Julkisuudessa, erityisesti kansainvälisillä puolilla, on puheltu viime vuosina Huijarisyndroomasta, jossa ihminen kuvittelee olevansa huonompi mitä todellisuudessa on siinä, mitä hän tekee. SuperAssaritkin kirjoittivat aiheesta viime vuonna.
Huijarisyndrooman kaverina kulkee Sopeutumattomien Uskomusten letka, jotka saavat jopa menestyneen alansa ammattilaisen kuvittelemaan gallialaisten tavoin, että taivas putoaa niskaan. Jatkuva taivaan varominen ja itsensä ruotiminen negatiivisesti eivät tee hyvää kenellekään, ja työelämässä tähän pitäisi kiinnittää huomiota jo ihan työhyvinvoinnin saralla. Tutkittua ja hutkittua tietoahan nimittäin on se, että huonosti voiva työntekijä maksaa yritykselle maltaita (josta SuperAssarit ovat myös kirjoittaneet).
Yleisimmät Sopeutumattomat Uskomukset liittyvät epäonnistumisen ja heikkouden pelkoon. Niille on kuitenkin olemassa vastauskomuksia, joiden avulla voit opettaa itseään pois turhasta ahdistuneisuudesta:
Sopeutumaton uskomus: Jos en pärjää yhtä hyvin kuin muut, olen epäonnistunut.
Sopeuttava uskomus: Jos en pärjää yhtä hyvin kuin muut, en ole epäonnistunut, ainoastaan ihan normaali ihminen. Minulla on omat vahvuuteni. Voin aina oppia uutta ja kehittyä.
Sopeutumaton uskomus: Avun pyytäminen on heikkouden merkki.
Sopeutuva uskomus: Pyytäessäni apua silloin, kun tarvitsen, osoitan hyviä ongelmanratkaisutaitoja, jotka ovat merkki vahvuudesta ja itsetuntemuksesta. Tiedän itse parhaiten sen, milloin tarvitsen apua. Kukaan ei ole saari.
Sopeutumaton uskomus: Jos epäonnistunut työssä, olen epäonnistunut myös persoonana, nyt ja aina.
Sopeutuva uskomus: Jos epäonnistun työssä, se ei kuvasta koko minuuttani. Minuuteni kattaa sen millainen olen ystävä, perheenjäsenenä, sukulaisena, kansalaisena, yhteiskunnan jäsenenä jne. Minuuteeni kuuluvat myös piirteeni ihmisenä kuten ystävällisyyteni, avulaisuuteni, herkkyyteni muille jne. Epäonnistuminen ei ole pysyvä tila, ainoastaan hetkellinen kompastuminen.
Sopeutumaton uskomus: Minun on onnistuttava kaikessa kerralla, ensimmäisellä yrittämällä.
Sopeutuva uskomus: Minun ei tarvitse eikä pidäkään onnistua kerralla missään sellaisessa, joka ei ole jo entuudestaan erikoisosaamistani, jonka olen kerryttänyt itselleni ajan kanssa.
Sopeutumaton uskomus: Minun on aina pystyttävä työskentelemään 100% tehokkuudella kaikkeni antaen.
Sopeutuva uskomus: Minun on fiksuinta käyttää työhön järkevä määrä aikaa ja vaivaa sen sijaan, että ajaisin itseni burn-outiin.
Sopeutumaton uskomus: Jos en pysty valjastamaan koko potentiaaliani käyttööni joka hetki, olen epäonnistunut.
Sopeutuva uskomus: Jos teen vähemmän kuin täydellisen parhaani, olen onnistunut 70%, 80% tai jopa 90% verran – en siis 0% verran. Onnistunut lopputulos on kaikille osapuolille tärkeintä, ei se, olenko paahtanut sen eteen ”vain” 80% teholla.
Sopeutumaton uskomus: Jos en työskentele koko ajan tosissani hampaat irvessä kaikkeni antaen, tulen epäonnistumaan surkeasti.
Sopeutuva uskomus: Jos en työskentele koko ajan tosissani hampaat irvessä kaikkeni antaen, työskentelen silti tästä huolimatta tarpeeksi hyvin ja elämäni on kaiken kaikkiaan paremmin tasapainossa. Tasapainoinen elämä auttaa minua jaksamaan ja saavuttamaan parempia tuloksia.
- Superassari Maarit
-------------------------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit