Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalalle on jälleen ilmestynyt pelastaja. Tällä kertaa sankari on pieni kroatialainen mysteeriyhtiö - mitä ilmeisimmin venäläisen Rosatomin bulvaani.
Tänään jätetystä rakentamislupahakemuksesta käy ilmi, että ydinvoimahanke on edelleen täysin Rosatomin käsissä. Rosatom on suoraan Putinin ohjauksessa oleva Venäjän valtionyhtiö, joka oli aikaisemmin maan ydinvoimaministeriö. Koska tähän ydinvoimalaan liittyy ulko- ja turvallisuuspoliittisia ongelmia, eduskunta asetti viime kaudella ydinvoimalan toteutumisehdoksi 60 prosentin kotimaisen omistuksen.
Nyt tuon kotimaisen omistusosuuden väitetään toteutuvan yhtäkkiä kuvioihin ilmaantuneen pikkuiruisen kroatialaisen Migrit Solarna Energija -omistusten avulla. Kukaan ei ole koskaan kuullutkaan koko yhtiöstä. Sen perustaja ja johtaja ovat molemmat venäläisiä. Firman faksinumero on yhteinen venäläisen kiinteistöyhtiön kanssa ja osoite johtaa kroatialaiseen lähiöön. Naurattaisi, jos ei itkettäisi.
Alun perin tämä ydinvoimala haluttiin rakentaa, koska silloisen pääministeripuolue keskustan mukaan suomalaiset teollisuusyritykset epätoivoisesti tarvitsivat sitä. Yritykset eivät kuitenkaan ole nähneet hanketta niin tarpeelliseksi, että olisivat sijoittaneet siihen rahaa.
Vaikka yksityiset sijoittajat kaikkosivat, ydinvoimauskoinen kokoomus sitoi viime kaudella koko vaikutusvaltansa Rosatomin ydinvoimalan eteenpäin viemiseen. Stubb oli valmis rikkomaan hallitusohjelmaa ja hajoittamaan hallituspohjan tämän takia. Apuun kutsuttiin Suomen valtionyhtiö Fortum, jonka piti taata kotimainen omistus. Fortum suostui mukaan vain, koska sille luvattiin vastineeksi arvokasta vesivoimaa Venäjältä. Diili ei toteutunut ja nyt Fortum on ulkona.
Elinkeinoministeri Rehn ei vielä tänään uskaltanut ottaa rakentamislupahakemukseen kantaa. Minusta on selvää, että kaikki ydinvoimalaan liitetyt lupaukset on petetty. Nyt on aika myöntää tehdyt virheet, haudata tämä hanke ja siirtyä uusiutuvan energian aikaan.
4 kommenttia
licence27
1.7.2015 00:11
Miten Kroatialainen omistus muuttuu kotimaiseksi?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
city-sininen
2.7.2015 00:02
Kannattanut aiemmin ydinvoimaa, mutta tämä hanke yhdessä Olkiluodon kanssa ovat olleet sellaisia farsseja, että herää kysymys voisiko olla muita vaihtoehtoja?
Onko aika ajanut ydinvoiman ohi ja ratkaisut oikeasti löytyisivät massiivisella uusiutuvan energian hyödyntämisellä? Mielenkiintoinen ajatus, jota kannattaisi selvittää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Waka Wanha
2.7.2015 19:31
Yhä edelleen Suomessa tarvitaan ydinenergiaa, se vain on realiteetti, tätä eivät reaalimaailmassa elävät voi mitenkään haihattelustaan huolimatta kumota. Aina voidaan maalailla kauniita kuvia ns. uusiutuvasta energiasta, mikä meillä tarkoittaisi puun tai turpeen polttoa ja tämä tuottaisi sitä syntisen pahaa hiilidioksidia, minkä piipertäjät nykyään jättävät mainitsematta. Puolen vuoden kuluttua maassa on taas kylmä, eikä sitä aurinkopaneeleilla poisteta.
Vastaa kommenttiinSe on kyllä sanottava, että ydinenergian puoltajallakin kulmakarvat nousivat, kun tieto kroatialaisesta yhtiöstä tuli julki. Mutta miksi vihreät siitä riemastuivat? Firmahan puuhastelee aurinkopaneeleitten parissa. Fortum mukaan hankkeeseen ja toimeksi!
Vastaa kommenttiin
licence27
5.7.2015 00:34
Josko sittenkin palataan taas sata vuotta ajassa ja aletaan rakentamaan lohiportaita, tekoaltaita, pumppuvoimalaitoksia ja porataan niitä syviä reikiä maan magmaan asti.
Nythän tietysti jos naapuri pistää öljyn tuloa säppiin, kaasuputkea kiinni ja vielä lopettaa halvan puun dumppaamisen rajasta yli niin se tilapäisesti saattaa syödä esimerkiksi energiapuun tarjontaa.
Kroatiassakin työn puolesta käyneenä - tosin siitä on jo monta vuotta- niin jos siellä jollain oikein paljon rahaa on niin ei sitä kokonaan ole rehellisin keinoin kerätty. Tietysti ajat muuttuvat ja uusrikkaita on muuallakin kuin Kiinassa ja Venäjällä, mutta kysymys vaan kuuluukin miten ne "luotettavan" yhtiökumppanin rahat saadaan itse voimalan rakentamiseen asti ettei käy kuten SCC:n rahoitukselle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin