Vaimomatskuu, sanoo kaverit. Ehkä, ehkä ei, mutta keittiössä TAATUSTI. Kokkailen fiiliksen mukaan, ilman reseptejä, mitä milloinkin. Enimmäkseen kasvispainotteista ja terveellistä, mutta ensisijaisesti hyvää ruokaa.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Vihersmoothie.
Siitä asti, kun rakas blenderini meni ja posahti, olen testaillut kaupungin vihersmoothietarjontaa ahkerasti läpi. Jäin vihersmoothieihin täysin koukkuun viime syksynä (kuten varmaan blogia seuranneet muistavatkin), ja vaikka blenderini palvelikin ahkerasti ja kiitettävästi hajoamiseensa saakka, en ole vielä onnistunut hankkimaan uutta.
Päivittäistä rehupirtelöä on siis ollut ikävä, mutta lisäksi minua vaivaa akuutti porkkanamehuhimo. Olen lapsesta asti rakastanut tuorepuristettua porkkanamehua: mehumaniani on sillä tasolla, että jos sitä on edullisesti ja runsaasti saatavilla, kiskaisen vaikka litran päivässä (tämän takia opiskeluaikojen Meksikon matkalta saapui kotiin varsin oranssi reissaaja).
Olen kuullut PÜR Hyvinvointikaupasta pelkkää hyvää jo pitkään, mutta tulin kävelleeksi ovista sisään vasta, kun älysin, että liikkeen sisällä piileskelee myös mehu- ja smoothiebaari! PÜR Barissa on tarjolla niin superterveellisiä kylmäpuristettuja mehuja, kuin ravintorikkaita smoothieitakin. Onpahan muutama listan smoothieista tarpeeksi tuhti lounaan korvikkeeksikin. Miten olisi vaikkapa Suklaabanaani- tai Mustikkapiirakkasmoothie? Löytyy tästä baarista toki terveellisiä herkkuja myös kiinteässä muodossa: vitriinistä kurkistelee sekä makeaa että suolaista leivonnaista. Raaka-aineet ovat luomua ja lähituotantoa, ja tarjonta keskittyy raakakakkuihin sekä gluteenittomiin houkutuksiin.
Ammattitaitoiseen palveluun panostaminen on PÜR:in valttikortti; kaupassa on paikalla niin homeopaatti kuin ravintoterapeuttikin opastamassa hyvinvoinnin tielle. Mitä tulee mehuihin ja smoothieihin, jätin valinnan tällä kertaa kuitenkin silkan mielihalun varaan, ja päädyin ottamaan Viherkuuriin, jota piristettiin vielä limellä. Nappivalinta, nimittäin tämä raikas ja virkistävä smoothie kävi rentona päivänä kevyestä lounaasta - eikä todellakaan tehnyt mieli käpertyä ruokalevolle jälkikäteen. Ihana energiapakkaus!
Detoxkuureista kiinnostuneille vielä vinkki: PÜR tarjoaa tarkoin laadittuja puhdistuskuureja moneen lähtöön: ekakertalaisille sopivan kevyemmän kuurin, jossa myös syödään kiinteää ruokaa, tai lyhytkestoisemman mehu/smoothie -kuurin, joka ehkä sopii paremmin detoxia tai mehupaastoa jo kokeilleille. Kiireisemmille tarjolla on vieläpä all inclusive –paketti, jossa tulee ohjeiden mukana koko kuurin ateriat valmiina käteen – voiko detoxkuuria enää helpommin tehdä?
Talven mittaan monet lempivaatteistani ovat alkaneet kummallisesti kiristää... itsekuri on ollut liian usein hukassa, ja sen kyllä huomaa. Kropan keräämällä vararavinnolla selviäisi helposti vaikka kolmesta takatalvesta, hehe. Liikunta on jäänyt vähemmälle ja Netflix koukuttanut. Jollain konstilla pitää nyt saada itsensä aktivoitua, ja vaikken laihdutus"kuureja" kannatakkaan, kevennysjakso on kummasti alkanut houkuttamaan.
Nuorempana paastosin satunnaisesti, ja siitä tuli aina mukava startti terveellisemmälle ja aktiivisemmalle elolle. Paasto ei vaan kiireisen arkeen kovin helposti istu, joten päätin sen sijaan pitää detox/raakaruokaviikon. Tarkoitus olisi virkistyä, piristyä, ja jos tämä pahin turvotus hieman kaikkoaisi, niin en todellakaan valittaisi! En kuitenkaan meinaa suhtautua suunnitelmaani liian ryppyostaisesti - tiedän, että pitkinä työpäivinä saatan joutua joustamaan suunnitelmasta hieman. Pyrin pitäytymään raakaruuassa, pienin poikkeuksin. Laadin itselleni seuraavanlaiset pelisäännöt:
Sallittua: - vihannekset, marjat ja hedelmät
- pähkinät ja siemenet
- neitsytkookosöljy
- kuivatut hedelmät ja marjat
- idut ja versot
- keitetyt pavut ja linssit
- itsetehty raaka siemennäkkäri
- mantelimaito
- vihreä savi
- vihreä tee ja mauste/hauduke -teet
- hapatetut vihannekset, kuten hapankaali ja kimchi
- raakakypsytetty kala
- kupillinen pakurikahvia aamulla
- lasillinen kuohuviiniä rakkaan ystävän näyttelynavajaisissa
- herkkuhetket Helsingin raakaruokakeitaissa: Silvopleessä ja Maria Lönnqvistin uudessa Hymy Raw Food Cafessa
(Raakaravintohan on siis ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 42 ºC. Raakaruuassa on tallella runsaasti ruuansulatusta tukevia entsyymeitä, ja kuumentamattoman ruuan ravintoarvot myös pysyvät kuumennettua huomattavasti korkeampana.)
Valmistaudun raakaan arkeeni täyttämällä työpöytäni banaanilla, kirsikkatomaateilla, pähkinöillä ja mandariineilla. Kotona keittiö pursuaa rehuja, ja esiin on nostettu kaikki omistamani superfoodit: chiansiemenet, chlorella, morenga, rosella, raakacashewt, raakakaakaopavut, pakuriuute ja pakurikahvi (olen aika kova heräteostelija terveyskaupoissa, joten lista on pitkä!).
Aion aloittaa päiväni juomalla vihreää savea (joka sitoo itseensä myrkkyjä ja tasapainottaa vatsan toimintaa) sekä kupillisen pakurikahvia mantelimaidolla. Pakurikahvi on matalahappoinen ja vatsaystävällinen luomukahvi, josta saa kofeiinin lisäksi pakurin terveysvaikutukset - mielestäni kahvikiellosta poikkeamisen arvoinen juoma (eikä kahviaddikti vaan kestä viikkoa ilman kahvia)!
Jotta energia riittäisi metromatkaa pidemmälle, surautan aamiaiseksi vihersmoothien varsiselleristä, kurkusta, chlorellasta, pinaatista, kookosöljystä, jäisestä banaanista ja hedelmistä/marjoista. Töissä aion selviytyä banaaneilla, pähkinöillä ja salaateilla. Välipalaksi avocadoa, mandariineja, kirsikkatomaatteja ja porkkanoita.
Kotona ehdin laittaa ruokaakin, joten tiedossa on ainakin erilaisia salaatteja, salaatteja, tahnoja, smoothieita ja raakakeittoja.
En jostain syystä oikein innostu vihreästä teestä, mutta sain oppilailtani moista joululahjaksi, ja nyt meinaan vaihtaa päiväkahvini teehen. Kotona kylläkin aion herkutella mantelimaitoon tehdyllä raakakaakaolla ja Yogiteellä, jota kaappissani löytyy jopa viittä laatua (olen aivan koukussa sekä Detox-teehen, että Choko Chiliin).
Täkyjä tällaisessa viikossa on mielestäni oltava, joten ohjelmassa ovat visiitit iki-ihanaan Silvopleehen sekä raakakakkumestari Marian Hymy-kahvilaan. Perjantaina sallin itselleni myös kipistyslasillisen rakkaan ystävän näyttelyn avajaisissa.
Liikunnan osalta aion ottaa iisisti. Paastokokemuksesta tiedän, että rankka liikunta ei tällaisena vähäenergisenä ruokaviikkona ole järkevää. Aion kuitenkin päivittäin käydä pitkillä kävelylenkeillä, mikä onkin aika helppoa, kun on pestautunut koko viikoksi koiranhoitajaksi. Reippaat kävelyt ja venyttely tekevät hyvää niin mielelle kuin kropallekin!
Raporttia viikon sujumisesta seuraa. Pitäkääs mulle peukkuja!
Turvota siemeniä reilussa vesimäärässä yön yli. Kaada loppu vesi pois. Sekoita siemeniin suola ja halutessasi porkkanaraaste. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi, ja jaa veitsellä jo valmiiksi paloiksi. Kuivata seosta 40-asteisessa uunissa, kunnes se on täysin kuivaa ja rapeaa (14-18 tuntia). Kääntele paloja muutaman kerran kuivatuksen aikana (puolivälissä paistoa kerran ympäri riittää. Samalla voit irroitella palat toisistaan) Näkkäri säilyy huoneenlämmössä rasiaan pakattuna pari viikkoa.
Ps. Samoista aineista voi tehdä nopeamman version skippaamalla siemenien turvottamisen. Tällöin sekoita kuiviin siemeniin 3 kananmunaa, mausta suolalla ja paista seosta 200 asteessa vajaa puoli tuntia. Leikkaa lämpimänä paloiksi. Tämä näkkäri on ystäväni bravuuri, ja tolkuttoman hyvää, joskaan ei raakaa (eli tässä keittiössä vedetään tälläkertaa pidemmän kaavan mukaan).
pps. voit seurata viikon etenemistä ja kurkkia että mitä sinne lautaselle oikein päätyy Instagramissa ja Facebookissa #melkoraakaviikko
Sain Living Earth Pakurikahvin ja Detox Yogi Tea -tuotteet testiin blogini kautta.
Voiko blenderiin rakastua? Sain synttärilahjaksi perheeltä ja ystäviltä ISON ja TEHOKKAAN blenderin, ja olen aloittanut päiväni siitä asti melkeinpä poikkeuksetta smoothiella. Eikä ihan minkä tahansa värisillä vaan VIHREÄLLÄ. Olen siis auttamattomasti hurahtanut vihersmoothieihin!
Sinänsä ei mikään ihme - lempimehuni on ehdottomasti porkkanamehu, lempiruokani salaatti, ja lempinaposteltavani kirsikkatomaatti. Lapsena äiti totutti meitä siskoksia raakojen vihannesten naposteluun tuomalla milloin mihinkin väliin nenän alle rehulautasen: porkkana, kurkunpätkä, kaali ja tomaatti köllötteli senkummemmin pilkkomattomana lautasella ja katosi siitä legorakentelun ohessa ihan huomaamatta. Kiitos äidin, rouskuttelen rehuja mielikseni edelleen.
Vihersmoothieen laitetaan hedelmien/marjojen kaveriksi vihanneksia niin paljon kuin lystää - vihanneksia voi hedelmäpohjaiseen smoothieen laittaa aluksi vähemmän, ja lisätä määrää makuaistin kehittyessä vaikka niin pitkälle, että hedelmät jäävät kokonaan pois. Vihannesten suhteen suosin ehdottomasti luomua, ja syvän vihreitä vihanneksia kuten pinaattia, tammenlehtisalaattia, ituja, oraita, parsakaalia ja lehtikaalia, sekä meren terveyspommeja chlorellaa ja spirulinaa. Erityisesti jos ruokavaliosi on rehuvajeessa, kannattaa testata tilanteen korjaamista smoothien avulla (enkä nyt ala saarnaamaan miksi rehuja olis hyvä syödä, kaikkihan sen tietää).
Olen käyttänyt vihersmoothieihini erityisesti sesonkiherkkuani lehtikaalia, joka on muutenkin lempiraaka-aineitani ja jota saa jopa lumen tuloon asti kotimaisena, ja Leaderin Green Mix jauhetta, jossa yhdistyvät chlorella, spirulina, ohranoras ja vehnänoras (Chlorella on kuulunut ruokavaliooni siitä asti, kun ystäväni Ulla tutustutti minut tuohon luonnon megasuperfoodiin).
Muut ainekset vaihtelevat sen mukaan mitä kotoa kulloinkin löytyy, mutta tämänhetkiseen lempiyhdistelmään tulee edellämainittujen lisäksi yksi paloina pakastettu banaani jäähdyttämään ja tuomaan rakenteeseen kermaista paksuutta, yksi porkkana, puolikas kurkku, vihreä omena ja pätkä inkivääriä. Joskus lisään myös ruokalusikallisen chiansiemeniä ja macaa.
Tänään sain varsin perinteiseen ruokaan tottuneen isänikin kumoamaan kirkkaanvihreän juoman reippaasti - iskä ei ole toki turhan ronkeli, mutta myönnän että juoma näyttää tottumattomalle epäilyttävältä... Isälle tarjotussa juomassa oli sen peruspohjan (viherjauhetta, lehtikaalia ja jäistä banaania) lisäksi kiivi, persimoni, inkivääriä ja puolikas omena.
Joidenkin mielestä chlorella ja spirulina maistuvat pahoilta, ja tällöin niiden nauttiminen intensiivisten makujen, kuten vaikkapa mangon tai ananaksen kanssa, voi olla hyvä idea. Itse paahdettua levää välipalaksi napostelevana ihan tykkään mausta, enkä ole moksiskaan, jos viherjauhetta mehuun sekoitettuani jää välillä möykky lasin pohjalle - lusikalla ääntä kohti vaan.
Arvelutti maku tai ei, suosittelen kyllä chlorellaa jokaiselle - vihersmoothieen se piiloutuu täydellisesti ja hyödyt sen nauttimisesta ovat valtaisat: chlorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta, auttaa kehon kudosten uudistumisessa ja jopa painonpudotuksessa, vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa kehoa poistamaan haitallisia myrkkyjä. Ja koska chlorellan tehoa on tutkittu jo vuosikymmeniä, uskon tuon uskomattoman litanian kevyesti - tutkikaa toki asiaa silti itse :)
(Raakaruokaan erikoistunut Maria Lönnqvist on listannut chlorellan eri hyödyt blogissaan mielestäni hienosti)