28.3 vietetään hiisienpäivää. Hiisienpäivä kunnioittaa suomalaisen luonnonuskon pyhiä paikkoja, joita alettiin kartoittaa Taivaanaula ry:n toimesta v. 2013. Maaliskuun 28. päivä valikoitui hiisien hävittämistä kehottavan 1700-luvun piispankirjeen päiväyksen johdosta.
Hiisi on siis aiemmin tarkoittanut luonnossa olevaa pyhää paikkaa, jonne on tuotu uhriruokaa haltijoille ja suvun vainajille. Vaikka aikoinaan kirkko yrittikin tuhota luonnonuskoisten pyhiä paikkoja kuten pyhiä lehtoja, ja käännyttää jukuripäisiä suomalaisia kristinuskoon, luonnonuskoisuus ja kristinusko elivät aika lailla rinta rinnan.
Lähimetsän tai -pellon keskeltä voi paljastua jotakin niin ikiaikaisen arvokasta, että sen puolesta on uhmattu esivaltaa vuosisatojen halki. Jo ammoisista ajoista on monia luonnontilaisia lehtoja, kiviä, puita, mäkiä ja vesistöjä pidetty pyhinä uhripaikkoina. Niitä on kutsuttu hiisiksi. - Taivaannaula ryKirkon puhdistamisyrityksen myötä sanasta hiisi tuli kielletty, syntinen asia, ja siihen yhdistettiin sairaudet ja pahuus. Kristillisyydessä koettiin pakanajumalat ja palvontapaikat epäsuotavina rikkaruohoina, jotka oli kitkettävä pois "oikean" uskonnon tieltä.
Taivaannaulan Hiisi-hankkeessa kartoitetaan hiisiä vapaaehtoisten voimin. Jos sinua kiinnostaa osallistua kartoittamiseen, voit joko lähettää perimätietoa hiisistä tai liittyä vapaaehtoisten joukkoon Taivaannaulan sivuilla.