Vaimomatskuu, sanoo kaverit. Ehkä, ehkä ei, mutta keittiössä TAATUSTI. Kokkailen fiiliksen mukaan, ilman reseptejä, mitä milloinkin. Enimmäkseen kasvispainotteista ja terveellistä, mutta ensisijaisesti hyvää ruokaa.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on omena.
Olen viettänyt viimeiset neljä päivää sellaisella elämysmatkalla, etten osaa pukea sitä edes sanoiksi. Ahvenanmaa on osoittautunut upeammaksi matkakohteeksi kuin olisin osannut odottaakaan!
Ahvenanmaa on uskomattoman kaunis paikka. Kalliot, sammaleet, katajat ja punaiset tiet... maisema on samanaikaisesti karu ja elinvoimainen. Välillä on tuntunut siltä, että olisimme jossain paaaaaljon kotia kauempana! Olin toivorikkaana pakannut mukaan jopa maalausvälineet, mutta ohjelmamme on ollut niin intensiivinen että mukaan tarttui lopulta vain muistoja sekä runsain mitoin valokuvia.
Oolanti on näyttänyt itsestään parhaat puolet, ja olen kokenut monia asioita elämässäni ensimmäistä kertaa. Upeimmiksi kokemuksiksi nousevat retki majakkasaari Märketille, melontareissu Ahvenenmaan edustalla, Smakbyn, sekä oleskelu upeassa mökissä niemennokassa Kungsnäsissä. Parhaillaan siivoamme ja pakkaamme täällä mökillä, sillä laiva mantereelle lähtee iltapäivällä. Jottei lähtö olisi liian surkea, juomme samalla eilen ideoimaani Åådi Åålannille Båålia; juoma on raikas ja kirpeä kuten olotilakin.
Kirjoittelen kulinaristisista seikkailuistani lisää kun pääsen kotiin, nimittäin juttua täältä riittää. Tässä kuitenkin tähän väliin juomamme ohje - sen perusmaut ovat Ahvenanmaalaisia: ihana omenatuoremehu Grannas Äppel ja tyrni. SKOOL!
Voiko blenderiin rakastua? Sain synttärilahjaksi perheeltä ja ystäviltä ISON ja TEHOKKAAN blenderin, ja olen aloittanut päiväni siitä asti melkeinpä poikkeuksetta smoothiella. Eikä ihan minkä tahansa värisillä vaan VIHREÄLLÄ. Olen siis auttamattomasti hurahtanut vihersmoothieihin!
Sinänsä ei mikään ihme - lempimehuni on ehdottomasti porkkanamehu, lempiruokani salaatti, ja lempinaposteltavani kirsikkatomaatti. Lapsena äiti totutti meitä siskoksia raakojen vihannesten naposteluun tuomalla milloin mihinkin väliin nenän alle rehulautasen: porkkana, kurkunpätkä, kaali ja tomaatti köllötteli senkummemmin pilkkomattomana lautasella ja katosi siitä legorakentelun ohessa ihan huomaamatta. Kiitos äidin, rouskuttelen rehuja mielikseni edelleen.
Vihersmoothieen laitetaan hedelmien/marjojen kaveriksi vihanneksia niin paljon kuin lystää - vihanneksia voi hedelmäpohjaiseen smoothieen laittaa aluksi vähemmän, ja lisätä määrää makuaistin kehittyessä vaikka niin pitkälle, että hedelmät jäävät kokonaan pois. Vihannesten suhteen suosin ehdottomasti luomua, ja syvän vihreitä vihanneksia kuten pinaattia, tammenlehtisalaattia, ituja, oraita, parsakaalia ja lehtikaalia, sekä meren terveyspommeja chlorellaa ja spirulinaa. Erityisesti jos ruokavaliosi on rehuvajeessa, kannattaa testata tilanteen korjaamista smoothien avulla (enkä nyt ala saarnaamaan miksi rehuja olis hyvä syödä, kaikkihan sen tietää).
Olen käyttänyt vihersmoothieihini erityisesti sesonkiherkkuani lehtikaalia, joka on muutenkin lempiraaka-aineitani ja jota saa jopa lumen tuloon asti kotimaisena, ja Leaderin Green Mix jauhetta, jossa yhdistyvät chlorella, spirulina, ohranoras ja vehnänoras (Chlorella on kuulunut ruokavaliooni siitä asti, kun ystäväni Ulla tutustutti minut tuohon luonnon megasuperfoodiin).
Muut ainekset vaihtelevat sen mukaan mitä kotoa kulloinkin löytyy, mutta tämänhetkiseen lempiyhdistelmään tulee edellämainittujen lisäksi yksi paloina pakastettu banaani jäähdyttämään ja tuomaan rakenteeseen kermaista paksuutta, yksi porkkana, puolikas kurkku, vihreä omena ja pätkä inkivääriä. Joskus lisään myös ruokalusikallisen chiansiemeniä ja macaa.
Tänään sain varsin perinteiseen ruokaan tottuneen isänikin kumoamaan kirkkaanvihreän juoman reippaasti - iskä ei ole toki turhan ronkeli, mutta myönnän että juoma näyttää tottumattomalle epäilyttävältä... Isälle tarjotussa juomassa oli sen peruspohjan (viherjauhetta, lehtikaalia ja jäistä banaania) lisäksi kiivi, persimoni, inkivääriä ja puolikas omena.
Joidenkin mielestä chlorella ja spirulina maistuvat pahoilta, ja tällöin niiden nauttiminen intensiivisten makujen, kuten vaikkapa mangon tai ananaksen kanssa, voi olla hyvä idea. Itse paahdettua levää välipalaksi napostelevana ihan tykkään mausta, enkä ole moksiskaan, jos viherjauhetta mehuun sekoitettuani jää välillä möykky lasin pohjalle - lusikalla ääntä kohti vaan.
Arvelutti maku tai ei, suosittelen kyllä chlorellaa jokaiselle - vihersmoothieen se piiloutuu täydellisesti ja hyödyt sen nauttimisesta ovat valtaisat: chlorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta, auttaa kehon kudosten uudistumisessa ja jopa painonpudotuksessa, vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa kehoa poistamaan haitallisia myrkkyjä. Ja koska chlorellan tehoa on tutkittu jo vuosikymmeniä, uskon tuon uskomattoman litanian kevyesti - tutkikaa toki asiaa silti itse :)
(Raakaruokaan erikoistunut Maria Lönnqvist on listannut chlorellan eri hyödyt blogissaan mielestäni hienosti)