Moni työntekijä tuhlaa energiaansa ja aikaansa töissä, tahtomattaan. Syyllisiä tähän ovat avokonttorit ja joustamattomat työtilat niissä tapauksissa, joissa mitään pakollista syytä avokonttoreihin, työn tarkalle kellottamiselle tai tietyssä pisteessä työskentelemiselle ei ole. Arkisista työpaikkaan liittyvistä stressitekijöistä, jotka voitaisiin selättää etätyöllä, on puhuttu jo pidempään, esimerkiksi TIME-lehden sivuilla. Silti, etätyö nähdään usein vieläkin vaikeana kummituksena, jota työntekijät käyttävät laiskotteluun.
Etätyöskentelijän stressitasot laskevat
FlexJobsin vuonna 2015 tekemän kyselyn mukaan 76% kyselyyn vastanneista 2 600 työntekijästä kertoi pystyvänsä tekemään töitä paremmin toimiston ulkopuolella, itse valitussa tilassa. Suurimmat syyt työvireyden ja -tuottavuuden laskemiseen työpaikoilla olivat työtovereiden jatkuvat keskeytykset ja altistuminen erilaisille työtä häiritseville tekijöille.
Pelkät keskeytykset eivät kuitenkaan ole ainoa syy, jonka vuoksi työntekijät haluaisivat työskennellä mieluiten kotona, kahvilassa tai kirjastossa. FlexJobsin vastauksista selvisi, että moni koki työmatkat vahvasti työvireyttä ja tuottavuutta laskevana tekijänä. Aamuruuhkassa matkaaminen ja joissakin tapauksissa pitkien työmatkojen taitto käynnistävät päivän negatiivisissa tunnelmissa, jotka latistavat työntekijän jo valmiiksi. Stressaavan tilanteen toistuessa stressistä tulee kroonista ja siitä palautuminen kestää. Neljä tuntia matkalla toistuvasti on aivan eri asia kuin neljä tuntia matkalla satunnaisesti. Verenpaineen nousu ja ahdistus nousevat aamuruuhkissa stressin kavereina, ja moni työntekijä on väsynyt, stressaantunut ja kärttyisä heti töihin tultuaan. Palautuminen ei tapahdu hetkessä, eikä edes välttämättä parissa tunnissa
Osa työntekijöistä listasi toimiston työtavat tuottavuuden tappajaksi numero yksi. Huonosti organisoitu työpaikka turhanpäiväisine ja vanhentuneine säännöksineen aiheuttaa stressiä samoin kuin työmatkaruuhkat. Kova kilpailu ja ”työskentele tai kuole”-mentaliteetti eivät motivoi adrenaliiniryöpyillä, vaan kasvattavat työntekijöiden pahoinvointia. Saman tekevät avokonttorit, joissa yhteisten ideointisessioiden sijaan aika kuluu monella työntekijällä keskeytyksistä toipumiseen ja hälystä selviämiseen. Omasta avokonttorityöajastani muistan työntekijän, jonka työpäivät kuluivat suurilta osin kahvikuppi kädessä liidellen kerroksesta toiseen, loossilta toiseen, iloisesti seurustellen – ja muiden töitä häiriten.
Pieni satsaus työntekijään tuo ison potin takaisin
Työn johdon olisi tarpeen ottaa nämä tulokset vakavasti, tulokset, jotka toistuvat kyselyistä toiseen, vuodesta toiseen, maasta toiseen – yhdistettynä tuloksiin, joissa työntekijöiden hyvinvointi korreloi suoraan työn tuottavuuden ja yrityksen menestyksen kanssa. Nykyiset työympäristöt ja työmenetelmät ovat osittain jo vanhentuneita, ja nyt olisi jo korkea aika pohtia vakavissaan, voidaanko teidänkin työpaikalla lisätä työntekijöiden etätyömahdollisuuksia.
Tehkää yrityksessänne uuden vuoden lupaus 2017: Enemmän etätyömahdollisuuksia, työntekijöille lisää tilaisuuksia vaikuttaa näin omaan työhönsä, ja sitä kautta tärkeä satsaus työntekijöiden hyvinvointiin – muutenkin kuin Tyky Päivillä. Pitkällä tähtäimellä sekä työntekijät, että yrityksen kukkaro, kiittävät.
- SuperAssari Maarit
-----------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit