Arvostan suuresti osuuskuntatoimintaa. On hienoa ajatella, että ihmiset itse omistavat kaupan, jossa asioivat. Osuuskaupan erityispiirteitä on demokraattisesti valittu hallinto ja Helsingin Osuuskauppa Elannon edustajiston vaalit ovat parhaillaan käynnissä.
Miksi sitten en itse ole ehdolla edustajistovaaleissa, vaikka pidän osuuskuntatoimintaa tärkeänä? Suomessa kaksi suurinta kaupparyhmittymää hallitsee yli 80 prosenttia päivittäistavarakauppasta ja S-ryhmän markkinaosuus on yli 45 prosenttia. Kunnallispoliitikkojen tekemät kaavoituspäätökset vaikuttavat kauppojen kilpailuasemaan. S-osuuskauppojen valtuustoissa istuu ympäri Suomen lukuisia kunnallispoliitikkoja ja kansanedustajia.
Poliitikkojen ja HOK-Elannon väliset tiiviit suhteet nousivat keskusteluun, kun julkisuuteen tuli tieto edustajistossa istuvien kuntapoliitikkojen ja heidän perheenjäseniensä saamista muhkeista alennuksista S-ryhmän tuotteista. Etuihin kuului mm. 15 prosentin alennus käyttötavaroista, kolmen prosentin alennus ruuasta ja korkeampi korko S-Pankin käyttötileille. Kohun myötä alennuksista luovuttiin, mutta tämän vuoden alusta S-ryhmän päättivät jälleen jatkaa alennuksien antamista.
Ennen HOK-Elannon vaaleja Helsingin vihreät päätti olla laittamatta ehdolle kaavoituksesta päättäviä keskeisiä kuntapolitiikkoja. Tämä koskee niin kaupunginhallituksen kuin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistölautakunnan jäseniä. Tavoitteena on saada aikaan hajurako suuren kaupallisen toimijan ja kunnallisen päätöksenteon välille.
Hajuraon syntymistä ei silti ole odotettavissa ainakaan näiden vaalien jälkeen. Edustajistovaaleissa ovat ehdolla kaikki kokoomuksen ja lähes kaikki sosialidemokraattien kaupunginhallituksen jäsenet. Edustajistoon hakevat myös RKP:n ja keskustan kaupungihallitusedustajat. Samoin edustajistopaikkansa pyrkii uusimaan kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Risto Rautava. HOK-Elannon ja Helsingin keskeisten kuntapolitiikkojen välit säilyvät siis läheisinä myös tulevaisuudessa.
Äänioikeuttaan HOK-Elannon vaaleissa kannattaa silti käyttää. Itse aion äästää vihreää ehdokasta, joka ei ole valtuutettu tai kansanedustaja. Äänestysaika on 2.-14. toukokuuta ja äänestää voi sekä netissä että kirjeitse.