Otsikko on melko raflaava; miten löytää tekemistä kaikille työpaikalla niin, että tiimihenki on hyvä eikä kukaan jää ulkopuolelle, kun ihmisiä on moneen lähtöön?
Luin sattumalta Pinja Päiväsen kolumnin Helsingin Sanomista. Päiväsen ystävän työpaikalle oli ilmestynyt loman jälkeen leuanvetotanko. Sporttiset miehet olivat keksineet idean ja kiskoivat leukoja kilpaa taputellen toisiaan selkään. Ajatuksena oli, että koko työpaikka vetää 10 000 leukaa yhtenä tiiminä. Puhalletaan yhteen hiileen, pidetään huolta terveydestä ja näin päin pois nääs.
Ajatus oli hyvä, toteutus ei. Leuanvetotanko hyödytti leuanvedossa ainoastaan idean keksineitä miehiä. Muut eivät pystyneet vetämään yhtään leukaa tai eivät edes yrittäneet, koska leuanvetäminen ei olisi voinut olla kauempaa haettu aktiviteetti heidän kohdallaan.
Tangossa roikkuminen toki tekee hyvää selälle, mutta kun se oli tuotu toimistoon nimenomaan leuanvetoon.
Samassa kolumnissa puhutaan myös yritysten antamista, hyvästä terveydestä ja hyvistä liikuntasuorituksista saatavista bonuksista. Joissakin firmoissa bonusta saa siitä, että taittaa työmatkoja määrän X pyörällä. Joissakin yrityksissä bonuksen saa vain maratonin juoksemisesta. Kolumnissa vilahtava ”Ei yhtään sairauspoissaoloa” -bonus kuulostaa lähinnä huolestuttavalta; ihmisiä tsempataan tulemaan töihin sairaana tartuttamaan muutkin.
Monia motivoi nimenomaan palkkio, kehu ja omasta tekemisestä saatu tunnustus. Ihmiset ovat tehneet – ja tulevat tekemään – typerämpiäkin asioita kuin tulemaan sairaana töihin tunnustuksen, arvostuksen ja hyväksynnän vuoksi. Flunssakauden taas lähestyessä ihmisiä pitäisi päinvastoin suitsia enemmän sairauslomille, ettei koko työpaikan tarvitse käydä tautirumbaa lävitse.
Ymmärrettävästi otsikon haaste on mahdoton toteuttaa, ja se muuttuu sitä vaikeammaksi, mitä enemmän ihmisiä pitäisi pystyä miellyttämään. Tekemisen tulisi silti olla sellaista, että mahdollisimman moni pystyy osallistumaan siihen. Helpon lähestymisen ja pienen kynnyksen tekemistä.
Muutamia vaihtoehtoja:
- Kerran viikossa yhteisesti katettu ja nautittu lounas mukavassa ympäristössä. Tai kerran kuussa yhteinen pitsapäivä.
- 1000 palan palapeli.
- Terveystiistai / Terveystorstai, jolloin liikutaan niin, että mahdollisimman moni voi osallistua. Terveyspäivää voidaan viettää eri merkeissä kuntosalista joogaan ja jousiammunasta tanssiin.
- Pakohuoneillat.
- Toimiston oma kevyt jooga- tai venyttelyaamu.
- Kerran kuussa elokuviin/museoon/taidenäyttelyyn.
- Tuhoa tämä kirja -aktiviteettikirja toimistolle.
- Harrastusten vaihtopäivät – työntekijät testaavat toinen toistensa harrastuksia. Päivää opastaa harrastuksessa mukana oleva työntekijä. Harrastukset voivat olla mitä tahansa neulomisesta lintubongaukseen ja subbailusta maalaukseen.
- SuperAssari Maarit
______________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari