Tiedäthän sen tyypin? Aina naama nurinperin ja kaikesta pitää naputtaa, nalkuttaa, kiukutella ja säksättää. Mielipiteet ovat vahvoja, ja ne tuodaan ronskisti esiin. Tuomioita jaellaan sokeasti sinne, tänne sekä tuonne, ja moni saa kuulla kunniansa tämän tyypin läheisyydessä.
Mitä tehdä, jos oman elämän tuomari löytyykin työpaikalta?
Älä ota sitä henkilökohtaisesti
Tätä on hankalaa harjoittaa, mutta parhaiten erittäin tuomitsevien ihmisten kanssa pärjää unohtamalla heidän syyttelevät sormensa. Onnellisella ja tyytyväisellä ihmisellä ei ole mitään mielenkiintoa lähteä syyttelemään ja tuomitsemaan muita. Tuomitsevat ihmiset ovat yleensä itse onnettomia, surullisia, ahdistuneita, vihaisia ja peloissaan, ja he levittävät tätä pahaa oloaan ulkopuolelleen. Se ei siis koskaan ole henkilökohtaista eikä johdu sinusta. Kyseessä on toisen henkilön oma olo ja sisäinen monologi. Älä anna sanojen, jotka eivät todellakaan liity sinuun, myrkyttää itseäsi.
Katse pintaa syvemmälle
Käänteinen psykologia itse itsensä kanssa voi tehota hyvin, kun joudumme arvostelun kohteeksi. Katsomme toista ihmistä ja pyrimme ymmärtämään, että hän voi huonosti. Samalla on hyvä muistaa, että meistä kukaan ei ole absoluuttisen paha. Pahimmalla vihamiehellämmekin on ystäviä, ehkä perhe, jokin mielenkiinnon kohde. Jokin, joka saa hänestä paremman puolen esiin. Joku, jolle hän on tärkeä ja mukava ihminen. Kun ohjaat tietoisesti mieltäsi keskittymään positiiviseen, tuomitsevilla sanoilla on vähemmän voimaa sinuun. Ajan saatossa tämä mielenhallinta helpottuu.
Opi jotakin
Jokaisella kohtaamallamme haastavalla tilanteella on mahdollisuus antaa meille jonkinlaista viisautta mukaamme. Jos sama kaava toistaa itseään – tässä tapauksessa se, että törmäät jatkuvasti tuomitseviin ihmisiin – silloin et ole mahdollisesti vielä hoksannut jotakin itsestäsi ja elämästäsi. Elätkö kenties vielä lapsen roolia peläten auktoriteetteja? Toistatko kaavaa, jota jompikumpi vanhempasi käytti? Oletko itse tuomitseva muita kohtaan? Miten kestät stressiä? Muistatko huolehtia omasta hyvinvoinnistasi vai suoritatko elämää läpi? Onko sinun opittava asettamaan muille rajoja ja määriteltävä, mikä on sinua kohtaan OK ja mikä ei? Onko sinulla pelkoja, joiden selvittämiseen tarvitset ulkopuolista apua? Puhutko itsestäsi alentuvaan sävyyn samoin kuin sättijäsi (eli he tuovat esiin sisäisen monologisi)?
Keskustele esimiehesi tai pomosi kanssa
Jos sättiminen ja nälviminen on jatkuvaa ja täyttää työpaikkakiusaamisen merkit, on aivan aiheellista puhua asiasta esimiehen kanssa. Tai esimiehesi esimiehen kanssa, jos esimies on sättijäsi. Henkilöstöhallinnon tulisi puuttua asiaan ja selvittää, mikä sättijää vaivaa ja voidaanko häntä auttaa jotenkin.
Nosta kytkintä
Valitettavasti joillakin työpaikoilla ja joissakin ihmissuhteissa vallitsee myrkyllinen ympäristö. Sen muuttaminen vaatisi koko organisaation muuttamista jokaista solua myöten, ja se ei ole yhden ihmisen tehtävissä. Sama koskee myös ihmisiä; emme voi muuttaa toisia, jos he itse eivät halua muuttua. Jos meno äityy niin pahaksi, että alat sairastella ja voida itse huonosti, nosta kytkintä. Mikään elämässä ei ole oman terveyden ja mielenterveyden menettämisen arvoista. Tämä voi olla sinun oppiläksysi.
-SuperAssari Maarit
______________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
2 kommenttia
SweetCandy
31.10.2019 22:52
Super!
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:27
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin