Ilmaston lämpeneminen ja sen mukaan tuomat muutokset säässä ovat suurin tämänhetkinen ympäristöongelma. Pitkän aikavälin mukanaan tuomat ongelmat tulevat vaikuttamaan suoraan valtioiden talouteen negatiivisella tavalla – puhumattakaan siitä, että ruoka- ja vesivarannot ovat riippuvaisia siitä, miten luonto käyttäytyy.
Ympäristötalkoissa annetaan ohjeita siihen, kuinka omaa elämistään tällä planeetalla voi muuttaa ympäristöystävällisemmäksi; on kierrätystä, sähköautoa, hyönteisproteiinia, kasvisruokavaliota, julkista liikennettä, sekä veden säännöstelyä, mutta yksi huomattava asia listasta puuttuu lähes poikkeuksetta:
Etätyö.
Ajatellaanpa asiaa hetki: etätyössä pysyt kotona. Etätyöpäivinä et tarvitse töiden vuoksi julkista liikennettä, et omaa autoa etkä ylimääräisiä eväitä tai työpaikkalounasta, josta osa menee aina roskiin. Suurinta osaa ihmisistä varmasti houkuttelee enemmän kodin lämpö näin joulukuisessa etelän loskapimeydessä tai sisämaan lumessa (jos sitä lunta sattuu nyt olemaan Lappia alempana enää joulukuun alussa – Pohjois-Savon suunnalta tosin kuului hyviä lumiuutisia). Kaikilta löytyy kotoa nykyään työhön ja etäpalavereihin tarvittavat välineet, ja hyvä yritys, joka ottaa vastuun sekä ympäristöstä, että alaistensa hyvinvoinnista*, on valmis myös tarjoamaan puuttuvia välineitä työntekijöillensä esimerkiksi lisensseinä ja käyttöoikeuksina.
Vielä, kun sähköautot eivät ole korvanneet fossiilisia polttoaineita käyttäviä autoja ihmisten autotalleista, etätyötä katsoessa ei oikeastaan voi löytää paljoakaan muita kuin hyviä pointteja. Faktahan on, että liikenteen tupruttelemaa hiilidioksidia on ilmakehässä aivan liikaa – Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n mukaan kasvihuonepäästöt ovat olleet nyt korkeimmillaan 3-5 miljoonaan vuoteen. Suomessa liikenne kaasuttelee ilmakehään viidenneksen kaikista ympäristölle haitallisista kasvihuonepäästöistä, joita syntyy valtaosin juuri työmatkailusta. Kyllä, myös niistä lyhyistä matkoista.
Etätyössä vältytään myös toiselta, henkilökohtaisesti ikävämmältä asialta; ärtymykseltä. Tutkimuksien mukaan – kuten FlexJobin tutkimus vuodelta 2015 - aamulla töihin tulevat ovat ärtyneempiä ja väsyneempiä aamuruuhkien jälkeen kuin etätyöhön jäävät. Pöpötkään eivät flunssakautena leviä samalla innolla, kun pysyttelee kaukana aamu- ja iltapäiväruuhkien julkisista liikennevälineistä (paitsi, jos joku muu kantaa kotiin pöpökuormaa työpaikalta/koulusta/tarhasta/harrastuksista).
Jokaisen ihmisen ja yrityksen on kannettava oma vastuunsa huomisen maailmasta. Hiljattain yli 15 000 tieteentekijän allekirjoitettaman ilmastovetoomuksen mukaan nyt eletään niitä viimeisiä, ratkaisevia hetkiä, jonka aikana maailma ehditään vielä pelastaa järkyttävältä globaalilta katastrofilta.
Jää kotiin. Se pelastaa maailman.
- SuperAssari Maarit
*Samaisesta FlexJobin kyselystä selvisi myös, että 76% kyselyyn vastanneista 2 600 työntekijästä kertoi pystyvänsä tekemään töitä paremmin toimiston ulkopuolella, itse valitussa tilassa, jossa työtä sai tehdä keskeytyksittä ja ilman häiriöitä. SuperAssarit kirjoittivat aiheesta tämän vuoden tammikuussa.
------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 30 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin