On tieteellisesti todistettu, että jos tekee montaa asiaa yhtä aikaa, työnteko on hitaampaa ja tulos huonompaa. Miksi sitten yritämme multitaskata sataa asiaa yhtä aikaa? Jo kaksi samanaikaista tehtävää hidastavat suoritusta. Asiaa on tutkinut muun muassa aivotyön asiantuntija Marcel Just.
Stanfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan multitasking voi olla jopa haitallista aivoille. Siitä voi olla haittaa etenkin muistille, älykkyysosamäärälle, keskittymiskyvylle ja stressinhallinnalle. Aivomme pystyvät käsittelemään vain yhtä asiaa kerrallaan, joten jos pääkoppa joutuu jatkuvasti ylikuormitukseen jonglööratessaan asioiden välillä, ei ole ihme, jos ohimosuonta tykyttää ja pinna on kireällä. Mistähän mahtavat työikäisten lisääntyneet uniongelmat johtua? Aivojen jäähdyttäminen uniasentoon ei nimittäin tapahdu hetkessä, jos päässä vilisee, kuin päiväkodin pihalla.
Työelämä on nykyään keskeytyksiä täynnä. Kun vilkaiset Whatsapp-viestin kesken kirjoitustyön, on tutkittu, että ennen kuin pääset takaisin samaan mielentilaan, orientoitumiseen menee vartin verran. Jos sen sijaan kirjoittaisit sen vartin, tekisit homman valmiiksi ja katsoisit vasta sitten kaverisi lähettämän hauskan kissa-giffin, olisit huomattavasti tehokkaampi. Jos viestejä kilahtelee ryhmächatissa parin minuutin välein ja jokaisen viestin jälkeen menee vartti palata takaisin työmoodiin, ei tarvitse olla kummoinenkaan matemaatikko, jotta näkee yhtälön olevan mahdoton.
Anna aivoillesi rauha. Tee yksi asia kerrallaan ja hoida se valmiiksi asti, ennen kuin katsot puhelinta tai vastaat työkaverin kysymykseen päivän lounasravintolavalinnasta. Sinun ei tarvitse revetä kaikkeen yhtä aikaa. Jos väität muuta, työn organisoinnissa, priorisoinnissa tai ajankäytössä saattaa olla ongelmia. Koita järjestellä työpäiväsi niin, että voit tehdä yhden asian kerrallaan ja katso, mitä se tekee pääkopallesi. Kiire on usein ihmisen itse itselleen luoma illuusio, joka johtuu juuri siitä, että yritämme tehdä kaikkea yhtä aikaa. Priorisoi, keskity suoritukseen, karsi ylimääräinen. Sillä pääsee jo pitkälle.
Toinen asia: ole läsnä ihmisille. On hyvin tyypillistä, että ihminen multitaskaa jopa silloin, kun hän on sosiaalisessa tilanteessa toisten ihmisten kanssa. Yleensä huomiosta kilpailee käteen kiinni kasvanut puhelin, johon luonnollisesti tulee elintärkeitä viestejä juuri, kun toinen kertoo avioerostaan. Ensinnäkin se on äärettömän epäkohteliasta ja toisekseen, kuuntelukyky jää aina jalkoihin. Tätä tapahtuu niin siviilissä kuin monissa työyhteisöissäkin. Ole läsnä, kuuntele, keskustele.
- SuperAssari Minttu
------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 30 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit