Vaimomatskuu, sanoo kaverit. Ehkä, ehkä ei, mutta keittiössä TAATUSTI. Kokkailen fiiliksen mukaan, ilman reseptejä, mitä milloinkin. Enimmäkseen kasvispainotteista ja terveellistä, mutta ensisijaisesti hyvää ruokaa.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on banaani.
Banaanista on moneksi. Jopa jäätelöksi! Raakaruoka/vegeorientoituneet ruokablogien, Pinterestin ja Instagramin tehokäyttäjät törmäävät Nicecreamiin vääjäämättä ennenpitkää. Nicecream, EI Icecream, on terveellisempi jäätelöntapainen jälkkäriherkku, joka tehdään maidon/kerman ja sokerin sijaan pakastetusta banaanista.
Mullahan on tapana ostaa kerralla reilusti kypsiä luomubanskuja, ja viipaloida ne suoraan pakastusrasioihin. Sitten kun tekee mieli smoothieta, heitän muiden ainesten sekaan jäisiä banaaninpaloja, jotka sekä jäähdyttävät smoothien, että tuovat pehmeyttä sen rakenteeseen.
Silloin harvoin, kun mieleni tekee jotain ns. jälkiruokaa, teen banaanista jädeä. Se on helppoa, jos vain omistaa tarpeeksi tehokkaan surrurlaitteen: yhden banaanin verran jäisiä paloja pistetään tehosekoittimeen, ja maustetaan millä milloinkin lystää. Omia suosikkejani on kaakaojauhe ja pähkinät/maapähkinävoi, mutta oikein namia tulee myös yhdistelmillä sitrus-inkivääri-kaneli ja mustikka-minttu.
PIrteä inkivääri-kaneli Nicecream 2:lle
2 palasina pakastettua banaania
puolen luomusitruunan mehu
puolen appelsiinin mehu
1 tl kanelia
pikkusormen pään kokoinen pala tuoretta kuorittua inkivääriä
(1 tl tyrnirouhetta)
(1 tl hunajaa)
Soseuta inkivääriä ja sitrusmehuja hetki. Lisää kaneli ja banaaninpalat vähän kerrallaan, kunnes kaikki on sekoittunut tasaiseksi massaksi. Mausta ja koristele halutessasi tyrnirouheella ja hunajalla. Tarjoa heti!
Soseuta kaikki aineet keskenään, paitsi suolapähkinät (ja suklaa). Lisää banaaninpaloja tehosekottimeen vähän kerrallaan, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet. Kääntele lopuksi sekaan suolapähkinä- ja suklaarouheet. Tarjoa heti!
ps. jos joku keksii huippuyhdistelmiä, niin pistäkääs vinkkiä, olen utelias :)
pps. aloitin maanantaina raakaruokaviikon, ja kyllä, heti ekana päivänä oli pakko tehdä banaanijätskiä. Ehkäpä suorastaan joka päivä...
Lauantaina lähden ylittämään ja alittamaan esteitä ja väistelemään sumopukuisia gladiaattoreita. Discomusiikin tahdissa. Mukana menossa myös: strobovaloja, glowstickejä, kavereita, ja muutama tuhat muuta hullua.
Kyllä vain, olen nimittäin menossa SnowRunFestiin, eivätkä nämä edellämainitut seikat saa unohtamaan sitä tosiasiaa, että kyseessä on juoksutapahtuma, enkä ole juossut juurikaan sitten kesän. Iik!
Jotta vauhtia riittäisi maaliin saakka, ajattelin juottaa juoksutiimillemme proteiinirikkaan ja energiaa antavan maukkaan smoothien. Tapahtuma on konseptiltaan aika kreisi (kuten samojen järjestäjien kesäinen mutajuoksukin), niinpä täytyy minun mielestäni smoothienkin olla jotain älytöntä. Inspiraation lähteeksi päätyy lopulta itse Elvis - nyt on kuulkaas tosi kyseessä!
(Juoksisin sitäpaitsi mieluiten glitterasussa satiiniviitta tuulessa hulmuten, mutta olosuhteiden, lue pakkasen, pakosta joudun varmaankin tyytymään johonkin asianmukaisempaan urheiluasuun.)
Mutta takaisin asiaan: niinsanottuun "pre workout" -smoothieen. Siinä pitäisi siis olla mukavasti energiaa viiden kilometrin lumi- ja esteradasta suoriutumiseen, ja sen pitäisi olla hyvää tietysti, mieluusti siinä saisi myös olla proteiinia. Banaania, maapähkinävoita, mantelimaitoa, muutama taateli, vaniljaa. Mitäs vielä... pekonia en ehkä sentään laita, vaikka Elvis varmaan laittaisikin. Ehkäpä laitan ekstraproteiiniksi vielä vähän maitorahkaa, se kun myös raikastaisi smoothien mukavasti.
Sitten ei muuta kuin ankara mielikuvaharjoittelu käyntiin, smoothie poskeen ja radalle!
Heitä kaikki ainekset blenderiin. Muista poistaa taateleista kivet! (Heh, minä unohdin, eihyvä) Voit säädellä juoman makeutta taatelien määrällä. Suristele kuohkeaksi ja sileäksi, nauti rauhassa, ja sitten vaan juoksuksi!
Aikaiset arkiaamut ovat taas alkaneet, ja itsenikaltaiselle yökukkujalle se on melkoisen rankkaa. Syksyllä vakioaamiaiseni oli useimmiten tuorepuuro, ja vikana lomailtana otinkin taas iltarutiineihini aamiaisen etukäteisvalmistelut - aamut kummasti nopeutuvat, kun aamiainen odottaa jääkaapissa valmiina syötäväksi.
Tuorepuuro kuullostaa oudolta, ja ehkä näyttääkin tottumattomalle erikoiselta. Minulle se on kuitenkin jo lapsuudesta tuttu pöperö: äiti laittoi aina yöksi jääkaappiin erilaisia siemeniä ananasmurskassa turpoamaan ja lusikoi kuiturikkaan mössön aamulla suuhunsa. Samaa sörsseliä söin sitten itsekin niin monet vuodet että nykyään ananasmurska ei oikein uppoa.
Äidin jalanjäljissä kuljen kuitenkin tuorepuuroineni. Sen valmistusmetodi on nimittäin kutakuinkin sama: erinäiset kuiva-aineet kuten puurohiutaleet, siemenet, pähkinärouhe, kuivahedelmät ja -marjat sekoitetaan nesteeseen ja jätetään yön yli kylmään turpoamaan. Näin valmistuvan puuron voi halutessaan aamulla surauttaa tasaiseksi soseeksi tai syödä sellaisenaan vaikka tuoreiden marjojen tai banaanin kanssa. Soseutettuna puuro on vatsalle helpommin sulavammassa muodossa (ja näyttääkin ehkä enemmän puurolta).
Aamu-unisena olen tällä viikolla tehnyt tuorepuuroni pieneen lasipurkkiin, jonka voin ottaa mukaani työpaikalle. Aamun oppituntien jälkeen lusikoin puuroni sitten työkoneen ääressä ja juon aamukahvit päälle. Tuorepuuro on runsaskuituista ja täynnä hyviä hiilihydraatteja ja proteiinia, ja se pitää nälän pois loistavasti lounasaikaan asti. Energiapitoisemman puuron saa, kun käyttää siihen pelkkien hiutaleiden ja siemenien lisäksi kuivattuja hedelmiä ja rusinoita.
Tuorepuurosta voi tehdä älyttömästi erilaisia versioita, jokainen oman makunsa ja ruokavalionsa mukaan. Itse tykkään käyttää paljon siemeniä ja joko kaura- tai tattarihiutaleita, sekä kuivattuja marjoja. Nesteenä käytän useimmiten makeuttamatonta mantelimaitoa.
Sekoitan kaikki kuivat aineet lasipurkkiin ja mittaan mantelimaitoa päälle suurinipiirtein samanverran kuin kuiva-aineita on. Purkki jääkaappiin ja aamulla laukkuun.
Sekoita kaikki aineet banaania lukuunottamatta keskenään ja lykkää yöksi jääkaappiin. Seuraava päivä lähteekin sitten terveellisellä herkulla käyntiin - soseuta tuorepuuro ja lisää pilkottu banaani sekaan, ja halutessasi myös marjoja tai vaikka mantelilastuja.
Sopivat mittasuhteet oppii parhaiten kokeilemalla, ja jos aamulla seos on edelleen kovin nestemäistä, siihen voi lisätä esim. proteiinijauhetta kiinteyttämään seosta. Samaten jos seos on liian tönkköä, lisäät vain hieman käyttämääsi nestettä tai vaikka jugurttia. Nesteeksi tuorepuurossa voi kokeilla erilaisten maitojen lisäksi myös mehua, ja seokseen voi lisätä vaikkapa muussatun banaanin, jugurttia, rahkaa tms. antamaan rakennetta.
Erityisen paljon seos turpoaa, jos mukana on chiansiemeniä - ne imevät itseensä jopa 10 kertaa painonsa verran nestettä, joten ne tosiaan turpoavat! Chia on muuten superterveellinen ravintopommi, mutta se jeesaa myös suolisto-ongelmissa pellavan tapaan. Jos on samanlainen stressivatsa kuin minä, kannattaa kokeilla olisiko siitä apua. Chia muodostaa nesteen kanssa hyytelön pellavansiemenen tapaan, ja siemenestä imeytyy enemmän ravinteita kun se rikkoutuu - kannattaa soseuttaa puuro kun käytät chiaa/pellavaa.
Suosittelen kokeilemaan tuorepuuroa rohkeasti, ja jos ajatus raa'asta puurosta oudoksuttaa, aloittamaan tutuilla aineksilla kuten kaurahiutaleilla ja jollain maidolla. Ulkonäön saa muistuttamaan enemmän puuroa soseuttamalla seoksen. Perusmittasuhde tuorepuurolle on noin 1 osa kuivia aineita + 1 osa nestettä + maun mukaan kosteita aineita kuten jugurttia tai hedelmä- tai marjasosetta. Makeutukseen voi käyttää hunajaa, vaahterasiirappia, agavenektaria, steviaa, kaakaojauhetta ja onpa tullut testattua riisihiutaleista tehdyn tuorepuuron päällä kaneli-sokerikin. Nam!
ps. Tuorepuurofani Keittiökameleontilla on blogissaan superherkullisia tuorepuuroreseptejä. Suosittelen kurkkaaman!
Voiko blenderiin rakastua? Sain synttärilahjaksi perheeltä ja ystäviltä ISON ja TEHOKKAAN blenderin, ja olen aloittanut päiväni siitä asti melkeinpä poikkeuksetta smoothiella. Eikä ihan minkä tahansa värisillä vaan VIHREÄLLÄ. Olen siis auttamattomasti hurahtanut vihersmoothieihin!
Sinänsä ei mikään ihme - lempimehuni on ehdottomasti porkkanamehu, lempiruokani salaatti, ja lempinaposteltavani kirsikkatomaatti. Lapsena äiti totutti meitä siskoksia raakojen vihannesten naposteluun tuomalla milloin mihinkin väliin nenän alle rehulautasen: porkkana, kurkunpätkä, kaali ja tomaatti köllötteli senkummemmin pilkkomattomana lautasella ja katosi siitä legorakentelun ohessa ihan huomaamatta. Kiitos äidin, rouskuttelen rehuja mielikseni edelleen.
Vihersmoothieen laitetaan hedelmien/marjojen kaveriksi vihanneksia niin paljon kuin lystää - vihanneksia voi hedelmäpohjaiseen smoothieen laittaa aluksi vähemmän, ja lisätä määrää makuaistin kehittyessä vaikka niin pitkälle, että hedelmät jäävät kokonaan pois. Vihannesten suhteen suosin ehdottomasti luomua, ja syvän vihreitä vihanneksia kuten pinaattia, tammenlehtisalaattia, ituja, oraita, parsakaalia ja lehtikaalia, sekä meren terveyspommeja chlorellaa ja spirulinaa. Erityisesti jos ruokavaliosi on rehuvajeessa, kannattaa testata tilanteen korjaamista smoothien avulla (enkä nyt ala saarnaamaan miksi rehuja olis hyvä syödä, kaikkihan sen tietää).
Olen käyttänyt vihersmoothieihini erityisesti sesonkiherkkuani lehtikaalia, joka on muutenkin lempiraaka-aineitani ja jota saa jopa lumen tuloon asti kotimaisena, ja Leaderin Green Mix jauhetta, jossa yhdistyvät chlorella, spirulina, ohranoras ja vehnänoras (Chlorella on kuulunut ruokavaliooni siitä asti, kun ystäväni Ulla tutustutti minut tuohon luonnon megasuperfoodiin).
Muut ainekset vaihtelevat sen mukaan mitä kotoa kulloinkin löytyy, mutta tämänhetkiseen lempiyhdistelmään tulee edellämainittujen lisäksi yksi paloina pakastettu banaani jäähdyttämään ja tuomaan rakenteeseen kermaista paksuutta, yksi porkkana, puolikas kurkku, vihreä omena ja pätkä inkivääriä. Joskus lisään myös ruokalusikallisen chiansiemeniä ja macaa.
Tänään sain varsin perinteiseen ruokaan tottuneen isänikin kumoamaan kirkkaanvihreän juoman reippaasti - iskä ei ole toki turhan ronkeli, mutta myönnän että juoma näyttää tottumattomalle epäilyttävältä... Isälle tarjotussa juomassa oli sen peruspohjan (viherjauhetta, lehtikaalia ja jäistä banaania) lisäksi kiivi, persimoni, inkivääriä ja puolikas omena.
Joidenkin mielestä chlorella ja spirulina maistuvat pahoilta, ja tällöin niiden nauttiminen intensiivisten makujen, kuten vaikkapa mangon tai ananaksen kanssa, voi olla hyvä idea. Itse paahdettua levää välipalaksi napostelevana ihan tykkään mausta, enkä ole moksiskaan, jos viherjauhetta mehuun sekoitettuani jää välillä möykky lasin pohjalle - lusikalla ääntä kohti vaan.
Arvelutti maku tai ei, suosittelen kyllä chlorellaa jokaiselle - vihersmoothieen se piiloutuu täydellisesti ja hyödyt sen nauttimisesta ovat valtaisat: chlorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta, auttaa kehon kudosten uudistumisessa ja jopa painonpudotuksessa, vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa kehoa poistamaan haitallisia myrkkyjä. Ja koska chlorellan tehoa on tutkittu jo vuosikymmeniä, uskon tuon uskomattoman litanian kevyesti - tutkikaa toki asiaa silti itse :)
(Raakaruokaan erikoistunut Maria Lönnqvist on listannut chlorellan eri hyödyt blogissaan mielestäni hienosti)
Arkiaamuni alkavat useimmiten tuorepuurolla, joka valmistuu itsekseen yön yli jääkaapissa. Jos aikaa on piirun verran enemmän, teen mielelläni energiapitoisen ja ravintorikkaan smoothien jolla pärjää lounaaseen saakka. Kun ystäväni Karoliina Ginman kysyi, haluaisinko suunnitella pirtelön Everyday Shakes tanssiesitykseen, jossa hän on mukana niin koreografina kuin esiintyjänäkin, innostuin tietysti heti! Everyday Shakes on koreografinen tutkielma ihmiskehon ja urbaanin äänen suhteesta, ja esityksen ensi-ilta on 30.10.2013 Höyhentämössä.
Minulle päivittäinen "tärinä" liittyy tietysti kahviin. Päivä ilman kahvia on huono päivä! Nimikkojuoman pohjaksi tulee siis jokapäiväinen ystäväni, kahvi. Halusin kuitenkin tehdä juomasta monipuolisesti virtaa antavan ja ravitsevan, joten päätin pakata sen täyteen kehoa hemmottelevia superfoodeja: macaa, lucumaa, chia-siemeniä ja raakakaakaota. Lisäenergiaa ja rakennetta juoma saa jäisestä banaanista ja mantelimaidosta.
Sekoita kaikki aineet keskenään blenderissä tai sauvasekottimella. Nauti rauhassa kuunnellen maailmaa ja itseäsi. Muista olla itsellesi paras ystäväsi. Pidä huoli kehostasi, sillä olet ainutlaatuinen ja korvaamattoman arvokas osa tässä hetkessä, tässä maailmassa. YOLO!
Juoma sisältää mm. kofeiinia, antioksidantteja, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, rautaa, kaliumia, kalsiumia, kuituja, betakaroteenia, B1, B2, B3, B6, B12, C, D ja E -vitamiinia, niasiinia, proteiinia, hyviä rasvahappoja ja hiilihydraatteja ja sillä päivän aloittaminen tekee hyvää niin mielelle kuin kehollekkin.