Yksin puhumista pidetään Suomen kansanperinteessä hulluuden merkkinä, mutta psykologian saralla ollaan toista mieltä. Albert Einstein puhui itsekseen, ja kukaan tuskin haukkuisi Einsteinia hulluksi.
Amerikkalaiset yliopistot ovat saaneet tekemissään kokeissa yksin puhumisen puolesta puhuvia tuloksia. Winconsin-Madisonin yliopiston kokeessa vapaaehtoisille osallistujille näytettiin kuvia esineistä, joista heidän piti myöhemmin etsiä yksi. Puolet vapaaehtoisista suoritti etsinnän hiljaisuudessa, toinen puolisko sai toistella ääneen etsimänsä esineen nimeä. Yksin puhuneet löysivät esineen 0.1 sekunnissa, kun hiljaisilta kesti 1.2-2 sekuntia löytää sama esine. Yliopiston psykologit uskovatkin, ettei puhe merkitse vain kommunikaatiota, vaan se kehittää muistia ja vahvistaa huomiointikykyä.
Illinoisin yliopiston tutkijat puolestaan pyysivät vapaaehtoisia motivoimaan itseään äänen puhumalla, kun toisen puoliskon tuli olla hiljaa. Tehtävänä oli selvittää anagrammeja, eli sanoista kirjaimet sotkemalla muodostettuja uusia sanoja.
Ääneen puhuminen motivoi osallistujia hiljaisuutta enemmän varsinkin, jos puhe oli toisessa persoonassa. Henkilöt, jotka puhuivat itsestään muodossa ”Sinä” muodon ”Minä” sijaan selvittivät anagrammeja tehokkaammin; ”Sinä pystyt siihen. Sinä osaat tämän. Sinä keksit ratkaisun”. Lisäksi he olivat muita osallistujia tyytyväisempiä suorituksiinsa. Sinä-muodossa itselleen puhuminen aktivoi aivoissa samoja alueita kuin tilanteet, joissa saamme kannustusta ulkopuoleltamme. Se saa aivot muistamaan menneisyydessämme saatua kannustusta; ”Sinä pystyt siihen!”.
Entäpä kolmannessa persoonassa puhuminen? Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kolmas persoonamuoto toimii, jos sitä käytetään oikein. Se auttaa erityisesti stressin hallinnassa. Tutkimuksessa vapaaehtoisia altistettiin stressille. Ryhmistä toinen sai puhua muodossa Minä, ja toinen toisessa tai kolmannessa persoonassa Sinä/Hän. Kysymys ”Miksi olen peloissani?” muuttui muotoon ”Miksi sinä olet peloissasi? Miksi Harri on peloissaan?”.
Kun tuloksia tutkittiin, selvisi, että he, jotka käyttivät kolmatta persoonaa itsestään, kokivat vähemmän stressiä ja häpeää ahdistavassa tilanteessa. Heillä oli myös vähemmän pakonomaista pelkoajattelua.
Kun vapaaehtoiset saivat haastatella itseään kuin ulkopuolista henkilöä, se loi pelottavan asian ja oman itsen välille positiivista kuilua. Tämä auttoi vapaaehtoisia jäsentämään paremmin sitä, mistä pelko syntyy, mitä sille voi tehdä ja kuinka selvitä tilanteesta. Samalla tavalla siis, jos he olisivat auttaneet ystäväänsä haastavassa tilanteessa.
Lyhyesti; yksin puhuminen kehittää älyä, auttaa jäsentämään haasteita, helpottaa pelkotilanteissa – ja psykologien mukaan vähentää myös yksinäisyyden tunnetta.
Puhu siis rauhassa yksiksesi ääneen! Et ole hullu.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:27
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin