Maapallon uusiutuvat luonnonvarat on tänään kulutettu tältä vuodelta loppuun. Tästä päivästä lähtien elämme loppuvuoden lainaten luonnonvaroja lapsiltamme.
Ylikulutuspäivä on joka vuosi aikaisemmin. Käytämme luonnonvaroja vuosittain 1,5 maapallon edestä. Maapalloja on kuitenkin vain yksi. Maailman kapasiteetti ei riitä tuottamaan luonnonvaroja tai käsittelemään kasvihuonekaasupäästöjä sitä tahtia kuin meidän elämäntapamme edellyttäisi. Meidän on opittava elämään järkevämmin.
Jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon ja miettiä miten omaa ekologista jalanjälkeä voisi pienentää. Voimme asua ekologisemmin, syödä enemmän kasvisruokaa sekä liikkua auton ja lentokoneen sijaan julkisilla ja polkien.
Muutosta ei voi kuitenkaan jättää vain yksilöiden vastuulle. Suuria päätökset luonnonvarojen kulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen pienentämisen on pystyttävä tekemään politiikan tasolla.
Mitä tämä sitten voisi tarkoittaa Helsingissä? Helsingin Energian on luovuttava kivihiilestä ja investoitava uusiutuvaan energiaan. Ruokailussa on voitava suosia ekologista kasvisruokaa. Meidän on rakennettava energiatehokasta ja tiivistä asumista. Meidän on pistettävä verorahat moottoritieliittymien sijaan joukkoliikenteeseen.
Tämän valtuustokauden aikana olemme tehneet Helsingistä vihreämmän. Matkaa maailman vihreimmäksi pääkaupungiksi vielä kuitenkin on. Se eteen on vaan tehtävä hemmetisti töitä.
2 kommenttia
City-Juntti
19.8.2014 14:57
Se on yksi hyttysen kaasupäästö autiomaassa mitä me täällä pohjolassa teemme. Aika jännä (ja veronmaksajan kannalta hyvin pelottava) käsitys demokratiasta että pieni vähemmistö (punavihreät) päättäisivät yksin asioista.
Ps. Eivätkö nuo moottoritieliittymät ole valtion, ei Helsingin, bisneksiä? Että pientä rajaa tuohon viherkuherpopulismiin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
3001Europa
20.8.2014 23:00
Asia, johon blogin kirjoittaja kiinnittää huomiota, on erittäin tärkeä. Jotta Maapallon luonnonvarat ja luonto riittäisivät tulevillekin sukupolville, on tietääkseni Suomikin sitoutunut poliittisesti ja oikeudellisesti lukuisiin kansainvälisiin ympäristönsuojelusopimuksiin: kuten biodiversiteettisopimus, sopimus aavikoitumisen estämiseksi, ilmastosopimus, Montrealin pöytäkirja (otsonikerroksen suojelemiseksi), CITES-sopimus jne. EU:llakin on varmaan jotain merkitystä näissä asioissa...ja eikös se Suomi vaikuta EU:ssa...Jos luonto loppuu, loppuu sivilisaatiommekin...tätä menoa syntymätön sukupolvi, tämän päivän lapset ja nuoret aikuiset saattavat sen kokea, nykyiset keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ovat silloin hyvin todennäköisesti jo kuolleet. Voisikohan EU näyttää suuntaa, Suomi mukana. Maapallon joukkueeseen tarvitaan kaikki mukaan ja kukaan ei varmaan halua tehdä omaa maalia...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin