seuraavissa vaaleissa vastuunkanto lähtemällä vastuusta kannatti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Rahaa
16.3.2015 07:56
Tosi huvittava lista. Vihreät todellakIn elävät omassa kuplassaan. Kaikki yhteiskuntaa muokkaavat suuret asiat loistivat poissaolollaan. Tarkoittaako tämä sitä, että hallitus onnistui niissä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Aimo Kanki
16.3.2015 17:50
Jaa Stubbin hallitusko sen paperittomien terveydenhuollon torppasi? Ei luulisi olevan mahdollista, varsinkin kun Vihreät olivat puoltamassa sitä hallituks... eiku niin joo.
Helppo huudella sieltä Äiti Maan runkkausringistä kun oma perse ei kestänyt edes neljää vuotta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Waka Wanha
17.3.2015 22:23
Totta ehdottomasti on, että hallitus teki paljon virheitä, jos nyt yleensä teki mitään. Mutta Emma Karin virheluettelo on suurelta osin vihreiden hölynpölyä ja haihattelua. Kommentteja ehkä myöhemmin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin