Tänään on juhlapäivä! Nimittäin tasan vuosi sitten syntyi "Vaimomatskuu" - keittiössä viihtyvä sivupersoonani. Blogi syntyi hetken mielijohteesta, kun kokkailuihini tykästynyt ystäväni Ulla ehdotti, että aloittaisin kirjoittelemaan keittiökokeiluistani tänne Cityyn. Eipä siinä paljon nokka tuhissut: samana iltana olin jo postannut ihka ensimmäisen juttuni Kimchi-plätyistä.
Aika jänniin paikkoihin tuo hetken mielijohde on minut vienyt: viskitislaamoon, ilmoissa keikkuvaan pöytään, Strömsö-kokin kainaloon... ei voi valittaa! Koska rakastan haasteita keittiössä, suosikkejani omista resepteistäni ovat Jallutofu, jonka kehittelin tofua ja Jaloviinaa inhoavalle ystävälleni, sekä Lanttusupikkaat, joiden tekeminen on aina ajankäytöllinen haaste - mutta suullisesti suvussa kulkeneen reseptin kirjoittaminen se vasta haasteellista olikin.
Toivottavasti kokkailuni ovat inspiroineet teitä lukijoita kehittelemään omia versioitanne ideoistani ... tai muuten vaan höpöilemään omianne keittiössä. Oma tavoitteeni on suhtautua niin elämään, kuin ruokaan ja ruuanlaittoonkin mahdollisimman sileällä otsalla (ryppyjä siihen kun tulee ihan muutenkin jo).
Traditiohin mieltyneenä kokkailin vuosipäivän kunniaksi taas kimchistä. Kimchi, Korean lahja maailmalle, on hapatettua ja tuliseksi maustettua kiinankaalia. Sitä voi tehdä aika helposti itse, tai etsiskellä etnisistä ruokakaupoista. Jahka saan aikaiseksi, laitan raporttia ja ohjetta kotikimchikokeiluistani!
Tällä kertaa lautaselleni päätyi kimchillä maustettu versio paistetusta riisistä - tosin riisiä ruuassani ei kyllä ole. Paistettu riisihän on eräänlainen aasialainen pyttipannu, jonka variaatioita sillä suunnalla löytyykin vähän joka maasta. Minunkin "riisini" on pyttipannulle sukua, ruokaan nimittäin päätyi vähän sitä sun tätä, mitä tuolta jääkaapista nyt löytyi. Pohjan ruualleni antaa karkeaksi silputtu kukkakaali, kimchi ja mausteet, muut ainesosat voi kukin valita omien mieltymystensä mukaan. Sopisihan tähän kasvispläjäykseen hienosti vaikka tofu, tulinen makkara tai katkarapu.
No niin - nyt ainakin joku siellä miettii, että miksi tarvittaisiin riisille korvike? No. Kukkakaali on riisiin verrattuna vähähiilihydraattinen, maistuva ja päivän rehuannosta kivasti kasvattava vaihtoehto. Henkilökohtaisesti en ole mikään suuri riisin ystävä, joten kotoani sitä ei edes löydy. Kukkakaali sen sijaan on lempiraaka-aineitani, josta saa taiottua melkein mitä vain: vaikkapa maittavan pizzapohjan.
Kimchillä rikastettu paistettu sateenkaari-feikkiriisi 2:lle
200 g kukkakaalia
2 kananmunaa
1 porkkana
sipuli
muutama valkosipulin kynsi
valikoima kaapista löytyviä vihanneksia, esim. kesäkurpitsaa, selleriä, herkkusieniä, vihreitä papuja, herneitä, maissia
2 dl karkeasti silputtua kimchiä
2 rkl öljyä
1 tl seesamöljyä
maun mukaan chilikastiketta (esim. Srirachaa), hunajaa + soijaa tai Hoisinkastiketta
puolisen desiä seesaminsiemeniä, maapähkinöitä tai cashewpähkinöitä
kevätsipulia/ruohosipulia
Raasta pesty ja kuivattu kukkakaali karkealla terällä, tai silppua se monitoimikoneessa rouheeksi. Älä kuitenkaan soseuta... lopputuloksella kun pyritään imitoimaan riisiä. Silppua valkosipuli ja sipuli ja kuullota paistinpannulla ruokalusikallisessa öljyä muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja kuumenna liesi keskilämmölle. Paista seosta viitisen minuuttia, tai kunnes kukkakaali on sopivasti rapea ja kevyen ruskistunut muttei vielä ylikypsä. Siirrä seos pois pannulta.
Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää loppu öljy sekä käyttämäsi vihannekset kypsymisjärjestyksessä. Itse tykkään jättää rehut reiluiksi paloiksi jotka myös tarkoituksella jätän puoliraaoiksi - porkkanat ainakin saavat rouskua syödessä ihan kunnolla. Lisää kimchi ja "riisi" pannulle. Sekoittele kaikki iloisesti keskenään ja mausta makusi mukaan seesamöljyllä, chilikastikkeella sekä hoisinkastikkeella (tai soijalla ja hunajalla). Perinteisesti paistetun riisin kaverina tarjotaan paistettu muna, jonka keltuainen saa jäädä juoksevaksi - se on kiva rikkoa lautasella ruuan sekaan. Munan voi myös rikkoa suoraan seokseen ja käännellä kypsymään kasvisten sekaan. Kukin tyylillään!
ps. sanomattakin on varmaan selvää, että kukkakaalin voi reseptissä korvata myös keitetyllä riisillä :)