Eihän kellekkään ole jäänyt epäselväksi, että Ahvenanmaa on mielestäni IHANA paikka? Saariston karu luonto on täydellisesti lumonnut minut, mutta yhtälailla olen hurmoksessa kaikista siellä kokemistani makuelämyksistä. Kaikilla ei taida olla aikaa pidemmälle saariston tutkimusretkelle, mutta eipä huolta - ihan pelkästään Maarianhaminassakin on herkkuja, niin maku- kuin näköaistillekkin.
Jos aikaa Maarianhaminassa on rajallisesti, suosittelen lämpimästi vierailua ainakin joihinkin seuraavista kolmesta osoitteesta: Bagarstugan, Kobba Klintar ja Pub Niska.
Maarianhaminan keskustassa sijaitseva hurmaava kahvila, Bagarstugan, piileskelee köynnöksien peittämien talojen keskellä sisäpihalla. Matkakumppanini Laura käytännöllisesti katsoen raahasi meidät sinne heti tilaisuuden tullen, koska jo siellä käyneenä tiesi, miten uskomaton kahvila kyseessä on!
Valikoimasta löytyy niin mm. suolaisia houkutuksia, perinteisiä leivonnaisia, kuin raakaleivonnaisiakin. Tiskin äärellä suu loksahtaa auki pelkästä näkymästä - vitriini on näin kesällä kuin marja- ja kukkatarha! Tässä kahvilassa ei ole todellakaan pyritty vaatimattomuuteen: jokainen herkullinen leivonnainen on koristeltu syötävillä kukilla, yrteillä, marjoilla ja hedelmillä… ja valinnan tekeminen on ylivoimaisen vaikeaa. Lopulta päädyin raparperi-marenkikakkuun, ja toivoin hartaasti etten olisi syönyt niin tuhtia aamiasta. Bagarstugan tarjoilee makeiden herkkujen lisäksi myös runsaan näköisiä salaatteja ja muuta pikkusuolaista: jos tänne vielä pääsen uudelleen, tulen kiljuvan nälkäisenä, se on varmaa.
Käsityöläiskortteli Saltista löytyy loistava lounas- tai afterwork-osoite Pub Niska. Michael Björklundin luoma luksuspizzakonsepti on selvästi paikallisten suosiossa: Niskan pizzoja kehuu jokatoinen vastaantulija. Pakkohan se on siis testata, varsinkin tällaisen, joka on päässyt Micken kanssa oikein fanikuvaankin… (joo, aion lesoilla tällä ikuisesti). Kekseliäs sisustus yksityiskohtineen vie huomion siksi aikaa, kun pizzamme valmistuvat. Aurinkoisella terassilla tosin olisi kelvannut odotella pidempääkin - itse pizzan syöminenhän toki kunnon pro:lta käy hujauksessa.
Omassa pizzassani makua riitti niin runsaasti, etten yllättäen jaksanutkaan koko annosta … osittain syynä oli myös pizzaa raskaampaan suuntaan vievä bearnaise-kastike. Lammas, punasipuli, bearnaise & rucola - hevi setti! Kyllä, rakastan rasvaa ja suolaa, useimmiten, mutta liika on liikaa minullekin! Tyytyväisten matkakumppanien kylmäsavulohipizzat upposivat sentään viimeiseen muruun.
Visiitti luotsiasema Kobba Klintarille vie muutaman tunnin, mutta on ehdottomasti sen väärti. Yhteysalus piskuiselle kallioluodolle lähtee Kalasatamasta, aina tiistaista sunnuntaihin kello 11 ja 13. Matkaan ei kulu kuin kymmenisen minuuttia, ja vierailu luotsiasemalla tukee saarta ylläpitävää yhdistystä (Kobba Klintars Vänner r.f.)
Luodoilta löytyy luontopolku, kahvila, museo ja monikäyttöinen jännä rakennus, Båken, jossa järjestetään milloin näyttelyitä, konsertteja, konferensseja kuin häitäkin. Ruoka Båkenille tuodaan satamaravintola Åss:ista, jonka muuten myös kävin testaamassa ja hyväksi toteamassa. Kautta saaren löytyy Juha Pykäläisen hauskoja veistoksia: jättimäisiä lokkeja, kaukoputkella tähyilevä merimies, maisemamaalari.
Kahvilan terassilta on sellaiset näköalat, että jumahdimme Lauran ja Lauran kanssa pöydän ääreen kilistelemään ja höpöttelemään toista tuntia. Suosittelen muuten testaamaan Ahvenanmaan pannaria tässä kahvilassa, ja syömään sen oikeaoppisesti luumuhillon ja kermavaahdon kera!
Ps. Romatikot hoi! Meillä oli tyttöjen kanssa tosiaan myös äärimmäisen sokerinen kynttiläillallinen satamaravintola Åss:issa. Ruoka oli oikein hyvää, mutta miljöö sitäkin ihanampi. Ihan vinkkinä vaan...
Yhteistyössä Visit Ålandin kanssa.