Voi ei, olet töissä, ja sinua alkaa itkettää. Kenties siviilielämässäsi on tapahtunut jotakin järkyttävää, ehkä asiakas oli hirvittävä, ehkä olet uupunut tai kenties syynä kyyneliin on kollega tai pomo. Oli syy mikä hyvänsä, ihmiset itkevät töissä enemmän kuin mitä paljastavat julkisesti. Monsterin tutkimus töissä itkemisestä paljasti, että Yhdysvalloissa kahdeksan kymmenestä työntekijästä on itkenyt töissä. Syyt olivat erinäisiä; 45 prosenttia itki pomon tai kollegan käytöksen takia, 19 prosenttia kärsi siviilielämän suruista ja 16 prosenttia itki työuupumuksen tai työstressin takia.
Onko töissä itkeminen sitten OK? Globaali olettamus tuntuu olevan kulttuurista ja maasta riippumatta se, että töissä ei saisi itkeä. Yleensä työpaikalla yllättäviä kyyneleitä pyritään salaamaan mahdollisimman hyvin. Kalifornian yliopiston Hastings College of the Law’n professori Joan Williams sanoo, että on aina parempi, jos ei itke töissä, sillä itkiessään henkilö putoaa keskustelun arvoasteikolla alemmas. Toisin sanoen kyyneleet silmissä et ole vakuuttava ja vaikuttava juuri sillä hetkellä.
Itkeminen työpaikalla voi olla erityisen leimaavaa naisille, joita saatetaan pitää muutenkin heiveröisempinä ja herkempinä. Monet naiset kamppailevat työelämässä sen kanssa, ettei heitä oteta vakavasti – eikä julkisesti itkeminen paranna tätä. Miehille itkeminen tekee puolestaan hallaa rikkomalla miesten oletetun ”karski, kestävä, tunteeton” -muotin, mikä saattaa saada heidät näyttämään heikommilta muiden silmissä.
Mutta, kuten sanottua, kahdeksan kymmenestä henkilöstä kertoi itkeneensä töissä. Itkusta työpaikalla ei ole haittaa, jos sen hoitaa tahdikkaasti. Asian voi hoitaa tahdikkaasti esimerkiksi ottamalla itselleen aikalisän, kun itku meinaa tulla. Poistua kohteliaasti paikalta ulos, vessaan tai taukotilaan, jos mahdollista. Asiasta voi myös sopivassa hetkessä kertoa toiselle osapuolelle tahdikkaasti; ”Anteeksi, suhtaudun tähän asiaan hyvin suurella sydämellä/tunteella/intohimolla, anna minulle pieni hetki koota itseni”.
Jos työpaikka tai jokin henkilö työpaikalla aiheuttaa jatkuvasti surua, silloin on parempi etsiä uusi työpaikka tai viedä asia eteenpäin esimerkiksi työterveyshuoltoon. Joskus itku on merkki loppuunpalamisesta.
-SuperAssari Maarit
______________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari