Onko sinulla jatkuvasti liikaa tai liian vähän töitä? Oletko joutunut liian isoihin saappaisiin liian aikaisin, vai puuduttavatko vuodesta toiseen samanlaisina pysyvät tehtävät jo pelkällä olemassaolollaan? Entä haukkaako työ liian ison palan vapaa-ajasta? Onko töissä ilmapiiriongelmia, vai herpaannuttaako loistava työilmapiiri huomiosi kaikista olennaisimmalta eli itse työltä? Työelämä vaatii osakseen tasapainoilua, tasapainoilua ja tasapainoilua.
Töitä pitäisi olla sopivasti, eli ei liikaa, eikä myöskään liian vähän. Haasteita ja kehittymismahdollisuuksia tulisi olla tarpeeksi, mutta työskentelyn ei tulisi myöskään olla jatkuvaa oman mukavuusalueen ulkopuolella taiteilua. Työn ja vapaa-ajan välisen rajanvedon tulisi myös olla tasapainossa. Töissä tulisi lisäksi viihtyä, muttei keskittyä liikaa sosiaalisten suhteiden luomiseen, jotta työtehtävät tulee hoidettua.
Tasapaino on työn suola, mutta mikä on tasapainon salaisuus?
Sinä olet avain tasapainoon
Työympäristö ja muut itsestä riippumattomat tekijät saattavat osaltaan luoda epätasapainon töiden määrän tai vaativuuden, työn ja vapaa-ajan välisen rajan sekä ilmapiirin suhteen, mutta usein omalla asenteella, toiminnalla ja asioiden avoimella ilmaisemisella saa paljon parannuksia aikaan.
Liiallinen työn määrä ja kiire aiheuttavat stressiä, kun taas liian vähäinen työ ja hiljaiset hetket johtavat toimettomuuteen ja laskevat motivaatiota. Ennakoi kiireiset hetket niin hyvin kuin mahdollista ja jätä vähemmän kiireelliset tehtävät odottamaan rauhallisempaa hetkeä. Voit palata niihin hiljaisten hetkien yllättäessä. Työtehtäviä kannattaa opetella myös delegoimaan ja tarjota omaa apuaan muille. Uusia haasteita ja kehittymismahdollisuuksia tarjoavat vaihtelevat tehtävät ja mukavuusalueella pysymisen mahdollistavat rutiinitehtävät täydentävät toisiaan. Muodosta siis päiväsi näiden yhdistelmällä, ja vuorottele haastavien ja yksinkertaisempien tehtävien välillä.
Myös työn ja vapaa-ajan välinen rajanveto ja tasapaino ovat avainasemassa. Tekemistä tulee olla sopivasti ja sen vastapainoksi myös riittävästi lepoa ja rentoutumista. Muista täyttää vapaa-aikasi itsellesi mieluisilla, energiaa ja voimaa ammentavilla asioilla. Tästä olet vastuussa ennen kaikkea sinä itse. Myös ilmapiiri on tärkeässä asemassa töissä viihtymisen kannalta. Sinä voit omalta osaltasi vaikuttaa ilmapiirin laatuun; ilmapiirin pilaajat kannattaa yrittää jättää omaan arvoonsa. Liika sosialisoiminen puolestaan saattaa viedä huomion siltä tärkeimmältä eli työn tekemiseltä. Varmista siis, että töissä viihtymisen lisäksi työtehtävät tulee hoidettua niiden vaatimalla tavalla.
Jokaisen on löydettävä itselleen sopiva tapojen paletti saadakseen vaakakuppinsa tasapainoon. Kaikista tärkeintä on tietää, mikä sopii itselle ja mitä itse haluaa, sekä opittava ilmaisemaan se. Kaikki on yksilöllistä, sillä se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle, ja esimerkiksi sama työn määrä saattaa olla yhdelle liikaa ja toiselle liian vähän. Kuten sanottu, tasapainon löytäminen on työn suola ja sinä olet avain siihen. Mikäli oma asenteesi ja toimintasi eivät riitä ratkaisemaan tilannetta, kerro avoimesti kokemuksistasi, toiveistasi ja tarpeistasi esimiehellesi. Mikäli tämäkään ei auta, saattaa olla aika kurkkia ympärilleen, josko omia toiveita paremmin vastaava työpaikka löytyisikin nurkan takaa.
- SuperAssari Kaisa
_______________________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari