Paljon hyvää kehitystä on tapahtunut länsimaalaisten naisten yhteiskunnallisessa asemassa viimeisen noin 150 vuoden aikana. Jossain päin kehitystä on ollut enemmän, jossain vähemmän. Silti, 2010-luvulla naisia näkee miehiä harvemmin johtotehtävissä yliopiston käytävillä, yritysten johdossa tai johtoryhmissä. John F. Kennedyn valtion koulu Harvardin yliopistossa tutki naisjohtajuutta ja sai selville, että naisen tiellä johtajaksi on useita esteitä. Yhteiskunnassa on siis edelleen lasikattoja naisille.
Naisten kohtaamat lasikatot ovat läsnä lähes kaikissa yhteiskunnissa, joissa miesten ja naisten välillä vallitsee tasa-arvo. Yleisimpiä esteitä naisten johtajaksi etenemiselle ovat sosiaaliset ja kulttuuriset stereotypiat, sukupuoleen liittyvät negatiiviset olettamukset, perhe-elämän vaatimukset sekä synnynnäiset sukupuoliominaisuudet, kuten esimerkiksi raskaus ja erilainen tapa kommunikoida maailman kanssa.
Sosiaaliset asenteet
Moni yhdistää sanaan ”nainen” ensimmäiseksi termit äiti ja kodinhengetär. Äitiä ja kodinhengetärtä ympäröi pehmeä tunnelma, kun taas sanasta ”johtaja” mieleen tulee ensimmäisenä kovaa peliä pelaava mies. Ehkä jopa kunnon vanha patruunan pamppu. Ehdottomasti kuitenkin mies. Nuoret miehetkin saavat osakseen ihmettelyä, jos he ilmoittavat olevansa esimiehen sijaan toimitusjohtajia. Mieliimme on piirtynyt kuva siitä, että johtaja on vanha, jämerä mies.
Koska sanoilla on aina tunnelataus, sana naisjohtaja törmää helposti näkemykseen, että eihän pehmeää ”naista” voi mitenkään nähdä jämeränä ”johtajana”.
Toinen sitkeässä istuva sosiaalinen olettamus on, että mies on johtotehtävissä luotettavampi ja vastuuntuntoisempi kuin ”tuulella käyvä” nainen. Sillähän on ne kuukautisetkin ja se muuttuu ihan raivohulluksi itkupilliksi joka kuukausi. Eihän semmoiseen nyt voi luottaa...
Nainen nähdään edelleen hoivaajana ja avustajana, joten onhan nainen täten toki paljon pätevämpi johtajan assistentti kuin itse johtaja, eikös niin?
Kovan alan miehisissä paikoissa nainen jätetään helposti ylentämättä tai sisäpiirien ulkopuolelle – tai molempia. Sovitaan asioista miesten saunaillassa. Katsellaan miesten töppäilyjä läpi sormien, koska ”Pojat ovat poikia”. Palkataan mieluummin toi Rane kuin Titta.
Sosiaalisten uskomusten muuttaminen on hyvin hidasta, ja se vaatii yleensä yhteiskunnallista kampanjointia sekä tietoista asennoitumista esimerkiksi siinä, miten lapsia kasvatetaan ja tuetaan. Että on ihan OK, jos Pirjo päättää isona ryhtyä toimitusjohtajaksi ja Pirjon veli Petri opiskella lähihoitajaksi.
Perhe-elämän asenteet
Monille naisille tyypillisin haaste työelämässä on, miten sovittaa siihen perhe-elämä. Siitäkin huolimatta, että Suomessa lasten hoitoon saa paljon apua yhteiskunnalta. On kerhoja, hoitajia, päiväkoteja, pitkät äitiyslomat. Silti, naisen odotetaan monessa kodissa hoitavan työnsä lisäksi lapset ja kotityöt. Kun avaa korviaan, kuulee monen naisen valittavan, miten raskasta on tehdä koko ajan kahta työtä. Kun työpäivä päättyy, toinen työpäivä alkaa kotona. Lasten sairastuessa äiti jää usein hoitamaan lapsia. Monella asiaan vaikuttaa se, että mies tienaa enemmän ja on fiksumpaa taloudellisesti antaa naisen hoitaa lapset – naisen urakehityksen kustannuksella.
Jos nainen ei onnistu yhdistämään perhettä ja työtä, vaan laittaa jommankumman toisen edelle, häntä arvostellaan asiasta helpommin kuin miestä samassa tilanteessa. Uratykki-äiti kuulostaa ja tuntuu pahemmalta sanana kuin uratykki-isä. Mielikuvissa uratykki-äiti on töissä viilettävä urakiitäjä, joka hoitaa lapset ohimennen toisella kädellä – tai hoidattaa ne pääosin muilla. Uratykki-isä on symppis oman alansa huippuammattilainen, jolla on aikaa lapsien kanssa temmeltämiselle.
Jos miehen suurimpana saavutuksena nähdään johtajuus, naisen suurimpana saavutuksena nähdään edelleen äitiys. Kuinka moni nainen ilmoittaa itseään esitellessään olevansa äiti? Bongailkaapa vaalimainoksia, jotka ilmestyvät kohta katukuvaan. Monessa naisen mainoksessa ammattimeriittinä on muiden meriittien lisäksi äiti. Miehillä harvemmin meriittinä on isä.
Sukupuolisen taipumuksen asenteet
Monille naisille on luontaista keskittyä ihmissuhteisiin, vaalia hyviä välejä toisiin, keskittyä toiseen henkilökohtaisesti, olla intuitiivisia ja ottaa huomioon tunteet. Monille miehille taas on luontaisempaa keskittyä ihmisten sijaan asioihin, päämääriin ja tehtäviin. Kansankielellä naureskellaan naisen tippaleipäaivoille ja miehen putkiaivoille.
Herkkyyden pitäisi olla hyve ja intuition toivottu asia työelämässä. Herkkä ja intuitiivinen aistii piilossa olevia skismoja sekä motivaatioita, joiden purkamisella tai huomioimisella työyhteisöstä saadaan tehokkaampi, onnellisempi ja hyvinvoivempi. Valitettavasti pehmeitä arvoja vierastetaan vielä työelämässä. Naisen odotetaan muuttuvan siellä enemmän miesten kaltaiseksi, jos hän mielii edetä urallaan johtotehtäviin. Intuitiota saa käyttää, mutta se pitää nimetä vaistoksi. Samalla naisen pitää tietysti todistaa, että naisen vaisto ei ole nyt hormonien aiheuttamaa hallusinaatiota, vaan yhtä tiukkaa kamaa kuin metsästäjämiehen saalistusvaisto, joka tietää, milloin isketään ja mihin suuntaan.
Täytyy tietenkin muistaa, että KAIKKI naiset EIVÄT käyttäydy näin, ja KAIKKI miehet EIVÄT käyttäydy näin. Esimerkkinä minä, nainen, olen asiallisempi ja etäisempi kuin lämminsydäminen veljeni, jolle sosiaalinen kanssakäyminen ja muiden tunnemaailma on tärkeämpää kuin minulle.
Kaikesta tästä huolimatta menestyviä naisia löytyy aina. He ovat usein joutuneet tekemään kipeitä valintoja uran ja perheen välillä. Puskemaan läpi typerien ennakko-odotusten ja rikkomaan luutuneita sukupuoliroolikäsitteitä.
Meilläkin firman johtotehtävissä vaikuttavat naiset.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin