Johann Hari, kirjan “Lost Connections: Uncovering the Real Causes of Depression – and the Unexpected Solutions” kirjoittaja, lähti selvittämään mistä maailmanlaajuisena epidemiana riehuva masennus johtuu. Hari haastatteli asiantuntijoita ja tutkijoita ympäri maailmaa ja löysi yhden tärkeimmistä masennuksen aiheuttajista.
Paska työ.
Ihmisillä on fyysisiä tarpeita – ruoka, vesi, suoja ja puhdas ilma – mutta myös psyykkisiä tarpeita. Psyykkisiksi tarpeiksi luetellaan muun muassa tarve olla arvostettu, haluttu ja tunne kuulumisesta osaksi jotain. Meidän on saatava tunne siitä, että olemme hyviä jossain. Tietää, että olemme tarpeellisia.
Koska suurin osa ihmisistä viettää leijonan osan elämästään töissä, näiden psyykkisten tarpeiden tulisi täyttyä työssä.
Vaan kun eivät täyty.
Gallup haastatteli työntekijöitä tutkimukseensa vuosina 2011 – 2012. Tulokset olivat surullista luettavaa; vain 13 % vastaajista oli sitoutunut työhönsä. 63% kertoi, ettei ollut. 24% pyrki välttelemään työtään tietoisesti.
Toisin sanoen 13 % ihmisistä koki työnsä mielekkääksi ja mukavaksi. 63% inhosi työtään ja suoritti sen läpi robottimaisesti vain, koska on pakko. 24% vihasi työtään sydämestään.
Tarkalleen pyöristäen siis 87% :lle Gallupille vastanneista työntekijöistä oli vain negatiivisia kokemuksia työstään. Heille työ ei ollut mielekästä. He eivät kokeneet olevansa tarpeellisia tai osa työyhteisöä. Heitä vaivasi juurettomuus työssä.
Rehellisesti, työpaikka oli heille paska paikka.
Gallup ei ole ainoa samaan likaiseen tulokseen päätynyt taho. O.C. Tannerin Instituutin haastattelussa – josta kerroimme aikaisemmassa SuperAssari-blogissa – selvisi, että arvostetuksi ja arvottomaksi itsensä kokevien työntekijöiden onnellisuuden välillä oli 43% ero. Arvottomaksi itsensä tuntevat eivät olleet läheskään yhtä sitoutuneita työhönsä tai onnellisia elämässään kuin arvostetut työntekijät.
Ja, kuten Harin tutkimusmatkalla selvisi, arvottomaksi ja turhaksi itsensä kokeneille työntekijöillä oli julmetunmoinen riski sairastua masennukseen.
Helpoimpia tapoja ennaltaehkäistä ja parantaa työntekijän masentuneisuutta on antaa työntekijälle mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä. Olipa se mahdollisuus etätyöpäiviin, rauhalliseen työympäristöön, sairaslomiin omalla ilmoituksella tai omien loma-aikojen päättämiseen. Vastoin yleistä luuloa vapaus ei tee työntekijästä lusmua. Vapaus antaa tunteen, että olen luotettu ja arvostettu, en mikään kytättävä pikkulapsi. Itsensä arvostetuksi tunteva työntekijä on terveempi, onnellisempi, sitoutuneempi ja joustavampi.
Toinen helppo ja hyvin arkinen tapa edesauttaa työhyvinvointia ja torjua masennusta on kiittää ja kehua. Kiitos voi olla niinkin yksinkertainen kuin ”Kiitos, että hoidit tämän sähköpostin näin äkkiä” tai ”Pärjäsit eilen hienosti asiakkaan kanssa”. Alaisten kehumisesta ja kannustamisesta olemme kirjoittaneet myös aiemmassa SuperAssarit-blogissa.
Masennuksen ennaltaehkäisy ja parantaminen voi olla näin helppoa.
- SuperAssari Maarit
-----------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 30 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin