”Herkkä vai luja? Nopea vai tarkka? Ekstrovertti vai introvertti?”
Työyhteisöt muodostuvat erilaisista persoonista erilaisine ominaisuuksineen, vahvuuksineen ja kehityskohteineen. Osa ominaisuuksista nähdään yleisesti toisia suotavampina ja määritellään helpommin vahvuuksiksi kuin toiset. Todellisuudessa moni ominaisuus voi näyttäytyä tilanteesta riippuen joko vahvuutena tai kehityskohteena. Tunnistammeko aidosti omat vahvuutemme ja kehityskohteemme? Vai ovatko vahvuuksinamme näkemämme ominaisuudet tietyn ideaalikuvan luomisen valossa väritettyjä toivekuvia itsestä? Entä painotammeko itsestämme näitä vahvuuksia työelämän sosiaalisen suotavuuden nimissä piilottamalla visusti kehityskohteinamme näkemämme puolet myös itseltämme?
Entä jos yrittäisimmekin tunnistaa aidosti sekä vahvuutemme että kehityskohteemme, ja pyrkiä kääntämään kehityskohteemme vahvuuksiksemme?
Herkkä ja luja
”Erilaisuus on rikkaus.”
Herkkyys saattaa kehityskohteena olla yhteydessä asioiden perusteellisen pohtimisen kautta päätöksenteon vaikeuteen, mutta vahvuutena se auttaa tunnistamaan työyhteisön ilmapiirin vaihteluita ja erilaisten yksilöiden tarpeita sekä reagoimaan niihin empaattisesti. Lujuus saattaa kehityskohteena vaikuttaa kovuudelta ja kylmyydeltä, mutta vahvuutena sen avulla saadaan vaikeiden tilanteiden edessä maksimoitua päätöksenteko ja tehokas tulosten saavuttaminen.
Nopea ja tarkka
”Antaa kaikkien kukkien kukkia.”
Nopeus voi kehityskohteena aiheuttaa huolimattomuusvirheitä, mutta vahvuutena sen avulla säästetään aikaa ja saavutetaan tuloksia nopeammin ja tehokkaammin. Tarkkuus ja siihen liittyvä täydellisyyden tavoittelu puolestaan saattavat kehityskohteina hidastaa toimintaa, mutta vahvuutena tarkkuus auttaa minimoimaan virheet, sekä maksimoimaan lopputuloksen laadun ja luotettavuuden.
Ekstrovertti ja introvertti
”Vastakohdat täydentävät toisiaan.”
Ekstroverttiys voi kehityskohteena harhauttaa liialliseen sosialisointiin ja toimimaan ennen ajattelua, mutta vahvuutena se auttaa loistamaan sosiaalisissa ja vuorovaikutuksellisissa tilanteissa, sekä ylläpitämään positiivista ilmapiiriä. Introverttius puolestaan saattaa kehityskohteena haastaa kommunikointia ja se voidaan nähdä epäsosiaalisuutena, mutta vahvuutena se auttaa tarkkailemaan tilanteita sekä punnitsemaan vaihtoehtoja ennen toimintaa, ja se voi ilmetä esimerkiksi loistavina kuuntelutaitoina.
Kehityskohteesta vahvuudeksi
Yksi ominaisuus ei määritä yksilöä, vaan jokainen yksilö on ainutlaatuinen, erilaisten ominaisuuksiensa muodostama kokonaisuus. Sama ominaisuus voi olla tilanteesta riippuen joko kehityskohde tai vahvuus. Valitse työsi ominaisuuksiesi mukaan niin, että vahvuutesi pääsevät kukoistamaan, eivätkä kehityskohteesi muodostu esteeksi. Omien vahvuuksien ja kehityskohteiden aito tunnistaminen ja tiedostaminen auttaa kehittymään ja kääntämään kehityskohteet vahvuuksiksi. Myös työyhteisö voi auttaa kehityskohteiden hallinnassa ja vahvuuksien korostamisessa esimerkiksi positiivisen palautteen avulla.
Mitkä ovat sinun aidot vahvuutesi ja kehityskohteesi? Entä miten voisit nähdä kehityskohteena pitämäsi ominaisuuden positiivisuuden värittämässä valossa voimavarana ja vahvuutena? Loppupeleissä sinä päätät, onko vahvuutesi kehityskohde, vai onko kehityskohteesi vahvuus. Mikä on seuraava siirtosi?
- SuperAssari Kaisa
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari