"Kasvisruokapäivä on vakiinnuttanut paikkansa koulujen arjessa." Näin totesi opetuslautakunta valtuustolle antamassaan lausunnossa kasvisruokapäivästä.
Kun neljä vuotta sitten tein valtuustoaloitteen koulujen kasvisruokapäivästä, en osannut kuvitella millainen keskustelu asiasta seurasi. Valtuutetut puhuivat stalinismista, pakkosyöttämisestä ja fariseuksista. He kertasivat vuosikymmenien takaisia kokemuksiaan koulujen kasvisruuasta, kertoivat itkemisestä, oksentamisesta pulpettiin ja itsemurhauhkauksista. Kasvisruuan väitettiin aiheuttavan anoreksiaa, diabetestä ja anemiaa.
Tänään valtuusto käsitteli kokoomuksen valtuutettu Terhi Koulumies esitystä kasvisruokapäivästä luopumiseksi.
Palmian opetusvirastolle antaman tiedon mukaan oppilaat tai huoltajat eivät nykyisin kiinnitä erityistä huomiota kasvisruokapäivään eikä kielteistä palautetta päivästä enää tule. Oppilailla ei siis enää ole ongelmaa kasvisruokapäivän kanssa. Joillain valtuutetuilla sen sijaan kasvisruokatraumat istuvat tiukassa.
Helsinkiläisten valtuutettujen omien vuosikymmenten takaisten kouluruokatraumojen siivittämänä kasvisruokapäivä lähti liikkeelle varmasti huonoimmalla mahdollisella tavalla. Belgiassa Gentin kaupungissa kasvisruokapäivä lanseerattiin suurella koko kaupungin kattavalla kampanjalla, johon kuului paitsi ruokatiedon lisääminen, myös uusien kasvisruokien esitteleminen kaupunkilaisille. Toinen ääripää löytyy Turusta, jossa kasvisruokapäivä otettiin käyttöön osana uuden ympäristöstrategian toteuttamista. Koska mitään julkista keskustelua ei käyty, ei vastareaktiota tullut.
Ruuan ympäristövaikutukset ovat merkittäviä. Ilmastonmuutoksen voimistuessa ja makean veden huvetessa lihansyönnin jatkuva kasvu ei ole enää mahdollista. Helsinki on nyt ottanut oppilaat mukaan suunnittelemaan ruokalistoja ja listoille on valittu oppilaiden lempiruokia. Jotkut kasvisruoat ovat jo suositumpia kuin vastaavat liharuuat. Kasvisruuan menekki on lisääntynyt myös muina päivinä ja kasvissyönti kouluissa lisääntyy.
Kasvisruoka on siis oppilaille normaalia ruokaa. Meidän on vain tehtävä hyvää ruokaa.
10 kommenttia
Lihansyöjä
5.6.2014 14:47
"Oppilailla ei siis enää ole ongelmaa kasvisruokapäivän kanssa. Joillain valtuutetuilla sen sijaan kasvisruokatraumat istuvat tiukassa."
Mitäs ongelmaa oppilailla onkaan kun menevät kuitenkin kasvipöperöpäivänä isältä/äidiltä saatu lounasseteli kourassa koulun vieressä sijaitsevaan turkkilaisten miesten ruokalaan tai monikansalliseen hampurilaisravintolaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
sirjo pupuli
10.6.2014 11:20
Kasvisruoka (lihaton, vegaanisia harvemmin) koulussa on vuosikymmenten ajan ollut normaalia ruokaa muiden ruokien joukossa, kunnes sen erinomaisuutta piti alkaa julistamaan. Pinaattilettuihin ja -keittoon, kesäkeittoon, puuroon+mehukeittoon tai kasvisgratiiniin on suhtauduttu yhtä nihkeästi kuin muuhunkin kouluruokaan.
Ei kukaan pidä kouluissa "tänään syödään kalaa, koska se on terveellisempää kuin punainen liha" - päivää. Sitä vain syödään ja sillä siisti, vaikkei se aina kaikkia miellytä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
NOMAD_1
11.6.2014 20:58
Äiti teki aikanaan soijapohjaisen kasvislasagnen ja tarjosi sitä tuolloin jo aikuisiässä olleelle pikkuveljelleni. Veli söi hyvällä ruokahalulla, kävipä vielä santsaamassakin ja suuttui kaksinverroin, kun sai tietää syöneensä kasvisruokaa...
Youtubessa on kokoelma kasvisruokapäivää vastustaneiden puheenvuoroista: https://www.youtube.com/watch?v=3i4EVfLtIu8 On mielenkiintoista nähdä, miten kasvisruokapäivää kiistämättömän ideologisilla äänenpainoilla ja argumenteilla vastustavat valtuutetut syyttävät kasvisruokapäivän puolustajia juuri oman ideologiansa pakkolevittämisestä. Tosin se, että kasvisruoalla on tosiasialliset ekologiset perusteet, ei tee mahdottomaksi sen ideologista puolustamista. Tästä syystä olisikin mahtava nähdä koko valtuustokeskustelu tai ainakin vastaava kokoelma kasvisruokapäivää puolustaneiden puheista ja argumenteista.
Minulle nykypäivän keskeinen ongelma on se, ettei keskustelevat tahot kohtaa toisiaan millään tasolla. Esimerkiksi Helsingin Virgin oil co:ssa 30.3.2012 järjestetyssä suuressa väittelyillassa 'Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ja kansanedustaja Anna Kontula ottavat yhteen otsikolla "Onko downshiftauksessa järkeä?"' Kontula puolusti lähes kaiken aikansa yksilön oikeutta ottaa vapaavuosi ja käyttää se antiikkilipaston entisöimiseen, kun Apunen puolestaan pilkkasi vasemmistoa ja totesi suoraan ainoaksi todelliseksi arvon mitaksi sen, mitä joku on valmis jostain maksamaan (vetämättä sitä loogista johtopäätöstä, että tämän arvoviitekehyksen alla ihmisarvo supistuu siksi, mitä kullakin on varaa mistäkin maksaa). Yllättäen keskustelu ei kohdannut millään hedelmällisellä tasolla ja siitä tuli viihdettä humaltuvalle yleisölle (miksi se mitä luultavimmin oli tarkoitettukin). Minua kuitenkin kiinnostaisi nähdä kasvisruokapäivän puolustajien argumentaatiota, jos sellaista on jossain tarjolla.
Toisekseen kasvisruoan ekologisuus on mielestäni suhteellisen helppo tosiasiallinen kysymys. Perustana lienee se, että lihakarja ei pysty säilömään lihaansa kuin noin 10% syömästään energiasta. Lisänä tietenkin se, miten kasvit "piereskelevät" happea metaanin ja muiden haittakaasujen sijaan. Jos kuitenkin pysytään puhtaasi energiatalouden puolella, niin olisi kiinnostava tietää, onko eläinten rehun tuottaminen ihmisten kasvisruoan tuottamista tehokkaampaa? Yllättävän moni kasvisruokapäivän vastustaja yritti esittää, miten kasvisruoka ei olisikaan niin ekologista, kun otetaan huomioon se, miten kaukaa esimerkiksi soijaa tuodaan. Käsittääkseni 20% Suomessa syödystä lihasta tuodaan ulkomailta, mutta olennaisempaa lienee se, missä suomalaisen lihakarjan ruoka kasvatetaan ja kuinka ekotehokasta tämä rehutuotanto on? Kun nämä liha- ja kasvisruoan vaikuttavat tekijät otetaan huomioon ja suhteutetaan lihakarjan kasvatuksen tehottomuuteen, niin saadaan todelliset vertailuarvot eri ruokavalioiden ekologisista vaikutuksista. Perustaltaan tämän ei pitäisi olla mitenkään mahdoton asia selvittää, mutta epäilen, ettei kasvisruoka ole aivan 10 kertaa liharuokaa ekologisempaa, koska muutoin kasvisruoan puolustajat olisivat mitä todennäköisimmin esittäneet argumentoinnilleen tämän tosiasiallisen perustan. Toisaalta elänrehutuotanto ei liene ihmisravinnon viljelyä huomattavasti tehokkaampaa, koska kasvisruoan vastustajat eivät ole tuoneet tätä tosiasiaa esille (niin kauan kuin tehokkuusero ei käännä vaakaa kokonaan toiseen suuntaan, niin sen esille tuominen on myös itselle epäedullisen vaaka-asetelman allekirjoittamista). Mutta jos Emma Kari tai muut sattuvat lukemaan tätä kommenttipalstaa, ja omaavat tietoa edellä mainittua tehokkuuseroa koskien, niin jakakaa ihmeessä. Hiljaisuus puolestaan merkitsee jossain määrin sitä, että myös kasvisruoan puolustajat ovat liikkeelle tosiasioiden sijaan ideologian turvin...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mama Papa
15.6.2014 17:43
Oma poika käy kotona syömässä, eikä jää makaamaan ovelle poikittain protestiksi. Jos oikeasti asia kiinnostaisi, niin tutkittaisiin kuinka moni äänestää jaloillaan. Byrokraattisten päätösten muuttamiseksi ei vanhempien kirjelmöinti ja yksittäiset mielenilmaukset ole ennenkään vaikuttaneet. Paremmintietävät elämäntapapakottajat eivät uskalla käyttää sellaisia mittareita, jotka antaisivat realistisen kuvan tilanteesta ruokalinjastolla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
random
28.6.2014 20:07
Kasvisintoilijat eivät ollenkaan suostu käsittämään sitä faktaa ,että eivät suinkaan kaikki jaksa sellaisella kevyellä ravinnolla tulla toimeen; minua ainakin alkaa pian heikottamaan sellainen.
Vastaa kommenttiinKasvisruoka voi olla lisänä ja "optiona" mukana mutta tuollainen uskonnollinen paahtaminen ja hokeminen ilmastonmuutokseen ym. liittyen myrkyttää koko asian.
Vastaa kommenttiin
P. Viinikka
26.8.2014 12:55
Kun sanot kasvisruokaa kevyeksi, osoitat samalla, että et tunne kasvisruokavaliota. Onko hernekeitto kevyttä? Ei mielestäni. Myöskään linssimuhennos tai kasvislasagne ei ole kovin kevyttä, molemmilla tulee helposti ähky ja ylensyönti. Lisäksi niistä saa runsaasti proteiinia, mitä tosin ei yleensä normaalista kouluruosta saa paljoakaan.
entinen koululainen
29.6.2014 10:57
Ei siinä ole mitään uutta, että oppilaat käyvät ruokatunnilla syömässä roskaruokaa. Olen käynyt kouluni 90-luvulla. Meillä oli kioski koulun vieressä, josta sai possumunkkeja. Aika moni korvasi ateriansa sillä ajoittain. Nuorilla tuollaiset jutut liittyvät tiettyyn ikään, jossa kapinoidaan. Tuskin kasvisruokapäivä on vähentänyt kouluruuan syömistä. Kyllä esim. kalaruuan terveellisuuttä tuotiin ruokailun yhteydessä esiin minun kouluaikoinani. Koulun tarkoitus on opettaa tarpeelliset asiat yhteiskunnassa selviämiseen. Pidän hyvänä liittää tietoutta myös ruokailuun, sillä hyvä ravinto on tärkeä terveyden kannalta läpi elämän.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ndnananan
8.7.2014 15:09
Se olisi taas grillauspäivä. Grilli täyteen lihaa, joka on kasvatettu raiskatussa sademetsässä ja kuskattu tänne lentokoneella.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pjotrprkl
13.8.2014 11:18
Tunnetaan kouluissa nimellä eväspäivä.
Palmia on paskaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pjotrprkl
13.8.2014 11:19
Siis onhan tuo todella puusilmäinen kirjoitus, kaukana todellisuudesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin