jeeee

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffuuuck!

Remelistä olkapiälle vempauttakkee hep  3

Tulin eilen illalla kotiin, keitin teetä ja käynnistin tietokoneen. Kone röyhtäisi ja menetti tajuntansa. Ryhdyin heti toimeen. Irroitin virtakaapelin, kiinnitin sen uudelleen, naputtelin käynnistys-nappia monta kertaa, laitoin sormen suuhuni ja jatkoin naputtelua. Mikään ei auttanut. Ajattelin jo laskeutua polvilleni, niin kuin jokainen paatunutkin äidin poika tekee, kun alamäki on tarpeeksi jyrkkä, mutta ehkä tässä ei ole vielä ihan niin tärkeistä asioista kyse. Alustava ja täysin asiantuntematon pikadiagnoosini on kärvähtänyt virtalähde. On siis suorittettava sille jonkinlainen elinsiirto. Aivan kuin ongelmat eivät alkaisi muutenkin kasautua.

Tänä vuonna olen huvittuneena seurannut kaikista pitkäaikaisimman ystäväni taistelua oman myllynsä kanssa. Se on kiskonut sitä matkalaukussa pitkin kaupunkia, korjaajalta korjaajalle, tasaisin väliajoin. Vanhaan hyvään aikaan pilakuvat olisivat sinkoilleet puolin ja toisin. Vanhaan hyvään aikaan koneet olisi potkaistu nurkkaan ja lähdetty jonnekin mesoamaan.

Outoa kuinka elämämme näyttävät kulkevan samansuuntaisesti noin ylipäätään muutenkin. Nyt on sitten minun vuoroni lähteä masiinan kanssa, ellen saa sitä elvytettyä, asiantuntijoiden luo. En omista matkalaukkua, se lainaisi takuuvarmasti omaansa, vaan ison rinkan. Se taitaa sopia enemmän tyyliini.


Hyvää syntymävuotta Guinness!  3

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun Arthur Guinness, jumalaapelkäävä metodisti, vuokrasi ränsistyneen panimon Dublinin St James's Gatesista, 9000 vuoden sopimuksella. Kymmenisen vuotta myöhemmin olutta vietiin jo Englantiin.

Itse join Guinnessia ensimmäisen kerran lukion saksanmatkalla, ja ne kaksi tuoppia maistuivat aivan kuin olisi pureskellut palanutta puuta. Epäilen silti, että silloinen yöllinen oksentelu johtui vodkasta ja taskulämpimästä Heinekenista.
Toinen muisto liittyy Dubliniin, pääsiäiseen ja kuinka kotoinen olo tuli kiirastorstaina, ihmisten toikkaroidessa kekkulissa ympäriinsä. Siinä sitä sitten pitkäperjantaina laskettiin paikallisten alkuasukkaiden kanssa tunteja keskiyöhön, jolloin taas baarit aukeaisivat.

Suomeenkin Guinness tuli. Alkuaikoina sitä tilattaessa tarjoilija otti lasin käteensä mutta varoitti, että Guinness on tummaa olutta. Daa, paras ollakin!

Guinnessin sukua kuulemma vaivaa kirous. Arthur itse menetti 21 lapsestaan 11 ja kolmesta lapsenlapsesta tuli alkoholisti. Sukua kuoli auto-onnettomuuksissa, itsemurhien kautta, huumeiden yliannostukseen, aidsiin, hukkumalla, kiipeilyonnettomuudessa, astmakohtaukseen ja yksi suvunjäsen kidnapattiin Dublinissa joskus 80-luvulla. Jokin aika sitten yksi suvun perijättäristä, 29-vuotias Clare Irby, vetävän näköinen mimmi, veti lärvit lentokoneessa ja antoi yhden kanssamatkustajistaan hipelöidä rintojaan. Miksi omat lentomatkani ovat aina tuskanhikisen tylsiä?

Silti, good things come to those who wait.


Alhaalta ylös  1

Kotona. Kotona jälleen. Aina sitä autuaasti unohtaa, kuinka hanurista nämä yli vuorokauden kestävät siirtymiset ovat. Tosin kaikki meni taas hyvin. Pakaasit saapuivat perille ja matkakassa tuli tuhottua omin voimin. Söin melkein kaikkea mikä kahdella, neljällä tai kuudella jalalla maalla köpitti tai vedessä ui, eikä vatsa pullikoinut vastaan, mutta olenkin aina ollut onnekas mitä matkustamiseen tulee. Nyt vain väsyttää ja takki on tyhjä. Tekisi mieli nukkua ensi kevääseen.

Ei pitäisi kirjoittaa, että Mosambik on sitä tai tätä, koska hittojako minä ulkopuolisena, sellainen tosin olen Suomessakin, loppujen lopuksi mistään mitään tiedän mutta silti…

Minulle Mosambik oli keskipäivän helle, auringonpaiste, joka pisteli iholla, kunnes kahden jälkeen alkoi helpottaa ja kuuden aikaan yö laskeutui alas kuin lepakko puun oksalta.

Se oli afrikkalainen nauru. Sellainen, joka alkaa vatsasta ja nousee kohti kurkkua. Sitä ei voi teeskennellä, eikä sillä voi naamioida sarkasmia tai vahingoniloa, joilla me naurumme niin usein maustamme.

Se oli kaunis siirtomaa-ajan kirkko, nyt rapistunut ja käytössä kaiketi yleisenä käymälänä. Ehkä portugalilaiset poispotkittuina ja katkeroituneina, pakkasivat jumalansakin mukaansa. Kirkon pihalla kukkivat bougainvilleat. Tämä vastakohtaisuus tuntui toistuvan. Käsittämättömän lian sekä roskakasojen jälkeen näet yhtäkkiä jotain kaunista ja edellinen näkymä pyyhkiytyy jo pois.

Se oli automatka halki maaseudun Gorongosan kansallispuistoon. Tiellä makasi kuollut vuohenkili kahtia leikkautuneena ja sen vertavuotavaa yläosaa tuijotti lauma lapsia, kvašiorkoriset vatsat pömpöllään. Klik. Auton sivuikkunasta katseltuna, näkymä oli kuin television ruudulta tai kameran etsimen läpi.

Se oli tienvarsien ja baarien yleiset käymälät, jotka eritteiden lisäksi löyhkäsivät malarialta ja taudeilta, joilla ei ole vielä edes nimeä. Mosambik ei ole bakteerikammoisen maa.

Se oli itse kansallispuisto, ruohosavanni eläimineen ja upea auringonlasku. Savannilla, kuten Lapissakin, näköala ulottuu kilometrien päähän ja ajatukset kääntyvät väkisinkin sisäänpäin. Eurooppalaiset, minä mukaanluettuna, patsastelivat jaloissaan hienot vaelluskengät mutta huomasin kuinka paikallisen oppaan vanhoista maihareista vasen kanta oli jo osittain ratkennut irti liimauksistaan.

Se oli Sugar Daddyt ja Mamat seuralaisineen puiston illallispöydässä. Tuli ajateltua parisuhteita ja niihin liittyvää kaupankäyntiä, mutta romantikolle aihe oli tympeä liiemmin pohdittavaksi.

Se oli punainen ja pölyinen tie maamiehen savimajaan, jonne isäntäperheeni vei lääkkeitä. Vastalahjaksi he saivat pussillisen maapähkinöitä ja nuoren kukon, jonka kylän lapset juoksivat kiinni. Muutamien lapsien t-paidoista ei ollut enää jäljellä kuin likaiset riekaleet. Yksi poika loukkasi jahdissa jalkapohjansa ja vuoto tyrehdytettiin noella. Kuinka he ja vanhempansa riemuitsivat nähdessään digikamerassa oman kuvansa.

Se oli keltaiset vesikanisterit, vedenkantajat ja kuinka tärkeää vesi on ihmisille, joille se ei ole itsestäänselvyys.

Se oli Intian valtameri ja sen tyrskyt. Purje keikkui ulapalla. Ja minä seisoin rannalla.

Lopulta se oli paikallinen lentokenttä ja nuutunut branco/mzungu/gweilo sen pienessä penkkinurkkauksessa eikä yksikään paikallinen istunut sinne, ennen kuin virkailija talutti iäkkäämmän mosambikilaispariskunnan brancoa vastapäätä, jolloin muutkin uskaltautuivat tulemaan. Vanhan miehen silmissä oli kaihi ja kuinka helposti se olisi nykyään hoidettavissa.

Ja siinä me sitten istuimme odottelemassa ja välillämme on kuilu, katselemme sen reunoilta toisiamme tai toistemme ohi, eikä asialle kai mitään voi.


Pre-reissaamisen stressi  1

Muutama päivä lähtöön ja en ole saanut muuta aikaiseksi kuin haettua malarianestolääkkeet ja tsekattua lempimatkahousujeni vetskarin. Jumalauta, se ei ole korjautunut itsestään sitten viime reissun! Lääkkeisiin meni saturainen mutta se on pieni hinta siitä, jos sillä välttää taudin, jonka pahin muoto on tappava. Lääkkeen sivuvaikutusten lista on kunnioitettavan pitkä, aina turvotuksista, huimauksesta, haavaumista ja hallusinaatioista hiustenlähtöön, joitakin h:lla alkavia mainitakseni. Muut oireet menkööt siinä sivussa mutta en ala mihinkään, jos charmantisti harmaantunut tukkani lähtee päästä! Pomo pelotteli tuttunsa kohtalolla, joka joutui lääkkeen vuoksi kolmeksi kuukaudeksi Lapinlahteen. Senkin lakkauttivat. Sieltä olisi ehkä saanut huoneen merinäköalalla.

Tykkään syksystä ja varsinkin tällaisista aurinkoisista päivistä. Muistan syksyn 2005, kun otin edellisestä työpaikastani loparit ja poljeskelin vain pitkin poikin kaupunkia. En hakenut uutta duunia tai ilmoittautunut mihinkään työnhakijaksi. Se oli lämmin, aurinkoinen, hieno syksy. Ehkä tähänastisen elämäni paras. T-paidalla tarkeni makoilla puiden alla ja katsella, kuinka niiden lehdet irtoilivat. Opettelin pitämään itsestäni. Kunnes tuli lokakuun puoliväli ja kylmeni. Hain ja sain uuden työpaikan.


Höyhenalus  1

Hauska olo. Maailma keinahtelee. Sisäinen keinutuoli ei ota pysähtyäkseen, ennen kuin vasta aamulla. Onneksi omaan niin väärät sääret, että sisäkorvani on tottunut jo maalla kovaan merenkäyntiin. Eipä minua kaverit turhaan aikoinaan kutsuneet Vaapuksi. Lempinimi on enne.

Aallot iskevät täällä keulaan terävinä ja yhden uitua kölin alta pois, seuraava repii jo nokkaa. Kunpa tässäkin meressä olisi kunnon maininkeja. Kun olet niiden pohjalla, et näe ympärilläsi kuin vesiseinämät ja sitten ne nostavat sinut ylös, ylös, ylös ja huipulla aika tuntuu pysähtyvän hetkeksi, ehdit navigoida hätäisesti ja taas mennään alas. Muistan ensimmäisen melontaretkeni mainingeissa. Ensin se pelotti mutta aika nopeasti ymmärsin, että silloin meri on lempeimmillään. Samalla reissulla meloin kahden delfiinin seurana. Ne sietivät minua puolisen tuntia, sitten sukelsivat samassa pyrstöntahdissa ja olivat poissa.

Alkoi sataa ja pimenemään. Piti valita maisema- ja pikareitin väliltä. Otin jälkimmäisen mutta muuten, aina jos mahdollista, valitse maisemareitti. Elämä on liian lyhyt muuhun.


Omenapuu - uudelleen vierailulla  6

Aikaisin aamulla, kesän jo taituttua ja koko kaupungin tuoksuessa vienosti vanhalta viinalta, pakkasin Bundeswehrin kenttälapion reppuuni ja polkaisin maastopyörällä keskuspuistoon.

Paikka oli valittu jo viime syksynä. Ajattelisin, että olin ajatellut jo kaiken etukäteen valmiiksi; valoisuuden, vedensaannin, maan koostumuksen, pölytyksen ja suojaisuuden. Kuinka onnistuin, se selviää myöhemmin. Vieressä oli kaksi kuollutta pihlajaa mutta pidin sitä vain hyvänä merkkinä. Eivätpä ole puutani varjostamassa.

Kaivoin tarpeeksi suuren kuopan ja multa vaikutti hyvältä. Lähellä oli siirtolapuutarha ja parempaakin maata tarjolla (muheva lanttupelto), mutta tyydyin pihistämään heiltä vain muutaman litran vettä. Tuskin pahastuisivat, jos näkisivät. Se meni sitä paitsi hyvään tarkoitukseen. Kastelin kuopan ja edessä oli enää koko projektin tympein vaihe.

Taimiston tyttöä nauratti kun tungin taimen reppuuni, mutta tuli auttamaan kuitenkin. Ensimmäisen kerran elämässäni minua teititeltiin. Vanha mies jo, tai sitten piti hulluna.

Valitsin pilarimuotoisen yksilön, lähinnä kuljetusteknistä syistä, ja mahtoi se olla näky kun poljin takaisin omenapuu repussa tuulessa suhisten. Vastaantulijoitakin nauratti. Mukava saada ihmiset iloisiksi.

Loppu olikin helppoa. Puu kuoppaan, maata tiivisti ympärille, vettä lisää, kaniaita ympärille vielä viikolla ja siinäpä se. Sitä on tietenkin käytävä kastelemassa toisinaan, tai muuten vain ihailemassa.

Hyvä syy lähteä pyörällä maastoon.


Leikkaako joku Pjongjangissakin nurmikkoa?  4

Olen lueskellut tämän viikonlopun aikana Guy Delislen sarjakuvakirjaa Pjongjang, hitaasti nautiskellen, jotta siitä riittäisi iloa myös sunnuntai-illalle, ennen kuin on palattava ahertamaan Suuren johtajan hyväksi. (Oi Johtaja, kerro kuinka voisin palvella sinua vielä tehokkaammin!)

Sain kirjan lainaan työpaikkani siivoojalta ja sen väliin oli leikelty siististi, kuinkas muuten, lehtileikkeitä Pohjois-Koreasta ja diktatuureista yleensä sekä George Orwellista. Kirja on oiva tapa tutustua yhteen maailman suljetuimmista yhteiskunnista ja ihmetellä mihin kaikkiin outouksiin ihminen on taipuvainen ja taivutettavissa. Lopulta jäljelle jää ainoastaan sääli kansaa kohtaan, jotka nämä naurettavuudet joutuvat nielemään. Sikäli jos Delisle on ne rehellisesti kirjaansa kuvannut. Parhaan kuvan saisi tietysti omin silmin, mutta maahan on aika hankala päästä ja siltikin siellä saisi esiliinan seurakseen. Pohjois-Korea on muuten napannut osan länsimaisten yritysten alihankinta toimeksiantoja kiinalaisilta. Ilmeisesti kiinalaiset, jotka suostuvat raatamaan maapähkinöiden hinnalla, jäävät jalkoihin uutteralle työläisten armeijalle, joille riittää pähkinöiden kuoret.

Tämä siivoja, keski-ikäinen nainen, on matkustellut paljon ja matkustamisella tarkoitan nyt muuta kuin sitä, että lennetään paikasta A paikkaan B, kirjaudutaan hotelliin ja läpsytellään sitten sen ja rannan väliä. Hän käy töissä vain iltaisin ja on ainoa, jonka kanssa olen keskustellut työpaikallani diktatuureista, Orwellista ja muutenkin kaikenlaisista jutuista, jotka meitä näköjään kiinnostavat. Eikä siinä mitään. Ihmiset ovat kiinnostuneita erilaisista asioista ja jos ne eivät töissä kohtaa, siksi on olemassa ystäviä, puoliso, kumppani, sukulaisia, naapureita, toivottavasti kaikilla edes joku, jonka kanssa keskustella asioista maan ja taivaan välillä. Vaikka virtuaalisesti.

Tärkeintä on tutustua ihmisiin ennakkoluulottomasti, kuunnella, katsella ja puhua, mutta rehellisesti. Ihmisillä on joskus taipumus liioitella omaa arvoaan ja tekemisiään. Tympeimpiä ihmisiä ovat ne, jotka asuvat henkisessä Pohjois-Koreassa. Se maa, ja sen asukkaat, kannattaa kiertää kaukaa.


Some Riot / Elbow  1

A friend of mine grows his very own brambles
They twist all around him ‘til he can’t move
A beautiful quivering chivalrous shambles
What is my friend trying to prove

The booze turns a tall gentle boy to a terrible totem
And the kids gather round trying to see what’s inside
I think when he’s drinking he’s drowning some riot
What is my friend trying to hide

‘Cause it’s breaking my heart, it’s breaking my heart
And it’s breaking my heart to pour like the rain
Brother of mine don’t run with those fuckers
When will my friend start singing again

♬ ♩
.♪♫
.
.
.
.
Niin minunkin ystäväni.


Inferno, Purgatorio, Paradiso  1

Hautaan tämän merkintäni päivien taakse, koska ajattelin ennustaa tulevia eikä kukaan pidä ennustajaukoista tai -eukoista. Ei Dante heitä turhaan laittanut helvetissään kulkemaan pää vartalossa taaksepäin kiertyneenä, sillä elävinäkään he eivät eteensä nähneet. En vain voi vastustaa kiusausta, mutta eipä tätä kukaan taida lukea muutenkaan, joten aivan sama.

Kärsin myös edelleen krapulasta ja olen siksi melankolinen. Olin eilen kaupungilla, baarissa ja katsoin liian pitkään (se tuli lähelle) erään tummahiuksisen naisen silmiin. Ei siinä melussa mitään keskustelua olisi saanut nikkaroitua (olen muutenkin huono näissä iskuskenaarioissa) ja jostain syystä saunaillan jälkeen silmiä alkoi taksissa keskustaan kirvellä niin, että jouduin nyppäämään piilolinssit pois, enkä siten nähnyt terävästi enää muuta kuin tuoppini pohjan. Aivan sama sekin. Melkein.

No, asiaan. Muistan ajan, kun Berliinin muuri sortui. Kylmä sota loppui. Mahdollisuuksien ikkuna avautui. Asevarusteluun ei enää pumpattaisi miljardeja, ne rahat käytettäisiin ihmisten elinolojen parantamiseen; terveyden- ja vanhustenhuoltoon, ympäristönsuojeluun, kehitysmaiden avustamiseen ja muihin ihmiskuntaa hyödyttäviin toimintoihin. Nuorena sitä on idealisti ja hyvä niin. Ei kukaan jaksa läpeensä kyynisiä ihmisiä.

Ikkuna sulkeutui nopeasti. Sota syttyi Euroopan itälaidalla. Sen loputtua näin rauniot omin silmin. Palasiksi henkisesti hajonneita ihmisiäkin. Muutin Suomesta muualle. Jossain sisälläni alkoi nakertaa tyytymättömyys siihen, kuinka talouden ehdoilla näitä länsimaisia yhteiskuntia piiskataan eteenpäin. Pakkasin taas laukkuni ja matkustin yhä kauemmas Euroopasta. Ajattelin, että siellä olisi jotain muuta. Petyin, ei ollut. Saavuin takaisin Suomeen ja totuttelen vieläkin elämään tässä yhteiskunnassa, jota alkupäivinä melkein inhosin. Suomen luonto pelasti. Kuinka kaunis tämä maa on. Se sai pitämään minut täällä. Omissa asenteissanikin on toki ongelmia, paljonkin. Yritän tehdä työtä niiden oikaisemiseksi. Pitkä ja kivinen on tämä tie.

Tämä lama, taantuma, talouskriisi, miksi sitä nyt halutaan kutsuakin, on eräänlainen avoin ikkuna. Tiedän, että on paljonkin ihmisiä, jotka ponnistelevat luodakseen perustuksia finanssijärjestelmälle, joka olisi oikeudenmukaisempi ja tasapuolisempi. Maailmaan mahtuu paljon mahtavia tyyppejä, miehiä ja naisia, jotka ryhtyivät toimeen. Kunpa olisin itsekin yhtä rohkea.

Ehkä historian suurin varainriisto, talouteen pumpatut biljoonat, alkavat auttaa. Mitä sitten? Takaisin business as usual ajatteluun. Talousjärjestelmämme pelastuu mutta se ei olisi enää sama. Tilalle tulee entistä ilkeämpi versio. Kuinka se voisi muuta olla? Koska kuilu niiden ihmisten välillä joilla on ja niiden joilla ei ole, kasvaa entisestään ja voittajien on kovetettava sydämensä. Se on yleistä jo nyt. Sellaisessa yhteiskunnassako haluaisin asua? Kirjassaan Vital Lies, Simple Truths psykologi Daniel Goleman tarkasteli ihmisten kykyä itsepetokseen. Golemanin mukaan: (lainaan englanniksi, koska olen huono ja laiska kääntäjä!)

We build our version of reality around key frameworks of understanding, or "schemas", which we then protect from conflicting facts and ideas. The more important a schema is for our sense of identity and security, the less likely we are to accept evidence contradicting it.
Foremost among these shared, yet unspoken, schemas are those that designate what is worthy of attention, how it is to be attended to - and what we choose to ignore or deny... People in groups also learn together how not to see - how aspects of shared experience can be veiled by self-deceits held in common.

Ehkä petän itseäni.
Silti tuntuu jossain sisällä kuin tämä olisi miltei viimeinen mahdollisuus.


Adios  1

Jee, minusta tuli maanomistaja, Englannissa, vieläpä läntisessä Lontoossa. Pian tepastelen maapalallani kumpparit kintuissa, piippu (tyhjä) suussa ja setteri seuranani. Maapalan “omistaa” tosin 45,000 muutakin ihmistä ja virallisesti se kuuluu Greenpeacelle, jolla järjestö yrittää hankaloittaa Heathrowin kolmannen kiitoradan rakentamista. Yritän siis parantaa huonoa omatuntoani lentelyjeni vuoksi.

---

Tässä heinäkuussa ilmestyi viimeinen printattu versio Ecologist -lehdestä. Tästä lähtien sen voi tilata itselleen nettiversiona, eikä vuoden tilaus maksanut kuin vajaat 20 euroa. Irtonumero lehtikiskalla maksoi 7,50. Rahallisesti siis ainakin hyödyin tästä, plus nyt on pääsy lehden arkistoihin aina vuoden 1970 julkaisuista lähtien, jolloin se perustettiin.

Voittoa lehti ei ole tuottanut koskaan, päinvastoin se on ollut tappiollinen ilmestymisestään asti ja tulee tekemään niin nettiversionakin, mutta eipä sitä perustettukaan bisnestarkoituksessa. Netissä sen toivotaan saavuttavan huomattavasti laajemman lukijakunnan, siinä kai perimmäisin syy printtiversion lakkauttamiseen.

Tämä on oikeastaan ainoa lehti, jonka olen lukenut useimmiten kannesta kanteen, koska ympäristöasiat minua softcore-aktivistina kiinnostavat ja lehden avulla olen yrittänyt ylläpitää tarzan-englantiani. Sitä tuli kuljeteltua mukana repussa reissuissa. Pyörä- ja melontaretket keskeytyivät monesti lukuhetkien vuoksi. Tykkäsin lehden ulkoasusta, se tykkäsi pyöriä käsissäni ja nyt kun työnnän nenäni tämän viimeisen lehden keskelle, niin se tuoksuukin aika hyvältä. Vaniljamainen häivähdys taustalla.

Seuraava luetaan sitten intterwebin steriilissä ympäristössä. Äh, ehkä tämä on vain tottumiskysymys, mutta mukaani sitä en enää saa.