Vaimomatskuu, sanoo kaverit. Ehkä, ehkä ei, mutta keittiössä TAATUSTI. Kokkailen fiiliksen mukaan, ilman reseptejä, mitä milloinkin. Enimmäkseen kasvispainotteista ja terveellistä, mutta ensisijaisesti hyvää ruokaa.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on espresso.
Tämän kesän henkilökohtainen überjuomahitti on ollut jännittävä juomasekoitus nimeltä Espresso-Tonic. Vannoutuneelle Gin Tonicin ystävälle tämä kylmä kahvijuoma kolahti kertaheitosta, ja tiedän, etten ole ainoa!
Koko kesän "ET:tä" onnellisena ryystäneenä tuli mieleeni kysäistä juoman alkuperästä kuitenkin vasta nyt. Good Life Coffeen omistaja Lauri Pipinen kertoo törmänneensä juomaan ulkomailla. Lauri, kuten minäkin, tykkää G&T:stä ja halusi tietysti kahvilaansa tämän samankaltaisen herkun tarjolle kun siihen törmäsi - kiitän!
"Idea on siinä, että espresso ja gin ovat kumpikin vähän katkeria/happamia juomia, joten kun gin&tonic toimii, niin miksei myös espresso&tonic." kertoo Lauri. Ja väläyttää saman mitä itsekin olen koko kesän miettinyt kuitenkaan kokeilematta: "eiköhän espresso-gin-tonic toimisi myös".
Espresso-tonicia löytyy tietääkseni lempikahvilani Good Life Coffeen lisäksi vain Freese Coffee Co:sta, mutta toivon että ilmiö leviää viimeistään ensi kesänä - ainakin toistaiseksi olen nimittäin saanut varsin hämmentyneitä katseita kahviloissa kun olen mennyt ehdottelemaan tonicvettä espressoni sekaan...
Ps. Good Life Coffeen ihana Vilhovuoren piste lopettaa toimintansa tämän viikon lopussa. YHYY! Mutta: HURRAA!!! syy on osittain oman paahtimotoiminnan starttaaminen, ja sehän nyt on supermahtava juttu!
Pps. Flow Festival on sijoittanut Good Life Coffeen ja Gin Tonic -baarin ihan vierekkäin ... sattumaako?
Kaupungin kaikista kahviloista minulle rakkain ja läheisin on ehdottomasti Good Life Coffee. Asuessani GLC:n naapurissa, otin tavakseni käydä siellä istumassa vähintään kerran päivässä (kyllä, välillä kahdestikin). Ankeat syystalviaamut lähtivät heti reippaammin käyntiin, jos nappasin ohikulkiessani käteen tuplamacchiaton... Puhumattakaan siitä, että niin omistaja Lauri Pipinen(Vuoden Barista 2011, Latte Artin Suomen mestari 2013, Brewers Cup Suomen mestari 2014), kuin vakiobaristat Hanna ja Tuomaskin, ovat huipputyyppejä, joiden kanssa jutustelu on aina piristävää.
Ilahduinkin suuresti, kun Good Life Coffee avasi "haarakonttorin" Kurviin Vilhonvuorenkadulle. Vilhonvuoren GLC on piskuinen ja suloinen - asiakaspaikkoja kahvilassa on vain kourallinen, mutta kadulle levittäytyvä terassi jeesaa aurinkoisella säällä!
Seinältä näkee mitä papuja suodattimeen ja espressokeittimeen kulloinkin laitetaan. Kuten Kolmannella Linjalla, täältäkin saa niin täytettyjä leipiä kuin pientä makeaakin, sekä ostaa mukaan huolella valikoituja laatukahveja. Makeat herkut tulevat tällä hetkellä Patisserie Teemu & Markukselta.
Vilhonvuoren erikoisuus on kahvishotti: espressokoneella valmistettu suodatinkahvi. On muuten nannaa! GLC:n porukka on kuitenkin niin ammattitaitoista ja intohimoista, että ihan sama mitä päädyt juomaan, olet varmasti kahvitaivaassa. Ja huhujen mukaan Kolmannen linjan vetonaula, aeropress, ilmestyy myös Vilhonvuorellekkin pikapuoliin.
Vilhonvuoren Good Life Coffeesta vastaa Pipisen ohella Hanna Huhtonen, joka on kaikille kahviharrastajille varmasti tuttu nimi - Hannan Mustana.fi -blogia seuraamalla minäkin pysyn kärryillä alan tapahtumista ja ilmiöistä. Hannan kädenjälkeä on myös Kahvivihko, jota suosittelen kaikille kahvista ja sen uuttamisesta kiinnostuneille kotibaristoille. Työn alla hänellä on parhaillaan kirja suomalaisista pienpaahtimoista - sitä odotellessa! Taidanpa lähteä Vilhonvuoreen kahvittelemaan.
GLC Vilhonvuori
Vilhonvuorenkatu 7-9, 00500 Helsinki Ma-Pe 7:30 - 18:00
La 11:00 - 16:00
ps. Kolmannen Linjan GLC:n liiketila on siirtynyt muutaman askeleen verran ylämäkeen.
Arkiaamuni alkavat useimmiten tuorepuurolla, joka valmistuu itsekseen yön yli jääkaapissa. Jos aikaa on piirun verran enemmän, teen mielelläni energiapitoisen ja ravintorikkaan smoothien jolla pärjää lounaaseen saakka. Kun ystäväni Karoliina Ginman kysyi, haluaisinko suunnitella pirtelön Everyday Shakes tanssiesitykseen, jossa hän on mukana niin koreografina kuin esiintyjänäkin, innostuin tietysti heti! Everyday Shakes on koreografinen tutkielma ihmiskehon ja urbaanin äänen suhteesta, ja esityksen ensi-ilta on 30.10.2013 Höyhentämössä.
Minulle päivittäinen "tärinä" liittyy tietysti kahviin. Päivä ilman kahvia on huono päivä! Nimikkojuoman pohjaksi tulee siis jokapäiväinen ystäväni, kahvi. Halusin kuitenkin tehdä juomasta monipuolisesti virtaa antavan ja ravitsevan, joten päätin pakata sen täyteen kehoa hemmottelevia superfoodeja: macaa, lucumaa, chia-siemeniä ja raakakaakaota. Lisäenergiaa ja rakennetta juoma saa jäisestä banaanista ja mantelimaidosta.
Sekoita kaikki aineet keskenään blenderissä tai sauvasekottimella. Nauti rauhassa kuunnellen maailmaa ja itseäsi. Muista olla itsellesi paras ystäväsi. Pidä huoli kehostasi, sillä olet ainutlaatuinen ja korvaamattoman arvokas osa tässä hetkessä, tässä maailmassa. YOLO!
Juoma sisältää mm. kofeiinia, antioksidantteja, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, rautaa, kaliumia, kalsiumia, kuituja, betakaroteenia, B1, B2, B3, B6, B12, C, D ja E -vitamiinia, niasiinia, proteiinia, hyviä rasvahappoja ja hiilihydraatteja ja sillä päivän aloittaminen tekee hyvää niin mielelle kuin kehollekkin.
Kaikki ystäväni tietävät, että olen aikamoinen kahviaddikti. Taannoin facebook-ystävien riesaksi kuvaraportoin 100 juomaani kahvia, huoltsikkasumppia myöten. Hemmottelen itseäni melkeinpä päivittäin hyvällä kahvilla, ja kaikkein mieluiten lempikahvilassani Good Life Coffeessa - asuessani GLC:n naapurissa saatoin käydä siellä jopa kahdesti päivässä. Kun muutin Kalliosta pois, otin asiakseni tehdä säännöllisiä pyhiinvaelluksia rakkaaseen kahvilaan. Samalla hyvästä kotikahvista tuli kertaheitolla tärkeää.
Kotonani kahvi valuu Harion keraamisen V60-suodattimen läpi, mutten ole juuri haaveillutkaan omistavani mitään millä saisi kunnollista espressoa arkena aamiaispöytään... kunnes kuulin niin ällistyttävän mahtavan uutisen että meinasin tippua tuolilta: Kuppi Kuumaa lahjoitti kotiini ihan omaksi ROKin, käsikäyttöisen eli siis sähköttömän kotiespressolaitteen! Kyllä hymyilyttää - tuli joulu keskelle lokakuuta!
Koska en addiktiostani huolimatta ole kovin syvällä kahvihifistelyssä, pyysin GLC:ssäkin työskentelevää baristaystävääni Hannaa (jonka Mustana -blogia suosittelen lämpimästi kaikille kahvinystäville) tutustumaan ROK:iin kanssani ja opastamaan minua kotiespresson saloihin. Niinpä viime viikolla kannoin varoen niin ROKin, kuin ihanat Carnivales-espressokupit ja El Salvador Las Delicias -kahvinkin Hannan kotiin yhdessä testattavaksi.
Ensi fiilikset laitteen kuoriutuessa paketistaan olivat aika huimat: WAU miten kaunis vekotin! Vaikka melkoisen huisiin laitteeseen koskeminen ensin hieman jännitti, ei sen käyttäminen onneksi kovin monimutkaista ole. Vesi keitetään erikseen, ja kaadetaan ylhäällä olevaan vesisäiliöön. Espressojauhatettu kahvi tampataan portafiltteriin ja portafiltteri asetetaan laitteeseen. Kahvoja alaspainamalla kuuma vesi painautuu kahvikakun läpi kuppiin ja TA-DAA, tuplaespresso on kupissa! (En tajua ihmisiä, jotka juovat sinkkuja! Tuplaa sen olla pitää! Välillä tarttis jopa triplaa! Saa sen espresson kuitenkin jaettua kahdeksi sinkuksi mukaan laitetulla jakajalla mutta mulla se tulee kyllä pölyttymään kaapissa.)
Selailtuamme tovin ohjeläpyskää, pistettiin vesi kiehumaan ja eikun espressoksi! Selväksi tuli heti ekalla yrittämällä, että veden ja kahvin määrällä on suuri merkitys. Ensimmäiseen espressoon meni liikaa vettä, eikä espressosta sen kupillisen kohdalla ehkä oikein voinut puhua...
Tokalla yrityksellä Hanna mittaili gramman tarkkuudella sekä veden, että kahvin, ja johan alkoi toimia! Maallikon makuun ihan pätevä espresso valmistui noin vain, kahvoja vääntämällä. Mulla kun ei vaakaa ole, pistin tarkkaan muistiin, miltä Hannan punnitsemat määrät näyttivät laitteessa. 30 grammaa vettä on toki helppo kääntää deseiksi, mutta kahvia näyttäisi olevan suurinpiirtein sopivasti (15 grammaa) kun portafiltter on täytetty noin sisäpinnan merkkiviivaan saakka. Määrien suhteen oikeaan osuminen menee varmaan yrityksen ja erehdyksen kautta vielä tovin, ja eri kahvien kanssa määrää saa varmaan aina hienosäätää. ROKilla espresson keittely on kuitenkin niin hauskaa, että oikein mieluusti testailen vaikka monta kertaa päivässä - ja kun laitteella on kymmenen vuoden takuu, harjoitus tekee minustakin mestarin ennenpitkää!
Kahvin jauhatuksen kanssa pitää muistaa olla tarkkana: testauspäivän iltana ystäväni, joka on ennenkin tehtaillut espressoja ROKilla, kohtasi hankaluuksia käsimyllyllä jauhamansa kahvin kanssa - vesi ei suostunut menemään kahvipedistä läpi vaikkei kahvia ollut kovin tiivisti tampattukaan. Hankintalistallani on seuraavaksi kahvimylly, ja sitten pääsenkin testailemaan oikean jauhatuksen opettelua... vaaka ehkä jää kuitenkin hankkimatta, ellen sitten hurahda leikkimään kotibaristaa oikein todenteolla.
Valmistajalta, baristalta ja kahvihifistelijäystävältäni painoin mieleen seuraavat espressonvalmistusvinkit:
- Kuumenna laite valuttamalla kuumaa vettä laitteen läpi ennen espresson valmistusta.
- Kun alat painaa vettä kahvin joukkoon, pysähdy hetkeksi ja anna kahvin uuttua veteen tovi ennen kuin painat kahvat alas asti.
- Kuivaa portafilter huolellisesti ennen kuin laitat kahvin siihen.
- Älä tamppaa kahvia liian tiukkaan.
Suosittelen ROKia lämpimästi jokaiselle kahvinystävälle. ROK on upeasti muotoiltu, hinta/laatusuhteeltaan uskomattoman hyvä, ekologinen, kestävä ja helppokäyttöinen. Vaikken materialisti olekaan, tämä tavara tekee minut hurjan onnelliseksi ja mikä parasta: sen voi ottaa mukaan ihan minne vaan! Kaverit huomio, vastaisuudessa avecini eri kekkereihin on ROK.
Jos ROK alkoi jotakuta kiinnostelemaan, niin teille lukijoille on tarjolla seuraavalla koodilla kympin alennus:
LAJ-K5R-4SW-CKN
(Koodi laitetaan ostoskorivaiheessa ja on voimassa 17.11.2013 asti.)
Ja jos kahvihifistely on juttusi, niin Kuppi Kuumaa taikoo kodistasi kahvilan muutamalla pikku klikkauksella. (klik, klik, minkähän myllyn mä hankin itselleni etukäteisjoululahjaksi...)
Hannan ammattilaisnäkökulmasta kirjoittama juttu löytyy täältä.
ROK tuli kotiini lahjana yhteistyön johdosta Kuppikuumaa.fi:ltä.