Jaahas, se olis sitten kauden eka rehellinen syysflunssa, jipii! Onneksi mulla on järeät aseet käytössä: perinteinen flunssantappojuomani koostuu sitrushedelmistä, inkivääristä ja hunajasta. Lisätehoja taikajuomaani lataan rosellasta (hibiscuksesta) sekä kurkumasta. Juoman teho perustuu ehkä osittain taikauskoon, mutta myös piristävään tuoksuun, väriin ja makuun. Eikä siitä C-vitamiinista haittaa ainakaan ole. Intiassa kurkumaan on perinteisesti käytetty mm. tulehdusten hoitoon, niin varmasti kurkumalla rikastutettu juomani jeesaa myös kipeää kurkkua.
Koska pipinä olisi hyvä juoda paljon, mutta hmmm... muistaa myös syödä, olen kehittänyt taikajuomastani keittoversion. Flunssantapposopan esikuva löytyy kaukaa Kaakkois-Aasiasta, Kambodzasta. En ole siellä vielä käynyt (vaikka kovasti sinne haluaisin), joten en osaa sanoa meneekö soppani millään tasolla läpi Kambodzalaisesta ruuasta... hyvää se kuitenkin on. Ja hyväksi flunssaiselle.
Soppani perustuu erään erittäin kirpakan kanakeiton pohjalle. Keiton nimi on Ngam nguv, ja se maustetaan alueelle poikkeuksellisella raaka-aineella, suolaan säilötyllä sitruunalla. Keittoon tulee myös kanaa, yrttejä ja ihanaa pähkinäiseksi paistettua valkosipulia. Omaan versiooni lisään reilusti tuoretta inkivääriä ja appelsiinia. Johan saa niin todelliset, kuin kuvitellutkin pöpöt kyytiä!
Flunssantapposoppa
peukalon mittainen pätkä tuoretta inkivääriä
(1 tl jauhettua kurkumaa tai pieni pätkä tuoretta)
2 kanan nahatonta koipireittä (tai rintaa, mieluiten luomua)
1,5 l vettä
1 suolaan säilötty sitruuna (käytä vain uloin osa, jätä hedelmäliha käyttämättä)
3 kevätsipulia
4 valkosipulinkynttä
1 chili
0,5 dl mietoa oliiviöljyä
3-4 kaffirlimen lehteä
reilusti vastarouhittua mustapippuria (mieluiten tietysti Kâmpôtinpippuria)
1 appelsiinin mehu
1 limetin mehu
(kourallinen mungpavunituja)
1-2 porkkanaa
1 dl riisiä
reilusti korianteria ja/tai minttua
maun mukaan kalakastiketta (n. 1 tl)
(1 tl aasialaista katkaraputahnaa)
1 tl seesamiöljyä
n. 2 tl hunajaa
Kiehauta vesi ja kaffirlimen lehdet. Murskaa kaksi valkosipulia sekä pippurit ja lisää ne kattilaan pilkotun säilötyn sitruunankuoren, pilkotun chilin ja kokonaisen kanan koipireiden kanssa. (Jos käytät kurkumaa, lisää se tässä vaiheessa, kypsentäminen pehmentää kurkuman makua)
Keitä vartin verran, tai kunnes kana on kypsää - kuori pinnalle mahdollisesti muodostuva vaahto pois. Nosta tipu liemestä, jäähdytä hetki ja riivi liha irti luusta. Lisää liemeen viipaloitu porkkana ja riisi. Keitä kunnes riisi pehmenee.
Raasta inkivääri hienolla terällä tai suikaloi se ohueksi. Lisää liemeen inkivääri, seesamiöljy, kalakastiketta ja hunajaa, kunnes suolaisen ja makean tasapaino on makusi mukainen. Älä keitä lientä enää.
Tarjoilua varten jaa kana, yrtit, silputtu kevätsipuli (ja mungpavun idut) lautasille. Sekoita liemeen vielä appelsiinin ja limetin mehu. Jaa liemi lautasille.
Viimeistele keitto valkosipuliöljyllä: paista kaksi viipaloitua valkosipulia öljyssä kauniin ruskeaksi (älä polta!), ja kaada öljy lopuksi keittolautasille. Syö heti! C-vitamiini ei tykkää pitkästä kuumentamisesta!
Pyrin toipumaan flunssastani pian, koska haluan osallistua 14.9. Naisten Pankin vuotuiseen Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaan.
Tapahtuman tavoite on kerätä lahjoituksia tukemaan kehitysmaiden naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Edellisvuosina lahjoituksillla on mm. edistetty naisten taloudellista toimeentuloa, osaamista ja oikeuksia parantavia hankkeita, myönnetty pienlainoja, tuettu ammattikoulutusta ja muuta yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa, sekä rahoitettu monia uusia, innovatiivisia naisten yrittäjyyteen tähtääviä pilottihankkeita mm. Kambodzassa.
Ehkä pääsen jonain päivänä tutustumaan tuohonkin kulttuuriltaan rikkaaseen mutta historialtaan surulliseen kauniiseen maahan. Toistaiseksi siis vain makumatkailua ja etätukea Kambodzalaisille siskoille!