Työelämä on ristiriitoja, päällekkäisiä vaatimuksia ja vastakkainasetteluja täynnä. Yksi nykytyöelämän perinteisimpiä, sanattomaksi vetäviä, mahdottomia vaatimuksia on kärjistettynä seuraava lausahdus: ”Haemme noin 25-vuotiasta nuorta, energistä ja motivoitunutta työntekijää kolmenkymmenen vuoden vankalla ja monipuolisella työkokemuksella.” Piece of cake, vai mitä? Kun vaatimuslista pitenee vielä laajan koulutuksen, kielitaidon, teknisten taitojen, kansainvälisen kokemuksen ja muiden ominaisuuksien osalta yhdessä työnkuvan, työajan, palkan ja muiden työnhakijaa kiinnostavien ulottuvuuksien joustavuuden suhteen, tehtävä alkaa tuntua jo mahdottomalta. Vaan ei ole.
Kun on varaa valita
Rekrytointi on kahden kauppa. Kyse ei ole vain siitä, että yritys etsii itselleen sopivinta työntekijää, vaan myös siitä, että työnhakija etsii itselleen sopivinta työnantajaa. Rekrytointitarpeen ilmetessä yritys laatii rekrytoitavaa profiilia vastaavan kriteerilistan, josta muodostetaan mahdollisimman informatiivinen ja mielenkiintoinen työpaikkailmoitus. Pyrkimyksenä on luoda sekä yrityksen tarpeet välittävä että hakijoiden kiinnostuksen herättävä teksti. Sekä liian väljä ja epäselvä että liian tiukka ja yksityiskohtainen kuvaus saattavat karkottaa potentiaaliset työnhakijat. Lisäksi yrityksen rekrytointiprofiilin vaatimusten noustessa usein myös hakijoiden kriteerit nousevat. Näiden välisen tasapainon löytäminen ei ole aina yksinkertaista, mutta niiden kohdatessa palkinto on kaikkien osapuolten kannalta enemmän kuin sen arvoinen.
Ammattitaitoinen ja motivoitunut työntekijä yhdessä lajitoveriensa kanssa saa yrityksen liiketoiminnan kukoistamaan. Kaukana ovat ne ajat, kun työhaastattelu muistutti ennen kaikkea ristikuulustelua ja työnhakijan odotettiin sitoutuvan mihin tahansa ehtoihin vaihtoehtojen vähyyden pelossa. Toki työttömyys on edelleenkin valitettavan todellinen yhteiskunnallinen ongelma, eikä kaikilla ole samalla tavalla varaa valita, mutta rekrytoivana yrityksenä potentiaalisia hakijoita tulisi lähestyä tiedostaen yrityksen olevan vain yksi hakijalle potentiaalinen vaihtoehto houkuttelevien työpaikkojen kirjossa.
Vaihtamalla paranee, vai paraneeko?
Yksi työelämän ristiriidoista piileekin jatkuvien houkutusten ja uutuudenviehätysten perässä juoksemisessa. Aikaisemmin oli tyypillistä, että työurat keskittyivät pitkälti saman yrityksen sisällä tapahtuviin työtehtäviin, kun taas nykyään painopiste on siirtynyt yhä enemmän jatkuvan kehityksen, eteenpäin siirtymisen ja paremman perässä vaihtamisen kulttuuriin. Enää ei ole ollenkaan tavatonta vilkuilla jatkuvasti uusia työmahdollisuuksia ja miettiä jo heti työpaikan vaihtamisen jälkeen seuraavaa askelta. Unohtuuko meiltä toisinaan hetkessä eläminen ja nykyiseen tilanteeseen tyytyväisenä oleminen, jos haluamme aina vain lisää, parempaa ja enemmän? Nykyisen sosiaalisen median valtakaudella erilaisten vaihtoehtojen tarjonta on loputon, ja houkutuksia on nurkan jos toisenkin takana. Olisikin hyvä pysähtyä miettimään, mihin käytännössä pyrimme jatkuvalla muutosten, kehitysten ja siirtymien polulla. Toisinaan vaihtaminen on perusteltua, mutta aina vaihtamalla ei kuitenkaan parane. Toisaalta tästäkin päästään siihen ristiriitaan, että nykyään monet työsuhteet ovat luonteeltaan määräaikaisia ja altistavat työntekijöitä tahtomattaan tähän vaihtamisen oravanpyörää edustavaan kulttuuriin. Mikäli sinulla kuitenkin on mahdollisuus valita, mikä saa sinut vaihtamaan työpaikkaa?
Entä jos ei olisikaan enää tarvetta vaihtaa?
Me Wannadolla tiedostamme kilpailun parhaista työnhakijoista olevan todellinen ilmiö, ja haluamme erottua eduksemme tarjoamalla hakijoiden tarpeisiin ja toiveisiin mahdollisimman hyvin sopivia työpaikkoja. Yrityksen ja työnhakijan tarpeiden, arvojen ja intressien kohtaaminen on kaikkien etu. Ehkä ideaalitilanne onkin se, että tämän kohtaamisen tapahduttua työntekijöillä ei ole niin kova tarve olla jatkuvasti vaihtamassa ja etsimässä uutta, parempaa tai haastavampaa työpaikkaa. Mikäli tämä tarve kuitenkin ilmenee, uusiin tehtäviin eteneminen on mahdollista myös saman yrityksen sisällä. Sen lisäksi, että pyrimme nappaamaan parhaat työntekijät siipiemme suojaan, teemme parhaamme pitääksemme heistä kiinni.
Mikäli sinä olet kiinnostunut työskentelemään toinen toistaan kiinnostavampien työtehtävien parissa, luovuutta ja vapautta tarjoavassa iloisen energisessä yhteisössä, tutustu ihmeessä avointen työpaikkojemme kansainväliseen tarjontaan osoitteessa wannado.fi/rekrytointi! Haemme tällä hetkellä muun muassa norjankielistä ja saksankielistä asiakaspalvelijaa Espanjan aurinkorannikolle Fuengirolaan sekä teknisellä osaamisella varustettua digigraafikkoa pääkaupunkiseudulle! Meillä arvostetaan osaamista ja ammattitaitoa, mutta korostetaan sitäkin enemmän positiivista, kehittymismyönteistä ja oppimishaluista asennetta! Minkälaisesta työpaikasta sinä haaveilet? Kerro se meille ja saatat olla Wannadon seuraava, unelmien työpaikkaasi tyytyväinen #SuperTyöntekijä!
- SuperAssari Kaisa
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari