Lasten tekeminen opiskeluaikana kannattaa. Kun nainen synnyttää opiskeluaikana, tulee hän yhteiskunnalle edullisemmaksi ja työnantajat pysyvät tyytyväisinä. Nuoret synnyttäjät pitävät huoltosuhteen kunnossa ja tekevät terveempiä lapsia. Kaikki siis voittavat.
Tästä syystä opiskelijoita kehoitetaankin toistuvasti tekemään lapsia. Montaa opiskelija odottaa kuitenkin lapsen saannin jälkeen yllätys. Lapsen synnyttyä opintotuesta saattaa tippua lähes puolet pois.
Sillä hetkellä kun opiskelijasta tulee perheellinen, hän menettää oikeutensa opintotuen asumislisään ja siirtyy yleisen asumistuen piiriin. Yleiseen asumistukeen taas vaikuttavat puolison tulot, asunnon sijaintikunta, pinta-ala, valmistumisvuosi, lämmitysjärjestelmä, tähtimerkit ja kuun asento. Lopputuloksena suurella osalla opiskelijoista asumisen tukeminen lakkaa lapsen saannin myötä kokonaan. Käytännössä tämä tekee opiskelun ilman puolison taloudellista tukea täysin mahdottomaksi.
Opintotuki asumislisineen on henkilökohtainen, yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä. Se on selkeytensä vuoksi sosiaaliturvan perustuloa lähimpänä oleva muoto. Opiskelijat ovat jo pitkään vaatineet perheellisille opiskelijoille oikeutta valita haluavatko he lapsen synnyttyä jäädä opintotuen asumislisän piiriin vai siirtyä yleiseen asumistukeen. Jostain syystä ketään ei tunnu kiinnostavan.
Herää siis kysymys, että jos opiskelijoiden halutaan tekevän lapsia, niin miksi siitä rangaistaan? Samalla kun mahdollisuudet käydä töissä opiskelun lomassa vähenevät, myös opintotukea heikennetään. Muissa Pohjoismaissa ja Ahvenanmaalla tilanne on päinvastainen. Perheellisiä opiskelijoita tuetaan erillisellä opintotuen lapsikorotuksella. Suomessa korotuksesta hankkiuduttiin eroon yhdeksänkymmentäluvun alussa, eikä siitä olla sen koommin kuultu.
Opiskelijoita ei voida käskeä synnyttämään. Lapsi tehdää silloin kuin se itselle parhaiten sopii. Se mitä voidaan tehdä, on rakentaa opiskelijaperheille tuki, joka mahdollistaa lasten hankkimisen, ei rankaise siitä.
17 kommenttia
Anonyymi
8.3.2011 22:56
Tärkeää asiaa. Asumisen tuki voi lapsen myötä laskea, vaikka molemmat puolisoista olisivat päätoimisia opiskelijoita, koska yleisen asumistuen tulorajat ovat niin matalat. Toisaalta, ei se yleinen asumistuki sen parempi ole muille kuin opiskelijoille :-/ Paitsi helpompi toki niille, joilla on säännölliset tulot. Opiskelijan tulisi yleistä asumistukea hakiessaan tietää, paljonko tulee saamaan tuloja seuraavan vuoden aikana, mikä on usei(mmi)lle opiskelijoille täysin mahdotonta sanoa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Leccare
9.3.2011 00:27
Lasten tekeminen muiden ihmisten perheisiin on opiskelijoille ainoa rahallisesti kannattava ratkaisu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
WilleWau
9.3.2011 10:46
Suomesta ehkäisytiedon jakamisen ja toteuttamisen suurmaa?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.3.2011 12:19
Ehdottomasti asiaa. Lisäksi voitaisiin tehdä sille opiskelijalle, joka on lapsen hankkinut, mahdolliseksi jatkaa opintonsa loppuun. Se olisi varmasti hyödyllistä näin kansantaloudenkin kannalta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.3.2011 13:09
Vihdoinkin joku ottaa tähän kantaa! Itse olen siinä tilanteessa, että lapsettomana saisin asumiseen tukea päälle 200€, mutta nyt perheellisenä 0€. Puuttuvat tulot on korvattava tekemällä töitä, mikä taas on pois opiskelusta. Olen oravanpyörässä josta ei pääse pois. Töitä on pakko tehdä jotta toimeen tulee. Haluaisin nähdä miten lapsentekoa vaatineet päättäjät selviytyisivät itse opiskelun, töiden ja perheen yhteensovittamisesta!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.3.2011 14:00
VeliSkeptinen voisi vähän avata, että miksi Brax(Oikeusministeri) ja Sinnemäki(Työministeri) olisivat jotenkin syypäitä tilanteeseen? PerSut ja muut tuntuvat antavan vähän turhankin paljon poliittista valtaa Vihreille, joka kuitenkin on keskisuuri puolue. Vihreät ovat tätä nykyä näköjään syyllisiä Pahojen Ulkomaalaisten maahantuomiseen, kuin Ydinvoiman lisärakentamiseen ja moneen muuhunkin asiaan, riippumatta siitä, että mitä Vihreät itse ajavat tai ovat äänestäneet :D
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.3.2011 16:41
Mitäs kun ei tee mitään eikä saa mitään? Onko silloin ookoo.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.3.2011 18:48
hyvä että nämä nostetaan esiin, ja juu tähtimerkit ja kuun asento=millä tuuella virkailija on.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.3.2011 19:33
Keskustelin aiheesta muiden yliopisto-opiskelijoiden kanssa ja moni oli sitä mieltä, että nykyinen järjestelmä ei ole kannattava kenenkään kannalta. Yliopistossa opiskelevat saattavat olla kolmekymppisiä eli lapsentekoiässä, mutta opiskelu ja lapsi yhdessä romahduttavat tulot. Vastavalmistuneet eivät voi hankkia heti lapsia, koska tarvitsevat työkokemusta alaltaan ja tehdessään lapsia vasta työelämässä he ovat yli-ikäisiä, sekä kannattamattomia työnantajilleen. Yhteiskunnan tulisi kannustaa taloudellisesti ihmisiä hankkimaan lapset opiskeluaikana, eikä tarjota vain keppiä niin tekeille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.3.2011 20:26
Lapsia pitäisi tehdä vasta sitten kun siihen on varaa, ei silloin kun on itsekin toisten elätettävänä.
Mutta hei, mitä voi odottaa kun kaikki on aina tullut "ilmaiseksi" "jostain".
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.3.2011 15:45
Kolmikymppinen lastenteko? Kyllä on opiskelut pahasti myöhässä jo vielä ollaan opinnoissa kolmikymppisenä. Eikös se ole enempi koe- ja työputkia ja tutkimuksia? Kehotetaan opiskelijoita lasten tekoon jo ennen opiskeluja, eli jo Lukiossa? Ja kannattavaahan tuo lastenteko ei ole koskaana, ja aikaahan on vasta eläkkeellä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
12.3.2011 10:11
Hyvä anonyymi muutama viesti taaksepäin. Kyse ei olekaan siitä, että haluaisi olla toisten elätettävän ja saada kaiken ilmaiseksi. Kyse on siitä, että saisi samat tuet kuin lapsettomana saisi. Minkä tasa-arvo käsityksen mukaista se on, että kun saat lapset tukiin iskee automaati leikkuri?! Minä en halua mitään huoltajakorotuksia vaan saman tuen kuin kaikki muut saavat.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
12.3.2011 10:25
Itse hankin lapseni opiskeluaikana. Kun raskaus varmistui, menin töihin ja sainkin ihan reilua äitiyspäivärahaa. Sitten nostin kotihoidontukea, joka oli kuntalisän kanssa reilusti enemmän kuin opintotuki. Toisen lapsen kanssa sama juttu. Opinnot venyivät, mutta ehdin saada työkokemustakin. Ehdimme molemmat vanhemmat hoitaa omia lapsiamme, johon ei ollut samalla tavalla aikaa eikä mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen.
Ja kyllä, sanoin joka haastattelussa, että lapset on nyt hankittu.
En osaa suositella, mutta opintotukeen pitää saada takaisin huoltajakorotus, reilu korotus.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
13.3.2011 03:52
"Opintotuki asumislisineen on henkilökohtainen, yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä. Se on selkeytensä vuoksi sosiaaliturvan perustuloa lähimpänä oleva muoto. "
Hah hah. Noinhan sen PITÄISI mennä mutta ei mene. Itse olen opiskelija (lapseton, naimaton) ja asun yhteisessä asunnossa samanikäisen sukulaiseni kanssa. Koska olemme KELAn mielestä "perhe", minä en saa asumistukea lainkaan. Kämppäkaverini käy opintojensa lisäksi töissä, joten HÄNEN palkkatulonsa vähentävät minun asumistukeani.
Työnteosta rangaistaan. Palkkatulojen saaminen pienentää sekä TYÖSSÄKÄYVÄN OPISKELIJAN että hänen KÄMPPÄKAVERINSA asumislisää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
22.3.2011 14:23
Hei Emma
Olet kaupunginvaltuutetun ominaisuudessa kovasti puolustanut Romanian romaneja ja ollut järjestämässä heille ilmaisia leiriytymismahdollisuuksia ja milloin mitäkin hyvää.
Minä koen sinun olevan osaltasi vastuussa siitä, kun romanikerjäläiset yrittivät ryöstää vanhan ja heikkokuntoisen äitini keskellä kirkasta päivää:
Vastaa kommenttiinhttp://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/44491-vanhusten-ryostajat-iskivat-keravan-kavelykadulla
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
25.3.2011 14:43
Joka tapauksessa toisesta EU:n maasta tulleille turisteille ei Helsingin tarvitse kustantaa majoituksia kuten nämä romanit. Osa näistä on jopa tehnyt rikoksia keskustassa joista on ollut muutama esimerkkikin päivälehtien nettisivuilla. Miksi meidän pitää tämmöisille kustantaa ylläpito verovaroin?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
31.3.2011 10:33
Hei Emma, olisi jo todellakin aika että näitä kannustinloukkoja purettaisiin ja toivon että niistä pidettäisiin enemmän ääntä niin vaaleja ennen kuin jälkeenkin.
Annan yhden käytännönesimerkin lisää: muutimme tilavampaan asuntoon perheenlisäystä ajatellen. Omistusasunto tuntui hyvältä ratkaisulta ja käytännön asumiskulut olivat vain pari sataa kovemmat kuin vuokralla, mutta toki tipuimme pois asumislisän piiristä. Mutta älyttömäksi homma menee kun nostaessani opintotukea saan tienata vain 660e/kk tukikuukaudelta ja tuettomat asumiskuluni ovat 560e/kk. Yleistä asumistukea saisimme työttömän puolisoni kanssa niin vähän että hakeminen on kannattamatonta. Olen pakotettu käymään töissä jotta rahat riittäisivät ja samalla opinnot eivät etene.
En siis valita että kaltaisilleni aikuisopiskelijoille pitäisi taata rajattoman leveä leipä, vaan totean että liian alhaiset tulorajat estävät opintojeni tehokkaan etenemisen ja todellakin pistävät kovasti miettimään että miten ihmeessä olisi varaa lasten tekoon.
Vastaa kommenttiinMies 32v.
Vastaa kommenttiin