Vaimomatskuu, sanoo kaverit. Ehkä, ehkä ei, mutta keittiössä TAATUSTI. Kokkailen fiiliksen mukaan, ilman reseptejä, mitä milloinkin. Enimmäkseen kasvispainotteista ja terveellistä, mutta ensisijaisesti hyvää ruokaa.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on mantelimaito.
Lauantaina lähden ylittämään ja alittamaan esteitä ja väistelemään sumopukuisia gladiaattoreita. Discomusiikin tahdissa. Mukana menossa myös: strobovaloja, glowstickejä, kavereita, ja muutama tuhat muuta hullua.
Kyllä vain, olen nimittäin menossa SnowRunFestiin, eivätkä nämä edellämainitut seikat saa unohtamaan sitä tosiasiaa, että kyseessä on juoksutapahtuma, enkä ole juossut juurikaan sitten kesän. Iik!
Jotta vauhtia riittäisi maaliin saakka, ajattelin juottaa juoksutiimillemme proteiinirikkaan ja energiaa antavan maukkaan smoothien. Tapahtuma on konseptiltaan aika kreisi (kuten samojen järjestäjien kesäinen mutajuoksukin), niinpä täytyy minun mielestäni smoothienkin olla jotain älytöntä. Inspiraation lähteeksi päätyy lopulta itse Elvis - nyt on kuulkaas tosi kyseessä!
(Juoksisin sitäpaitsi mieluiten glitterasussa satiiniviitta tuulessa hulmuten, mutta olosuhteiden, lue pakkasen, pakosta joudun varmaankin tyytymään johonkin asianmukaisempaan urheiluasuun.)
Mutta takaisin asiaan: niinsanottuun "pre workout" -smoothieen. Siinä pitäisi siis olla mukavasti energiaa viiden kilometrin lumi- ja esteradasta suoriutumiseen, ja sen pitäisi olla hyvää tietysti, mieluusti siinä saisi myös olla proteiinia. Banaania, maapähkinävoita, mantelimaitoa, muutama taateli, vaniljaa. Mitäs vielä... pekonia en ehkä sentään laita, vaikka Elvis varmaan laittaisikin. Ehkäpä laitan ekstraproteiiniksi vielä vähän maitorahkaa, se kun myös raikastaisi smoothien mukavasti.
Sitten ei muuta kuin ankara mielikuvaharjoittelu käyntiin, smoothie poskeen ja radalle!
Heitä kaikki ainekset blenderiin. Muista poistaa taateleista kivet! (Heh, minä unohdin, eihyvä) Voit säädellä juoman makeutta taatelien määrällä. Suristele kuohkeaksi ja sileäksi, nauti rauhassa, ja sitten vaan juoksuksi!
Aikaiset arkiaamut ovat taas alkaneet, ja itsenikaltaiselle yökukkujalle se on melkoisen rankkaa. Syksyllä vakioaamiaiseni oli useimmiten tuorepuuro, ja vikana lomailtana otinkin taas iltarutiineihini aamiaisen etukäteisvalmistelut - aamut kummasti nopeutuvat, kun aamiainen odottaa jääkaapissa valmiina syötäväksi.
Tuorepuuro kuullostaa oudolta, ja ehkä näyttääkin tottumattomalle erikoiselta. Minulle se on kuitenkin jo lapsuudesta tuttu pöperö: äiti laittoi aina yöksi jääkaappiin erilaisia siemeniä ananasmurskassa turpoamaan ja lusikoi kuiturikkaan mössön aamulla suuhunsa. Samaa sörsseliä söin sitten itsekin niin monet vuodet että nykyään ananasmurska ei oikein uppoa.
Äidin jalanjäljissä kuljen kuitenkin tuorepuuroineni. Sen valmistusmetodi on nimittäin kutakuinkin sama: erinäiset kuiva-aineet kuten puurohiutaleet, siemenet, pähkinärouhe, kuivahedelmät ja -marjat sekoitetaan nesteeseen ja jätetään yön yli kylmään turpoamaan. Näin valmistuvan puuron voi halutessaan aamulla surauttaa tasaiseksi soseeksi tai syödä sellaisenaan vaikka tuoreiden marjojen tai banaanin kanssa. Soseutettuna puuro on vatsalle helpommin sulavammassa muodossa (ja näyttääkin ehkä enemmän puurolta).
Aamu-unisena olen tällä viikolla tehnyt tuorepuuroni pieneen lasipurkkiin, jonka voin ottaa mukaani työpaikalle. Aamun oppituntien jälkeen lusikoin puuroni sitten työkoneen ääressä ja juon aamukahvit päälle. Tuorepuuro on runsaskuituista ja täynnä hyviä hiilihydraatteja ja proteiinia, ja se pitää nälän pois loistavasti lounasaikaan asti. Energiapitoisemman puuron saa, kun käyttää siihen pelkkien hiutaleiden ja siemenien lisäksi kuivattuja hedelmiä ja rusinoita.
Tuorepuurosta voi tehdä älyttömästi erilaisia versioita, jokainen oman makunsa ja ruokavalionsa mukaan. Itse tykkään käyttää paljon siemeniä ja joko kaura- tai tattarihiutaleita, sekä kuivattuja marjoja. Nesteenä käytän useimmiten makeuttamatonta mantelimaitoa.
Sekoitan kaikki kuivat aineet lasipurkkiin ja mittaan mantelimaitoa päälle suurinipiirtein samanverran kuin kuiva-aineita on. Purkki jääkaappiin ja aamulla laukkuun.
Sekoita kaikki aineet banaania lukuunottamatta keskenään ja lykkää yöksi jääkaappiin. Seuraava päivä lähteekin sitten terveellisellä herkulla käyntiin - soseuta tuorepuuro ja lisää pilkottu banaani sekaan, ja halutessasi myös marjoja tai vaikka mantelilastuja.
Sopivat mittasuhteet oppii parhaiten kokeilemalla, ja jos aamulla seos on edelleen kovin nestemäistä, siihen voi lisätä esim. proteiinijauhetta kiinteyttämään seosta. Samaten jos seos on liian tönkköä, lisäät vain hieman käyttämääsi nestettä tai vaikka jugurttia. Nesteeksi tuorepuurossa voi kokeilla erilaisten maitojen lisäksi myös mehua, ja seokseen voi lisätä vaikkapa muussatun banaanin, jugurttia, rahkaa tms. antamaan rakennetta.
Erityisen paljon seos turpoaa, jos mukana on chiansiemeniä - ne imevät itseensä jopa 10 kertaa painonsa verran nestettä, joten ne tosiaan turpoavat! Chia on muuten superterveellinen ravintopommi, mutta se jeesaa myös suolisto-ongelmissa pellavan tapaan. Jos on samanlainen stressivatsa kuin minä, kannattaa kokeilla olisiko siitä apua. Chia muodostaa nesteen kanssa hyytelön pellavansiemenen tapaan, ja siemenestä imeytyy enemmän ravinteita kun se rikkoutuu - kannattaa soseuttaa puuro kun käytät chiaa/pellavaa.
Suosittelen kokeilemaan tuorepuuroa rohkeasti, ja jos ajatus raa'asta puurosta oudoksuttaa, aloittamaan tutuilla aineksilla kuten kaurahiutaleilla ja jollain maidolla. Ulkonäön saa muistuttamaan enemmän puuroa soseuttamalla seoksen. Perusmittasuhde tuorepuurolle on noin 1 osa kuivia aineita + 1 osa nestettä + maun mukaan kosteita aineita kuten jugurttia tai hedelmä- tai marjasosetta. Makeutukseen voi käyttää hunajaa, vaahterasiirappia, agavenektaria, steviaa, kaakaojauhetta ja onpa tullut testattua riisihiutaleista tehdyn tuorepuuron päällä kaneli-sokerikin. Nam!
ps. Tuorepuurofani Keittiökameleontilla on blogissaan superherkullisia tuorepuuroreseptejä. Suosittelen kurkkaaman!
Arkiaamuni alkavat useimmiten tuorepuurolla, joka valmistuu itsekseen yön yli jääkaapissa. Jos aikaa on piirun verran enemmän, teen mielelläni energiapitoisen ja ravintorikkaan smoothien jolla pärjää lounaaseen saakka. Kun ystäväni Karoliina Ginman kysyi, haluaisinko suunnitella pirtelön Everyday Shakes tanssiesitykseen, jossa hän on mukana niin koreografina kuin esiintyjänäkin, innostuin tietysti heti! Everyday Shakes on koreografinen tutkielma ihmiskehon ja urbaanin äänen suhteesta, ja esityksen ensi-ilta on 30.10.2013 Höyhentämössä.
Minulle päivittäinen "tärinä" liittyy tietysti kahviin. Päivä ilman kahvia on huono päivä! Nimikkojuoman pohjaksi tulee siis jokapäiväinen ystäväni, kahvi. Halusin kuitenkin tehdä juomasta monipuolisesti virtaa antavan ja ravitsevan, joten päätin pakata sen täyteen kehoa hemmottelevia superfoodeja: macaa, lucumaa, chia-siemeniä ja raakakaakaota. Lisäenergiaa ja rakennetta juoma saa jäisestä banaanista ja mantelimaidosta.
Sekoita kaikki aineet keskenään blenderissä tai sauvasekottimella. Nauti rauhassa kuunnellen maailmaa ja itseäsi. Muista olla itsellesi paras ystäväsi. Pidä huoli kehostasi, sillä olet ainutlaatuinen ja korvaamattoman arvokas osa tässä hetkessä, tässä maailmassa. YOLO!
Juoma sisältää mm. kofeiinia, antioksidantteja, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, rautaa, kaliumia, kalsiumia, kuituja, betakaroteenia, B1, B2, B3, B6, B12, C, D ja E -vitamiinia, niasiinia, proteiinia, hyviä rasvahappoja ja hiilihydraatteja ja sillä päivän aloittaminen tekee hyvää niin mielelle kuin kehollekkin.
Mistäköhän se johtuu, että väsyneenä tekee mieli makeaa vaikken ees oikein tykkää makeasta? Joku energiavaje varmaan. No, kroppa saakoon mitä se haluaa! Suklaanmussuttamisen sijaan yritän ujutella makeanhimon yllättäessä itseeni kuitenkin myös muutakin kuin sokeria, joten viikko sitten, todella todella väsyneenä, päätin kokeilla terveellisempien herkkujen tekemistä (varoitus, tämä ei ole kuitenkaan pikaherkku, vaan yön yli joudut kyllä odottamaan). Raakaravintoa, superfoodeja ja ravinteita pursuavia, mutta myös makeanhimon tyydyttäviä raakakakkusia! Ja sattuipa sopivasti, kaapistani löytyi testattavakseni lähetettyjä Big Tree Farmsin tuotteita (jotka olivatkin mulle uusia tuttavuuksia), sekä jo entuudestaan tehokäyttämiäni CocoVin tuotteita.
Esikuvana oli klassinen juustokakku, jota en juuri koskaan raaski syödä, kun se on niiiiiiiii-in tuhtia. Ainesosat ovat tässä herkullisessa terveysversiossa raakoja ja vegaanisia, eli uunia ei tarvita, blenderi/sauvasekoitin kylläkin. Pohjaan tulee Big Tree Farmsin raakakaakaopapuja, maustehunajaa, CocoVin pähkinäsekoitusta ja kylmäpuristettua kookosöljyä (kookosöljy on mulla useimmiten ihonhoitokäytössä, mutta huh, miten monikäyttöinen tuote se onkaan!).
Täytteen tein puolukoista, chiasiemenistä ja miedosti makeutetusta mantelimaidosta. Makeutta lisäsin terveellisemmin matalan glykeemisen indeksin omaavalla ja ravinteikkaalla Big Tree Farmsin kookoksenkukkanektarilla (Coconut flower blossom nectar). Kakkusista tulee tolkuttoman hyviä ja hyväätekeviä niin mielelle kuin ruumillekkin!
Pohja valmistuu samaan tapaan kuin perinteinen keksimurupohja, (esim. digestive&voi -pohja). Blenderissä vain kourallinen kaakaopapuja (SUPERDUPERterveellisiä mutta aika tujuja yksinään) ja pähkinöitä muruksi, ja seosta sitomaan ruokalusikallinen hunajaa tai kookoskukkanektaria ja reilu kaksi ruokalusikallista kookosöljyä. Sitten seos painellaan tarjoiluastiaan (itse tein nyt yksittäiskakkusia Eskimon tukeviin ja söpöihin muffinssivuokiin).
"Juusto"täytteeseen tulee chiasiemeniä, jotka turpoavat uskomattoman paljon, jopa kymmenkertaisiksi. Vegaanisissa jälkkäreissä chiaa käytetään usein vanukkaiden tekemiseen, mutta ravintoarvoiltaan todellisena raskassarjalaisena tuo pikkuinen siemen käy kyllä melkein mihin vaan - tuorepuuroon, salaattiin, keittoon, leipään, kalan kuorutteeseen, jugurttiin... you name it.
Laitoin noin reilun puoli desia chiaa vajaaseen neljään desiin kookoskukkasiirapilla makeutettua mantelimaitoa. Chian kanssa pitää muistaa, että heti nesteeseen lisättyään siemet alkavat turvota ja muodostaa eräänlaista limaa. Toisinsanoen, sekoita seosta pari minuuttia, etteivät siemenet klimppiinny. Tämän jälkeen seos saa rauhassa jääkaapissa turvota ja hyytelöityä ainakin kaksi-kolme tuntia. Lisää nestettä, jos seos muistuttaa leikattavaa hyytelöä jo tunnin kuluttua... Samoin voit lisätä varovasti vähän kerrallaan ja hyvin sekoittaen chiaa jos seos ei parin tunnin sisällä tunnu tarpeeksi tiukalta. Pidä kuitenkin mielessä, että chia turpoaa vielä ainakin sen yön yli, mikä näiden kakkusten teossa olisi ajallisesti tarpeen.
Parin tunnin kuluttua voit kuitenkin laittaa chiaseoksen blenderiin haluamasi mausteen kanssa. Itse käytin tällä kertaa puolukkaa. Suristele sammakonkutua muistuttava chiaseos ja mausteesi tasaiseksi hyytelöksi, ja kaada pohjataikinan päälle. Lykkää tämän jälkeen herkku jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi lisää - mieluummin tosiaan yön yli.
SITTEN HERKUTELLAAN! Minä ja lauantain vieraani emme jaksaneet odotella seuraavaa päivää, vaan lusikoimme kakkuset vuuista vielä hieman hyytymättöminä. Sen jälkeen energiaa riitti mm. päälläseisontaan ja twerking-sessioihin. Öhöm, jos lähtökohtaisesti seurue oli varsin nuutunut ja tööt ennen herkkuja, ja ilta päättyi hulluttelujammailuun, on näissä raaka-aineissa pakko olla jotain taikaa! Yhden kakkusen söin seuraavana päivänä, ja koostumus oli kyllä parempi. Mutta hei, ei se niin nuukaa ole...
ps. nyt en uskalla antaa mittoja. En oikeastaan ottanut niitä niin tarkkaan ylös, juuri tuon edellämainitun nuutumustilan vuoksi se vaan unohtui. Lisää tänne summittaisen ohjeen jahka teen kakkusia seuraavan kerran. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan rohkeasti tämän varsin ympäripyöreän ohjeen kanssa, tai tutkimaan vaikkapa näitäohjeita, ja muistamaan, että vaikka koostumus ei menis ihan nappiin, niin hyvälle nämä kuitenkin maistuvat!
Tiedättekö sen sunnuntaiolon, kun tekee mieli sulkeutua omiin oloihin, ehkä katsella hömppää televisiosta ja sulloa itseensä hiilihydraatteja? Joo-o, tänään on ollut sellainen sunnuntai. Jostain pitäisi saada energiaa uuteen viikkoon, muttei oikein jaksa tehdä mitään haasteellista.
Keittiöstä löytyi hiivaleivän varsin kuivahtanut käntty, kananmunia, maitoa ja mustikoita. Eli tietysti, ainekset köyhiin ritareihin! Olen viimeaikoina koukahtanut erilaisiin pähkinä/kaura/soijamaitoihin, ja erityisesti lievästi makeaan mantelimaitoon, johon valmistan perusaamiaiseni eli tuorepuuron. (Parasta esim. vastapaistetun ruisleivän kanssa on edelleen kuitenkin kylmä rasvaton maito, eikä mikään muu.) Jääkaapissa oli siis molempia, mutta nyt teki mieleni kunnon herkkua - mantelimaitoa siis.
Kaikkihan sen tietää, eikö, kuinka köyhät ritarit tehdään? Kuivahtanut leipä siivuiksi (ja tähän homma meinasikin tyssätä tänään, hyvä etten leikannut peukaloa irti), ja munamaitoon lillumaan. Halusin tänään ekstraspesiaalia herkkua ja laitoin mantelimaidon sekaan kananmunan lisäksi kanelia, kardemummaa ja vaniljaa.
Kun leipä on imenyt nesteen viimeiseen pisaraan, se paistetaan. VOISSA. Aaaahhhh... Eikä nuukailla! Ehkä sitä voisi joskus kokeilla myös kookosöljyä, mutta ei tänään.
Tänään laitoin rapean hiilaripommini päälle mustikoita, kookoslastuja ja vaahterasiirappia. Mutta ei siitä pitkää aikaa ole, kun tarjoilin sunnuntaiaamiaiseksi yökyläilevälle ystävälle köyhiä ritareita rapeaksi paahdetun shwarzwaldin kinkun, saksanpähkinävoin ja vaahterasiirapin kanssa ;) hyvin upposi!
Nyt en ees jaksa kirjoittaa sitä reseptiä. Kyllä te osaatte! Mutta jos vaikka joltain olis päässyt unohtumaan, niin tehkää ihmiset köyhiä ritareita! Mulla ehti ennen tätä kesää vierähtää ainakin viisi vuotta ilman että muistin tämän ihanan päivänpelastajaherkun... Resepti löytyy vaikkapa täältä :)