Aina kun köyhyys halutaan siivota katukuvasta, ollaan vaarallisilla vesillä.
Helsingin Sanomat uutisoi tänään yrityksistä [URL=http://http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/asukkaat_haluavat_haataa_hurstin_ruokajonon/]häätää Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ruoka- ja vaatejakelu Helsingin Kalliosta[/URL]. Ruokajonosta ovat valittaneet niin alueen asukkaat kuin yrittäjätkin. Ruokajakelupisteen aiheuttamien häiriöiden pelätään laskevan asuntojen arvoa ja taloyhtiö antoi Hurstille varoituksen ennen pääsiäistä. Nyt ruokajakelu uhkaa joutua taivasalle.
Poliittisen ilmapiirin koventuminen näkyy myös siinä, että kaikkien ihmisryhmien vastustaminen on nyt sallittua. Helpoimpia kohteita ovat aina maahanmuuttajat, sitten seuraavat päihdeongelmaiset, asunnottomat ja köyhät. Solidaarisuus loppuu ensin valtion rajoille, sitten luokkarajoille.
Suomessa on köyhyyttä ja asunnottomuutta, joka ei katoa poistamalla köyhiä katukuvasta. Meidän on pyrittävä eroon köyhyydestä, ei köyhistä. Ihmisten häätämisen sijaan on pistettävä paukut niihin toimiin, joilla heidän asemaansa parannetaan. Tavoite pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisesta vuoteen 2015 mennessä on edelleen täysin mahdollista saavuttaa. Tarvitsemme lisää niin tukiasuntoja kuin edullisia vuokra-asuntoja.
Huolestuttavinta on lapsiperheiden köyhyyden lisääntyminen, sillä köyhyys periytyy entistä useammin. Kun 1995 viisi prosenttia lapsiperheistä oli köyhyysrajan alapuolella, nyt luku lähentelee 15 prosenttia. Koulujen ja asuinalueiden eriarvoistumiseen on pystyttävä puuttumaan. Alhaisemman tulotason alueilla sijaitsevien koulujen luokkakoot on saatava pienemmiksi ja lasten harrastusmahdollisuuksia on lisättävä. Lisäksi köyhien lapsiperheiden tulonsiirtoja on korotettava ja vanhempien työmarkkinatilannetta on helpotettava.
Kallio on tähän saakka ollut paikka, jossa on ollut tilaa kaikille elämän rönsyille. Kallioon mahtuvat galleriat, kahvilat, päiväkodit, huumeneulojen vaihtopisteet, vastaanottokeskukset ja asunnottomien tukiasunnot. Tästä sekamelskasta on rakentunut alue, jonka asukkaat rakastavat sen säröjä ja ajatusta siitä, että täällä on tilaa kaikille.
Ja kun ilmapiiri alkaa kiristyä Kalliossa, on aika huolestua. On puolustettava sitä säröisyyttä ja moninaisuutta, jotka tekevät Kalliosta Kallion ja maailmasta paremman.
14 kommenttia
Anonyymi
28.4.2011 14:20
Hyvä bloggaus Emma, täyttä asiaa !!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.4.2011 15:35
Ongelma on siinä, että juuri niihin "toimiin" sijoitetaan rahaa, mutta ei niihin varattomiin. Noilla "toimilla" tarkoitan sitä, että palkataan kymmeniä tai satoja uusia työntekijöitä virastoihin, mutta ne varattomat on edelleen siellä samassa jamassa. Eli, kun on työttömiä ja varattomia, tämä nähdään ainoastaan mahdollisuutena kasvattaa sitä byrokratiaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.4.2011 15:46
Voisiko yksi keino olla tiukentaa sosiaalista maahanmuuttoa? Näin asuntoja/rahaa jäisi enemmän jaettavaksi suomalaisille köyhille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.4.2011 15:55
Ei käsitä miten joku kalliossa asuva kehtaa kitistä moisesta, lähtis trendien perässä juoksevat kerma-ahterit takas sinne eiraan ja lopettas tollasen pelleilyn. Kallio on kadunmiesten/naisten ja muiden frankkien koti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.4.2011 16:01
Mutta tottahan se on, että kotioven edessä heiluvat alkoholistit, narkkarit ja kerjäläiset heikentävät asumisviihtyvyyttä. Minä asun alueella, jossa näitä edellämainittuja löytyy enemmän kuin omaksi tarpeeksi, ja yöllä ei välttämättä uskalla liikkua ulkosalla. Väkivalta ja järjestyshäiriöt ovat jokapäiväisiä asioita ja naapurini antoi lompakkonsa kehitysapuna puukolla uhkailleelle kerjäläiselle.
Näissä eduskuntavaaleissa en enää äänestänyt vihreitä, koska vihreät haluavat Suomeen lisää ongelmatapauksia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.4.2011 16:40
"Ei käsitä miten joku kalliossa asuva kehtaa kitistä moisesta, lähtis trendien perässä juoksevat kerma-ahterit takas sinne eiraan ja lopettas tollasen pelleilyn. Kallio on kadunmiesten/naisten ja muiden frankkien koti."
Kalliohan on ollut viimeiset 10 vuotta nimen omaan trendinuorten ja kaiken maailman hipsterien suosiossa. Ei vanhan koulun kadunmiehillä/naisilla oo enää edes varaa asua Bärikassa, asuntojen vuokrat on nouseet pilviin kun kaikki viileet tyypit haluu muuttaa sinne. Ei tollainen pappa betalar -jengi varmaan sit haluu katella oikeeta köyhyyttä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
MAgrippa
28.4.2011 16:55
Tuomas Enbuske:
"Tuet kulttuurille ovat HS:n mukaan 385 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä summalla saisi vuokrattua luksusasunnon Eiranrannasta jokaiselle Suomen asunnottomalle. Mutta Suomessa tehtäisiin mieluummin yhteiskuntakriittinen näytelmä asunnottomista."
-----------------------------------------------------------------------
Kuten blogissa mainittiin, jotkut "kaikkia ihmisryhmiä vastustavat" kovan ilmapiirin henkilöt jopa rajaisivat "solidaariutensa valtion rajoille".
Se on totta, kaikenlaisia impivaaralaisia sitä onkin!
Se, että annamme vastikkeetta noin 1 000 miljoonaa veronmaksajien rahoja joka vuosi EU:n ulkopuolisille maille, on moraalinen velvollisuutemme. Mitä ne ulkomailla ajattelisivat meistä jos emme niin tekisi?
Säilyttäkäämme mieluummin "sitä säröisyyttä ja moninaisuutta, jotka tekevät Kalliosta Kallion ja maailmasta paremman"!
----------------------------------------------------------
Muistakaamme tässä yhteydessä mahtavan kiinteistö- ja maaomaisuuden omistavaa luterilaista kirkkoamme, joka johdonmukaisesti kymmenet vuodet aina torjui V.Hurstin pyynnöt saada käyttää jotain, mitä vain, kiinteistöä huono-osaisimpien ruuanjakeluun.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Leccare
28.4.2011 22:28
Kyseisestä jonosta pitäisi karsia pois ne, jotka eivät selkeästikään tarvitse ruoka-apua. Oikeasti vituttaa katsoa tossa kadulla laumaa odottamassa ilmaisia lahjoituksia, kun kohtalaisen suuri osa polttaa röökiä ja dokaa jonottaessaan. Jos on varaa vetää viinaa ja kaljaa sekä polttaa tupakkaa, niin eivät kyllä varmasti tarvitse ilmaista ruokapakettia Hurstilta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pasi
30.4.2011 09:00
Uutinen herättää tunteita ja suututtaa, kunnes näkee vaivaa tutustua kolikon kääntöpuoleen. Ymmärrettävästi pikkuliikkeiden omistajat eivät ole hirveän innoissaan, jos jono kulkee heidän liikkeen ovensa edestä. Kaikki jonottavat kun eivät ihan "tyhjin vatsoin" ole kuitenkaan liikkeellä. Myönnän, että tuskin itsekään astelisin kivaan putiikkiin sisään, jos oven edessä olisi lauma resuisia ihmisiä.
Asian voi ratkaista suomalaisittain kahdella huonolla tavalla:
1) Luetaan uutinen eikä tutustuta millään tavalla vastapuolen näkemykseen. Ne epäsolidaariset siat, kehtaavatkin! Jono on ja pysyy ja jos joku siitä kehtaa valittaa, sellaista kermapersettä voi vetää käkättimeen. Avuntarvitsijat voittavat, liikkeiden pitäjät häviävät.
2) Pistetään pillit ja patarummut pussiin. Se siitä sitten, ihan sama mitä suuri yleisö sanoo. Liikkeiden pitäjät voittavat, avuntarvitsijat häviävät.
Tietysti olisi myös hyvin erilainen ja virkistävä tapa toimia:
3) Ymmärretään molempia osapuolia. Siirretään avustuspaikka sellaiseen kohtaan, jossa se ei häiritse liikkeenharjoittajia. Tästä koituneet maksut maksatetaan yhteisesti liikkeenpitäjillä ja avustusjonon puolustajilla, esim. vapaaehtoisin lahjoituksin, talkoin, jne. Liikkeenpitäjät ja avustettavat ovat tyytyväisiä. Häviäjinä ovat ne ihmiset, jotka tykkäävät olla aina kärkkäästi mieltä asioista, mutta jotka eivät millään jaksaisi raottaa lompakkoaan tai liata käsiään asioiden puolesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
30.4.2011 23:02
Tämä kolmoskohta on tosi hyvä. Haluan nähdä miten täälläpäin Suomea oikea solidaarisuus toteutuu. Ettei vaan tulisi vastaan ninby...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Leccare
1.5.2011 10:08
Apua tarvitsevia ei olisi edes jonoksi, jos rahansa viinaan syytävät käännytettäisiin ovelta puhallutuksen jälkeen miettimään priorisointejaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
6.5.2011 13:39
Vaikka Emma Karia jyrkästi vastustankin niin pakko ottaa osaa keskusteluun ja yhtyä käyttäjän Leccare kommentteihin. Mielestäni sossun luukulta tulisi saada yksilöityjä ruokakuponkeja, joita ei pystyisi myymään, vaihtamaan eikä ennen kaikkea käyttämään sen oman tilanteensa pahentamiseen (=ostamaan viinaa). Näin yhteiskunnan rahat kohdentuisivat itse ongelman (joka siis näyttäisi olevan nälkä) ratkaisemiseen.
Ja Emma: oikeasti, herää jo sieltä pilviesi seasta. Asunnottomuus on valinta, joka lähes aina johtuu toisesta valinnasta, alkoholismista. Miksei ihmisten tarvitse ottaa vastuuta omista valinnoistaan?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
6.5.2011 17:13
Emma ilmeisesti asuu flemarin ja hesarin kulmassa, kun on niin vahva mielipide. Itse asun piritorin vieressä, mitä mieltä neiti on tästä porukasta?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
6.5.2011 23:48
Emma Kari on oikeassa, että pitää panostaa nuorten harrastusmahdollisuuksiin. Miksi siis nuorten rahat pitää hassata romaniaikuisten leirikouluun? Aiotko seuraavaksi viedä loputkin nuorisotoimen rahat pois nuorilta ja vuokrata näillä rahoilla vaikkapa kompassista paikan leipäjonolle?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin