Tänään tapahtui jotain omituista: Suomen hallitus sai nenilleen eduskunnalta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen esittämät ja hallituksen tukemat uhanalaisen Itämeren lohen ylisuuret kalastuskiintiöt kaatuivat suuressa valiokunnassa. Näin ei ole käynyt koskaan aikaisemmin.
Vuosi sitten Suomi lähti EU:n neuvottelupöytiin vaatimaan samaa, mitä olemme vaatineet joka vuosi: uhanalaisen lohen kalastuskiintiön kasvattamista yli kaksi kertaa suuremmaksi kuin mitä tutkijat arvioivat lohikantojen kestävän. Ja kuten aikaisemminkin, saimme tahtomme läpi. Tilanne erosi kuitenkin aikaisemmista vuosista siinä, että asiasta nousi julkisuudessa kohu. K-kaupat ja HOK-elanto poistivat Itämeren lohen valikoimistaan ja saman tekivät myös suurimmat henkilöstöravintolat.
Suomen kanta kalastuskiintiöihin valmistellaan kalatalousjaostossa, jossa ovat olleet edustettuna sellaiset kalakantojen kestävyyden asiantuntijat kuten Kalatukkuliike Kalamestan myyntipäällikkö ja Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö. Viime syksyisen kohun jälkeen jaostoon pääsivät ensi kertaa myös ympäristöjärjestöt. Tänä vuonna yksimielisyyttä lohikiintiöiden osalta ei saatu aikaiseksi, vaan asia päätettiin pistää jatkovalmisteluun.
Jaoston yli ei ole aikaisempina vuosina kävelty, sillä se on aina tukenut maa- ja metsätalousministeriön kantaa ylisuurien kalastuskiintiöiden vaatimisesta. Kuitenkin ministeri Jari Koskinen esitti hallituksen kannaksi 109 000 lohen kalastuskiintiötä Itämerelle. Tämä on yli kaksi kertaa luonnontieteellisiin arvioihin perustuvia suosituksia suurempi. Ja hallituksen enemmistö tuki esitystä, vaikka hallitusohjelmaan on selkeästi kirjattu: "Suomi toimii EU:ssa Itämeren kalakantojen elvyttämiseksi ja kalastuskiintiöiden mitoittamiseksi siten, että ne eivät ylitä lajin suurinta kestävän saaliin määrää."
Hallitus toimii omia lupauksiaan vastaan. Julkaisimme Kukka Rannan kanssa muutama viikko sitten kirjan eurooppalaisesta ylikalastuksesta ja sen seurauksista. Yhteisen kalastuspolitiikan seurauksena unionin kalavedet ovat maailman ylikalastetuimmat. Eikä Suomessa ole sujunut sen paremmin. Jokien saastuttamisen ja patoamisen seurauksena Suomen 18:sta alkuperäisestä Itämeren luonnonlohikannasta on jäljellä ainoastaan kaksi. Lohta on istutuksin pyritty palauttamaan jo useampaan jokeen, mutta istutetut lohet selviävät merivaelluksesta heikosti. Lähes kaikki vaelluskalamme ovat uhanalaisia.
Suomi haluaa usein esiintyä ympäristöpolitiikan edelläkävijänä, mutta todellisuus on kaukana tästä. Suomessa syödystä kalasta yli 70 prosenttia tuodaan ulkomailta ja silti ajamme omat vaelluskalamme sukupuuttoon. Jos haluamme olla mukana estämässä kalakantojen laajamittaista romahdusta, meidän on aloitettava se katsomalla peiliin. Suuren valiokunnan päätös oli vahva epäluottamuslause eduskunnalta ministeri Koskisen ajamaa kalastuspolitiikkaa kohtaan. Ministeri Koskisen olisi nyt aika ottaa tästä kritiikistä onkeensa.
8 kommenttia
Anonyymi
19.10.2012 15:04
Loistavaa kerrankin järki voitti ahneuden!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
MAgrippa
19.10.2012 19:13
Nekin verkotetut vaelluskalat toisivat joessa uidessaan Suomelle hurjat turistitulot, vieläpä ihan itsestään! Jokainen kojamolohi vastaa kahta Muumia, eikä lohet vapapyydyksillä lopu millään.
Vastaa kommenttiinNyt tämä kalastus on kuin Naurusaarten kaivostoimintaa, kaikki irti ja käteen jää luu.
.
Helsingin keskellä olevaan Töölönlahteen voisi muuten istuttaa karppeja, ja tämmöiseen kaupunki-ihmeeseen tulisi ympäri Eurooppaa semmoisia kalastajaturisteja, jotka ei tosiaan mitään hintoja kysele.
http://www.city.fi/kuvagalleria/kuva/1261212/
Töölönlahden saasteisuus ei haittaisi tässä yhtään, virtaustakin olisi helppo lisätä.
Vastaa kommenttiin
Leccare
19.10.2012 20:47
Onneksi EU:n jättitroolarit ovat siirtyneet nyt myös Intian valtamerelle, jotta ylikalastustilanne tasoittuisi muidenkin merien osalta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
20.10.2012 00:41
Iijoen keskijuoksulla asuvana toivon, että tulis ne kalaportaat. Pääsis kalat hyödyntämään nämä kutualueet, mitkä nyt on lähes tyhjillään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
21.10.2012 21:11
Hieno homma!
Lohikalojen arvo on niissä itsessään. Turistiryntäystä odottavat voivat pettyä pahasti. Lohen jokikalastusta, kun ei voi hyvänkään lohikannan vallitessa markkinoida saalisvarmuudella.
En usko, että lisäkalaportaat kemijoelle tuovat lohta takaisin. Tunteeko joku kalaisan lohijoen, jossa lohet siis uivat portaan yläpuolella. Kemijoen mahdollisuuksia pienentävät mahdollisesti useat peräkkäiset lohiportaat.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
21.10.2012 21:14
On hienoa, että lohille annetaan mahdollisuus. Tasapuolisuuden nimissä myös jokikalastukselle voisi asettaa tiukemmat kiintiöt, jotta lohi pääsee myös kutemaan eikä pelkästään jokeen. Joten puolestani turistieurot voi unohtaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
22.10.2012 14:47
Ja miten sitten kävikään? Kyllä EU tietää miten nämä hommat hoidetaan oli sitten kyseessä kalastus tai suurpedot. Turha täältä on mitään huudella.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
2.12.2012 20:49
vihreiden unelma-mikään ei liiku eikä kulje,
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin