Tällä viikolla Teollisuuden Voima (TVO) kertoi tarvitsevansa lisäaikaa Olkiluoto 4:n rakentamislupahakemuksen jättämiselle. Nykyisen luvan määräaika on ensi vuoden kesäkuussa. Viivästyminen johtuu siitä, ettei edellistäkään laitosyksikköä ole saatu sähköntuotantoon. Olkiluoto 3:n valmistumisaikataulu ei kukaan jaksa enää arvailla.
Kolme vuotta sitten Helsingin valtuusto päätti neljän äänen niukalla enemmistöllä osallistua Olkiluoto 4 -ydinvoimalan suunnitteluun 30 miljoonalla eurolla. Asiaa tukivat erityisesti kokoomus ja sosialidemokraatit. Epäilin tuolloin hankkeen taloudellista mielekkyyttä. Nyt kolme vuotta myöhemmin päätös näyttää entistäkin huonommalta.
Yhtään sen järkevämmältä ei tunnu kaupunginhallituksen vuosi sitten tekemä päätös laittaa 30 miljoonaa euroa lisää rahaa Olkiluoto 3 -hankkeeseen. Tällöin esitin, että Helsinki ei osallistuisi osakeantiin vaan alkaisi valmistella Olkiluoto 3:n omistuksista luopumista. Esitys hävisi äänin 5-10.
Tämä valtuusto tekee lopullisen päätöksen siitä, onko Helsinki mukana Olkiluoto 4:ssa. Se tarkoittaisi satojen miljoonien lisäinvestointia. Voi tietenkin hyvin olla, että hanke kaatuu ennen tätä. Epävarmojen ydinvoimahankkeiden sijaan Helsingin tulisi käyttää energiainvestointeihin tarkoitetut rahansa kaupungin oman energiantuotannon ja kaukolämpöverkoston parantamiseen sekä uusiutuviin energianlähteisiin investoimiseen.
Eilen valtuusto puhui tunnin tuulivoiman rakentamisesta Helsinkiin. Pääasiassa samat tahot, jotka suoltavat miljoonia kalliiden ja epävarmojen ydinvoimalahankkeisiin, kritisoivat uusiutuviin sijoittamista hintaan ja olosuhteisiin vedoten. Ylitsepääsemättömänä ongelmana pidettiin jälleen sitä, että aina ei tuule. Kuitenkin muualla maailmassa tuulivoimaan investoidaan jopa 60 miljardia euroa vuodessa.
Uusiutuviin liittyvät kysymykset ovat melko pieniä verrattuna käynnissä olevien ydinvoimalahankkeiden ongelmiin. Sijoittajien livetessä yksi kerrallaan Fennovoiman ydinvoimahankkeesta ja Olkiluodon aikataulujen paukkuessa pitäisi fanaattisimmillekin ydinvoiman kannattajille olla selvää, että ydinvoiman kulta-ajat ovat ohi.
Menneeseen ei ole paluuta. Helsingin on parempi sijoittaa uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuden parantamiseen. Siksi rahat on vedettävä pois Olkiluoto 4:sesta kun se on vielä mahdollista.
Sinäkin voit osoittaa kannatuksesi uusituville ja paikalliselle tuulivoimalle allekirjoittamalla kuntalaisaloitteen!
5 kommenttia
City-juntti
22.5.2014 10:26
Demareissakin ilmenee silloin tällöin (tosin nykyään enää suht harvoin) järkeä. Mihinkähän Kari sijoittaisi ne meluavat tuulimyllyt pääkaupunkiin? Kallioonko?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
28.5.2014 08:29
Sijoittelu on käytännössä mahdotonta. Sellaisen myllyn turvaetäisyydet ovat sellaisia, että kaikki virkistysalueet Helsingin saaristosta pitäisi suoraan pyhittää vain niiden myllyjen tontiksi. Kaivariin saisi sijoitettua ehkä kolme. Noilla saisikin jo hyvänä päivänä sähköt noin kymmeneen kerrostaloon. Ja tosiaan, sähköä pitää saada tyynelläkin.
Ei se hinta vaan se, ettei teknologia ole vielä siihen hommaan tarpeeksi tehokasta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tyyni talvi
1.6.2014 21:24
"Kuitenkin muualla maailmassa tuulivoimaan investoidaan jopa 60 miljardia euroa vuodessa."
Vastaa kommenttiinNiin, se on todella raskaasti tukiaisten varassa toimivaa puuhaa. Suomalaisyritysten toki kannattaisi valmistaa enemmän tuulimyllyjä ja muuta "uusiutuvaa" vientiin. Ei se ole tyhmä, joka myy, vaan sekä joka ostaa.
Vastaa kommenttiin
licence27
3.6.2014 10:22
Mites olisi 90 neliökilometrin aurinkopaneeli. Menee samaan sarjaan tuulimyllyjen kanssa eli vaatii vastaavan määrän säätövoimaa reserviin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hankkijalippis
8.7.2014 21:01
Kalliovihreä ottaa sitten sen propelin viuhtomaan omalle sisäpihalleen. Minä en ainakaan halua tuulipuistoa maaseutua pilaamaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin