Mindfulness – meditaatioon perustuvan tietoisuuden ja läsnäolon harjoittaminen jokaiseen käsillä olevaan hetkeen - on ollut ihmisten huulilla jo pidemmän aikaa, mutta yritysmaailmassa siihen on havahduttu vasta muutaman viime vuoden aikana. Globaaliksi harjoitusohjelmaksi suunnitellun, Intelin luotsaama Awake@Intel mindfulnessprojekti kertoo alustavista tuloksistaan seuraavaa;
”Keskimääräisesti, mindfulness-projektiin osallistuneiden ennen ja jälkeen-vastauslomakkeet näyttivät 2 pykälän (10 pykälän taulokosta) laskua stressin ja ahdistuneisuuden kokemuksissa, 3 pykälän nousua onnellisuuden ja hyvinvoinnin saralla, ja 2 pykälän nousua uusien ideoiden, ajatusten, mielen selkeyden, luovuuden, keskittymiskyvyn ja työpaikan ihmissuhteiden paranemisen osalta, sekä osallistumisaktiivisuudessa liittyen kokouksiin, projekteihin ja tiimityöskentelyyn.”
The Guardian - There's No Price Tag on a Clear Mind: Intel to Launch Mindfulness Program"
Maailman muiltakin isoilta yritysmarkkinoilta on kuultu hyviä tuloksia liittyen työntekijöille tarkoitettuihin mindfulnessharjoituksiin ja -kursseihin liittyen:
Amerikkalainen vakuutusyhtiö Aetnan työntekijöistä noin 15 000 oli osallistunut vuoden 2012 aikana joogaan tai meditaatioon. Tuloksista ”Keskimääräisesti osallistujien stressitaso lasku oli 28 prosenttia, unenlaatu parani 20 prosenttia, ja erinäiset kivut lievenivät 19 prosentilla. Osallistujat olivat myös tehokkaampia töissä, saavuttaen keskimääräisesti 62 minuuttia lisää tehokasta työaikaa per viikko, joka Aetnan arvion mukaan tuo yritykselle lisää rahaa 3 000 dollaria per työntekijä / vuosi.” Yrityksessä raportoitiin myös sairauspoissaolojen vähenemisestä noin 7.3 prosentin verran, joka lihotti yrityksen kukkaroa 9 miljoonalla dollarilla vuodessa.
The New York Times - ”At Aetna, a C.E.O.’s Management by Mantra”
Amerikkalainen ruokajätti General Mills on satsannut omaan mindfulness-ohjelmaansa, jonka piirissä oli ohjelman alkaessa 500 työntekijää. Yrityksen oman raportin mukaan seitsemän viikon ohjelman jälkeen 83 prosenttia osallistujista kertoi käyttävänsä aikaa joka päivä oman tuotteliaisuutensa optimointiin, joka oli 60 prosenttiyksikköä enemmän kuin ennen ohjelman alkua. 82 prosenttia kertoi eliminoivansa pois turhia tehtäviä, joiden tuottavuushyöty oli rajallinen tai mitätön, joka oli 50 prosenttiyksikköä enemmän kuin ennen ohjelmaa. Johtohenkilöistä 80 prosenttia raportoi positiivisista muutoksista omaan päätöksentekokykyyn liittyen ja 89 prosenttia kertoi osaavansa nyt kuunnella muita paremmin.
The Financial Times - “The Mind Business”
“Kolme 12-15 hengen työntekijäryhmää testattiin kolmella tavalla: 1) ryhmä, joka osallistui 8 viikon mindfulnespohjaiseen meditaatiokurssiin, 2) ryhmä, joka kävi ensin läpi odotusjakson, testattiin, jonka jälkeen he osallistuivat samaan 8 viikon kurssiin, ja 3) ryhmä, joka osallistui 8 viikon kehon rentoutuskurssille. Saimme selville, että meditaatioon osallistuneet keskittyivät työtehtäviinsä pidempään ja hyppivät vähemmän tehtävästä toiseen. He myös raportoivat kokevansa vähemmän negatiivisia tunteita työtehtävien jälkeen verrattuna kahteen muuhun ryhmään. Vastaavasti muistin todettiin paranevan sekä meditaatioon, että kehon rentoutuskurssille osallistujissa.”
Levy, Wobbrock, Kaszniak, ja Ostergren – “Human Relations”, 2012
Kahdensankymmentä yhdeksän (89) osallistujaa amerikkalaisesta kemianalan yrityksestä Dow Chemical Company’sta valittiin ja asetettiin satunnaisesti joko verkkomindfulnessryhmään (44 osallistujaa) tai odotuslistalle (45 osallistujaa). Loppuraportista selvisi, että verkkomindfulnessiin osallistuneen ryhmän stressitasot alenivat, kun taas tietoisuus, kestävyys ja tarmo lisääntyivät. Verkon minfulnesskurssi näyttää siis olevan sekä käytännöllinen, että tehokas työntekijöiden stressitasojen laskussa, lisäten samaan aikaan kestävyyttä, tarmoa ja työhön osallistumista, näin ollen kohentaen työntekijöiden hyvinvointia.”
Aikens, Astin, Pelletier, Levanovich, Baase, Park ja Bodnar - "Mindfulness Goes to Work: Impact of an Online Workplace Intervention", 2014
“Vuonna 2015 ryhmä tiedemiehiä British Columbian yliopistosta sekä Chemnitzin Teknillisestä yliopistossa keräsivät yhteen 20 tutkimustuloksen raportit koskien sitä, mille aivojen alueille mindfulnessharjoitukset vaikuttivat. Tutkijat löysivät ainakin kahdeksan eri aluetta… Myös neurotutkijat ovat todenneet, että mindfulnessin harjoittaminen vaikuttaa aivojen alueisiin, jotka liittyvät havaintokykyyn, tietoisuuteen omasta kehosta, kivun sietoon, tunteiden säätelyyn, itsetutkiskeluun, syvälliseen ja monimutkaiseen ajatteluun, sekä tietoisuuteen omasta itsestä. Vaikka enemmän kokeita vaaditaankin, jotta muutoksia voidaan tutkia pitkällä aikavälillä ja ymmärtää niiden pohjalla vaikuttavat mekanismit, ovat tähän mennessä saadut tulokset hyvin kiinnostavia.”
Congleton, Hölzel, ja Lazar - Harvard Business Review, 2015
Mindfulness perustuu 1970 luvulla amerikalaisen Job Kabat Zinnin tietoisuustaitoihin perustuvaan stressinhallintaohjelmaa. Ohjelmaa on tutkittu paljon ja se on todettu olevan avuksi masennukseen, ahdistukseen, stressiin ja kipuun. Kenelle tahansa sopivan ohjelman säännöllisen harjoittamisen on todettu tukevan myös fyysistä terveyttä ja vahvistavan vastustuskykyä.
Wannadon oman mindfulness avun sinulle tarjoaa näppärä, taskuun tai kalenteriin väliin mahtuva To Do-lista, joka auttaa sinua keskittymään asioihin kerrallaan ja pitämään langat käsissä ilman stressiä.
Lataa ja tulosta oma To Do-listasi ilmaiseksi täältä.
- SuperAssari Maarit
-----------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit