Mitä tulee kun yhdistää runebergintortun ja laskiaispullan? Päätin kokeilla.
Mietin hiljattain bussissa, että kohta on torttujen ja laskiaispullien aika. Niitä harvemmin löytyy täysin vehnättöminä. Itse en voi syödä vehnää, ja saan oireita gluteenittomien jauhoseoksien sisältämästä gluteenittomasta vehnätärkkelyksestäkin. Harkitsin tekeväni gluteenittomia laskiaispullia, mutta totta puhuakseni olen aina pitänyt enemmän runebergintortuista. Toisaalta laskiaispullien kermaisuus ja mantelimassan käyttö ihastuttivat. Siitä se idea sitten lähti.
Käytin Valion reseptiä pohjana, ja vehnäjauhojen sijaan käytin itse kehittelemääni seosta tattari-, kaura- ja perunajauhoista. Olen aikaisemmalta koulutukseltani leipuri-kondiittori, joten uusien juttujen kokeileminen ei kauhistuta ja tiedän miten materiaalit käyttäytyvät keskenään. Jauhettujen pipareiden sijaan laitoin mausteeksi piparkakkumaustetta, kardemummaa ja kanelia, ja kostutuksessa käytin laimennettua lakkalikööriä. Oikeaa hilloakaan ei ollut, joten käytin luumumarmeladia. Suosittelen silti edelleen vadelmahilloa, se on raikkaampi. Aina ei kuitenkaan jaksa kirmata kauppaan, joten näillä mentiin.
Silikonivuoat täytin puoleen väliin taikinalla ja keskelle laitoin nokareen mantelimassaa. Sen päälle laitoin loput taikinamassasta ja uunissa tortut olivat pidempään kuin alkuperäisessä ohjeessa. Paistoaika oli omilla versioillani noin 30 minuuttia. Tällä ohjeella tuli kuusi isohkoa torttua.
Torttujen jäähdyttyä halkaisin ne ja laitoin sisään vielä uudemman nokareen mantelimassaa. Hillokin olisi varmasti toiminut hyvin. Reunoille lusikoin kermavaahtoa. Kansi päälle ja koristeeksi sokerikuorrutusta ja luumumarmeladia.
Melkoisen toimivia, mutta hyvin makeita. Hillosilmän sijaan voisi toimia myös tuore vadelmamurska. Se toisi raikkautta makeuden keskelle.
Kokeilu oli kiinnostava ja gluteenittomuutta ei arvaisi. Jos uskallat kokeilla, kokeile!