Päivä päivältä valo lisääntyy ja lumi vähenee, enkä meinaa millään saada tarpeekseni vihreästä. Vielä sitä ei maassa paljon ole näkynyt, mutta lautasellani kyllä! Äitini piipahti kylässä viime viikolla, ja kun tiedän äidin mieltymykset, pistin pöydän vihreäksi.
Äitini oli oman aikansa edelläkävijä viherpiiperö- ja ituhippeilyssä: söimme mm. munakoisopihvejä ja halvaa, ja äiti idätti kotona linssejä ja mungpapuja. Harmittaa niin vietävästi, että vain muutama vuosi sitten vein kirppikselle äidin vanhan idätyslaatikon - prikulleen samanlaisia näemmä myydään edelleenkin. Eipä auta ituhipin tyttären muuta kuin hommata uusi kun on tyhmä kerran ollut ja hankkiutunut vanhasta eroon.
Kirveli-Hernekeitto 4:lle
1 avocado
2 dl kuivaa omenasiideriä tai valkoviiniä
2 dl kasvislientä
400 g pakasteherneitä (eli 2 pussia)
1 ruukku kirveliä
puoli ruukkua herneenversoja
puolen sitruunan mehu
2 tl suolaa, vastarouhittua mustapippuria
2 dl ruokakermaa
Laadukasta extra virgin oliiviöljyä
Kiehauta siideri, kasvisliemi ja kerma. Lisää herneet hetkeksi sulamaan ja lämpenemään. Pilko sekaan kirveli ja herneenversot (säästä koristeeksi muutama oksa tai lehti), purista sitruunasta mehu, lisää avocado, ja soseuta. Tarkista vielä maku - suolaa ja vastarouhittua pippuria sopii todennäköisesti vielä lisätä. Ripsottele päälle vielä hieman pippurista ja ruohoista extra virgin oliiviöljyä. Tarjoile keitto sellaisenaan alkupalana tai kevyenä ateriana, tai kokeile tarjoiluun lakritsijuurivaahtoa.
Lakritsijuurivaahto:
2 dl rasvatonta maitoa
1 tl lakritsijuurijauhetta (esim. Urtekram)
Lämmitä lakritsijuurella maustettua maitoa kattilassa kokoajan vispaten, kunnes maito vaahtoutuu. Lusikoi vaahtoa keiton päälle juuri ennen tarjoilua. Jos et löydä lakritsijuurta, voit kokeilla uuttaa maitoon makua käyttämällä teelusikkan verran murskattua rakuunaa tai fenkolinsiemeniä, tai lisäämällä siihen yhden tähtianiksen. Lämmitä maitoa (älä keitä) mausteen kanssa viidestä kymmeneen minuuttia, ja siivilöi mausteet pois. Vaahdota maito tämän jälkeen vispilällä.
Kirjoitettaessa soi St. Vincent: Champagne Year
14 kommenttia
licence27
25.2.2014 01:17
Mitä eroa on idätyslaatikolla ja laatikolla? Onko se vähän sama juttu kuin menet kukkakauppaan ostamaan kukki. Jos se kimppu tulee häihin tai hautajaisiin niin sama sisältö, sama toiminta, sama koko, sama ulkonäkö, eri kortti ja aivan eri luokan hinta?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juulia
25.2.2014 16:54
Hmmm... no, en ihan vertaisi asioita keskenään. Idätys toki onnistuu ilman vartavasten hankittua laatikkoakin, mutta oli hauska huomata ettei kyseinen kapistus ole parissakymmenessä vuodessa miksikään muuttunut.
licence27
27.2.2014 21:59
Lähinnä yritin hahmottaa millainen se idätyslaatikkosi oikein on, koska olen nähnyt idätystä tehdyn onnistuneesti vanhoissa elintarvikepakkauksissa, kertakäyttölautasilla ja taisipa jonkun äiti vanha Arabian posliiniastiatkin siihen valjastaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juulia
28.2.2014 18:26
Kapistus on kolmikerroksinen loota. Siinä voi siis idättää kompaktisti kolmea sorttia -> tilanpuutteen vaivatessa siis aika jees :)
http://kauppa.ruohonjuuri.fi/idatyslaatikko-the-sprouter-/BEING-5413342121138/dp?openGroup=598
Anonyymi
28.2.2014 17:09
Kerropas miten valmistettuna avocado on parhaimmillaan? :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juulia
28.2.2014 18:30
Koska avocadot ovat mun suurta herkkua, vastaus on niinkin tylsä kuin: sellaisenaan. Jos tulee vahingossa halkaistua avocado, joka ei olekaan kunnolla kypsä, paistan puolikkaita leikkuupinta alaspäin tovin, tai täytän ne jollain maukkaalla ja gratinoin juuston kera uunissa.
Anonyymi
1.3.2014 07:38
Eli kuten kaikki niin pehmeneekö ne kun ovat parhaimmillaan vai mistä tuon kypsyyden tunnistaa? :D Noviisikysymyksiä.
Juulia
4.3.2014 10:11
Avocado antaa kypsänä hieman periksi kun kokeilet sitä. Toinen kikka selvittää avocadon kypsyys on nyppäämällä sen kantaa: jos kanta irtoaa helposti ja alta näkyy vihreää, avocado on kypsä. Jos kanta ei irtoa helposti, tai jos sen alta näkyy ruskeaa, avocado on raaka.
Anonyymi
4.3.2014 15:42
Ok, kiitos näistä asiantuntevista vinkeistä:)
Anonyymi
8.3.2014 22:38
Pari avokadoa vetänyt tänään, oli pehmeetä ja kaikinpuolin kypsää. Pakko koettaa saada maku pois suusta oluella:)
Juulia
9.3.2014 16:15
Oho! Etkö tykännyt? Kaikki ei varmasti tykkää :)
Anonyymi
9.3.2014 21:10
Ehkä toi eilinen oli jo ylikypsä. Tänään kananmaksan ja nuudelien kera vedetty oli jo syötävä, tai sitten maku tarpeeksi häivytetty:D
njamskis
10.3.2014 18:51
Avocadon maku on sellaisenaan vähän paha, mutta kokeilepa sitruunan- tai limenmehun kanssa! Päälle vielä vähän suolaa ja pippuria voi ripotella. Ai jai.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
15.3.2014 12:55
Ehkä makuun alkaa jo tottua. Maistelin tuossa myös sitruunamehun kera ja no on vähän asioita mihin se ei sopisi:)