Tasa-arvoinen koulutus on hyvän yhteiskunnan kivijalka. Korkeakouluopiskelijat käynnistivät tänään #Koulutuslupaus-kampanjan, jolla halutaan muistuttaa eduskuntavaalien alla koulutuksen merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle.
Oma tavoitteeni on, että koulutus on esikoulusta ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin tasa-arvoista. Yhteiskunta, jossa kaikilla on sama mahdollisuus koulutukseen perhetaustasta tai asuinpaikasta riippumatta, on kaikin tavoin parempi. Vihreät ovat Helsingissä tapelleet rahaa kouluille ja opetukseen, mutta silti ollaan tiukoilla.
Jokaisen lapsen tulisi osallistua esikouluun ja peruskoulu ei saa jakautua sijainnin mukaan rikkaampien ja köyhempien lasten kouluihin tai sellaisiin kouluihin, joissa on maahanmuuttajia ja joissa ei. Me emme halua lasten luokkayhteiskuntaa, josss ihmisen tulevaisuutta määrittäisi, millaiseen perheeseen tai minne hän sattuu syntymään.
Koulutuksesta leikkaaminen saa riittää. Helsinkiläiset lapset ja perheet maksavat valtion koulusäästöistä. Lapsia tulee koko ajan lisää, mutta rahaa vanhojen koulujen korjaamiseen tai uusien rakentamiseen on aivan liian vähän. Suomi ei saa kasvua sillä, että kunnat pakotetaan tekemään huonoa koulutuspolitiikkaa liian suurilla ryhmäkooilla ja tiukalla tuntikehyksellä. Aino mahdollisuus Suomelle kasvaa on kasvaa osaamisen avulla.
Tasa-arvoisiin koulutusmahdollisuuksiin kuuluu myös se, että vanhempien ammatti tai tulotaso ei määritä nuoren hakeutumista jatko-opintoihin. Siksi on tärkeää, että opintoraha ja asumistuki ovat riittävän korkealla tasolla myös kaupungeissa elämiseen. On kohtuutonta vaatia nuoria elättämään itseään lainarahalla taloustilanteessa, jossa työllistyminen valmistumisen jälkeen ei ole itsestäänselvyys. Opintotukijärjestelmän on myös oltava selkeä. Perustulo yksinkertaistaisi myös opintotukijärjestelmää.
Maailman tasa-arvoisin koulutusjärjestelmä on säilytettävä myös tulevaisuudessa. Siksi maksuttomasta koulutuksesta on pidettävä kiinni eikä lukukausimaksuja saa säätää kenellekään. Monissa selvityksissä on todettu, että mahdollisuus maksuttomaan koulutukseen hyödyttää Suomen taloutta.
Tasa-arvoinen yhteiskunta on kaikille parempi. Sitä ei tehdä lasten ja nuorten koulutuksesta leikkaamalla.
3 kommenttia
shiwan8
28.2.2015 07:53
Ei tarvita erillisiä mamuluokkia/-kouluja jos maahanmuuttajalapset eivät kikkaile tunneilla. Eihän tässä ole kysymys mistään muusta kuin siitä, että osa ulkomaalaisten kulttuureista on sellaisia joissa ei ole tapana keskittyä olennaiseen. Näiden kulttuurien edustajien jälkikasvu sitten pelleilee tunneilla ja pilaa niiden oppilaiden mahdollisuudet joita koulu itse asiassa kiinnostaa joko omasta tahdosta tai velvollisuuden tunnosta. Joo, on niitä pellejä ollut ennenkin. On kuitenkin vähän eri juttu kun luokasta 2 ei osaa käyttäytyä kuin se, että luokasta 2 osaa käyttäytyä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
64556
1.3.2015 15:58
Ja siksi tarvitaan mahdollisimman suuria kouluyksiköitä? Mielellään 1000 lasta samaan kouluun?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
al-Kouluh
25.4.2016 21:39
Länsimaalaisista, venäläisistä ja kaakkoisaasialaisista mamuista ei ole samoja seurauksia kuin islamilaisen maailman tulokkaista. Ei siis mamukouluja, vaan muslimimamutaustaisten kouluja. Niissä voisi olla systeemi, jossa on kiertävällä vuorolla valvojina musumamuvanhempia luokissa, ruokalassa ja pihalla. Ruumiillisia kurinpitotoimia ei niin tiukkapipoisesti rajoitettaisi. Voisi rauhoittaa hulinaa.
Opettajiksi myös "taustaisia", niin koulun ei tarvitse huolestua razzisyytöksistä. Musumuksut myös saattaisivat paremmin totella "oikeauskoisia". Etnisen rikkauden kulut olisi helppo selvittää vertailemalla muihin kouluihin. Samoin nähtäisiin, kumpi järjestelmä tuottaa parempia arvosanoja, millaisia ovat mahdolliset peruskoulun jälkeiset jatko-opiskelut jne.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin