Helsingin nuorisolautakunta päätti eilen esittää kaupunginhallitukselle äänestysikärajan alentamista 16 vuoteen seuraavissa kunnallisvaaleissa.
Ei ole mitään syytä sille, miksi 16 vuoden äänestysikärajaa ei voisi kokeilla kunnallisvaaleissa. Äänioikeus on konkreettinen toimenpide nuorten vaikutusmahdollsuuksien edistämisessä. Ikärajan lasku lisäisi nuorten kiinnostusta politiikkaan.
Politiikassa on vaikeaa eritellä asioita sen mukaan, mitkä koskevat nuoria ja mitkä eivät. Suuri osa kunnassa päätettävistä asioista koskettaa kaikkia kaupunkilaisia.
Äänestysikärajan laskeminen tulisi linkittää suurempaan uudistukseen. Kouluissa tulisi panostaa yhteiskuntaopin opetukseen ja lisätä käytännön osallistumista ja vaikuttamista. Myös kunnallisella tasolla vaikutusmahdollisuuksia on lisättävä esimerkiksi kansanäänestyksiä käyttämällä.
Äänestysikärajan laskemista on vastustettu vetoamalla siihen, että nuoret ovat alttiita äänestämään populistista äärioikeistoa. Väite sai tukea ennen vuoden 2003 eduskuntavaaleja järjestetyissä nuorten varjovaaleissa. Silloinen showpainija Tony Halme sai nuorten varjovaaleissa valtavasti ääniä.
Nuorten äänestystulosta pidettiin todisteena siitä, kuinka helposti nuoret lankeavat populismiin ja julkkisehdokkaisiin. Varsinaisissa vaaleissa Halme nousi äänikuninkaaksi 16 390 äänellä.
Nuoret eivät myöskään ole tyhmiä. He tietävät, ettei varjovaaleissa äänestämisellä ole mitään merkitystä. Miksi suhtautua asiaan tosissaan, jos koko äänestys on leikkiä? Varjovaaleja voisi pitää pahimmanlaatuisena nuorten aliarvioimisena.
Vuosien varrella äänestysikärajaa on laskettu yhteiskunnan kehityksen mukana. Käsitys siitä, milloin ihmiset ovat valmiita äänestämään, muuttuu. Tänä vuonna 16-vuotiaat pääsevät äänestämään ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa. Kunnallisvaalit 2012 ovat tässä kehityksessä luonnollinen seuraava askel.
Äänestysikärajan laskemisesta kuntavaaleissa ei ole taikatempuksi kansalaisaktiivisuuden piristämisessä, mutta pieni piristysruiske se varmasti on.
3 kommenttia
shiwan8
19.6.2010 07:34
Tuota, ei. Parempi olisi nostaa sitä ikärajaa sinne kolmannen vuosikymmenen hujakoille ja samalla pistää yläikäraja 70 vuoteen. Miksi? Koska tämä maa ei oikeasti tarvitse hallitusta joka koostuu Pikku G:n ja Mikko Alatalon kaltaisista "huippuosaajista". Nuoret äänestävät fiilispohjalla ja vanhat tuttua nimeä vaikka kaikkien pitäisi äänestää järjellä. Nyt kun asiaa tarkemmin ajattelee, tuo järjellä äänestämisen puute taitaa olla tämän maan suurin ongelma...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
19.6.2010 12:45
Väärin, nuoret ovat nimenomaan tyhmiä.
Ei sillä, etteivätkö aikuisetkin noin keskimäärin olisi, mutta nuoret ovat vielä enemmän muotisuuntausten, massamentaliteetin ja median manipuloitavissa.
Naurettava perustelu, "saadaan nuoret kiinnostumaan politiikasta jadda jadda", eivätköhän ne kiinnostu siitä myös 18-vuotiaana (tai vaikka 22-vuotiaana), jos ovat kiinnostuakseen.
Oma veikkaukseni on, että 16-vuotiaista 50% äänestäisi Perussuomalaisia (mamut pois) ja loput sitä mitä vanhempansa (viikkorahat pois).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
20.6.2010 01:12
Sellaisia yhteiskuntia on, joissa sananvaltaa on vain yli 30 vuotiailla.
Vastaa kommenttiinTuolla arabimaissa kun joissain taitaa äänestysikä olla 28 tjsp.
Sielä sitten esimerkkiä vaan.
Vastaa kommenttiin