Tällä viikolla ( 8.-14.9.) vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Viikon tavoitteena on kiinnittää huomiota ruokahävikin määrään ja nostaa ruuan arvostusta - Suomessa kun roskiin päätyy vuodessa ruokaa jopa 24 kiloa per nenu!
Eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, ja varmaan itse kullakin käy joskus niin, että kaapin perälle unohtuu jugurtti tai juustonkäntty, leivänkannikka homehtuu tai munat vanhenevat. Kuiva-ainekaappi ja pakastin ovat ainakin itselläni niitä mustia aukkoja, joista välillä kaivautuu ties mitä vuosien takaisia ihmeitä. Kaikkea ei kannata suoralta kädeltä heittää menemään, "parasta ennen"-päiväys kun tarkoittaa juuri sitä mitä sanooki: ruoka on parasta ennen sitä päiväystä, mutta syötävää ja moneen ruokaan sopivaa sen jälkeenkin. Vinkkejä elintarvikkeiden säilyttämiseen ja kaappien järjestelyyn ynnä muuhun löytyy mm. Kuluttajaliiton sivuilta.
Kuluttajaliitto kannustaa niin yksityishenkilöitä, kuin yrityksiä ja organisaatioitakin pyrkimään kestävän kehityksen periaatteisiin ruuan kulutuksen suhteen. Kuka tahansa voikin halutessaan allekirjoittaa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen Ympäristöministeriön sivuilla, tai käydä kurkkaamassa mitkä tahot ovat niin jo tehneet.
Omat keinoni vähentää hävikkiä ovat seuraavanlaisia: teen säännöllisesti "jääkaapintyhjennysruokia", jolloin tsekkaan mitä kaapissa jo on, ja mitä niistä voisi tehdä ennen kuin ostan uutta. Juustoraasteen laitan yleensä suoraan pakastimeen, koska käytän sitä lähinnä pizzassa (ja siihen pakastettu juustoraaste sopii mainiosti). Samaten ne ohuet juustonjämät pilkon pakastimeen, niitä voi käyttää esim. gratiineissa. Vältän tekemästä ruokaa moneksi päiväksi, koska en vain koskaan syö tähteitä, enkä myöskään muista syödä niitä pakkasesta. Yritän välttää heräteostoja ruokakaupassa... mutta usein sorrun mielitekoihin vaikka kotona jääkaappi jo pursuilisi vaikka mitä. Aina voi siis parantaa!
Jämävihannesten ja -juuresten kohtalo kotonani on useimmiten ihana kasviskeitto Minestrone, mutta juuri nyt käytän hieman nahistuneen kesäkurpitsan, porkkanan tai punajuuren mieluiten sipsien raaka-aineena. Olen melkoinen sipsihirmu, joten välttämällä hävikkiä voin herkutella sipseilläni paremmalla omallatunnolla... Sipsien tekeminen on sitäpaitsi älyttömän helppoa ja nopeaa!
Kesäkurpitsasipsit:
Pätkä kesäkurpitsaa ohuen ohueksi siivutettuna (mandoliini on kätevä, samoin juustohöylä)
muutama teelusikallinen oliiviöljyä (ainakinTerra Cretalla on oliiviöljysuihke)
mausteita, kuten chilihiutaleita, pippuria, suolaa, yrttejä...
Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Suihkauta öljyä leivinpaperoidulle uunipellille (tai levitä öljy pullasudilla tms.) ja asettele noin millin paksuiset kesäkurpitsaviipaleet pellille. Itse asettelen ne säntillisesti riveihin, jotteivät ne mene yhtään päällekkäin. Ei siihen kauaa mene, ja tulos on paaaaljon parempi! Painele viipaleita hieman talouspaperilla, jotta saat ylimääräisen nesteen viipaleista pois. Ripottele mausteet päälle. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen - helppo sitä on lisätä mutta koitappas poistaa?
Laita pelti uuniin, keskitasolle. Kurkkaa viipaleita kymmenen minuutin kuluttua ja käännä pelti samalla. Kun viipaleet ruskistuvat kevyesti ja tuntuvat kuivilta, ne ovat valmiit. Aikaa tähän menee 15-25 minuuttia.
Makeansuolaiset porkkanasipsit
pari nuupahtanutta porkkanaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 tl lakritsijauhetta
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Viipaloi porkkanat vinottain pitkiksi ohuiksi (noin millin paksuisiksi) viipaleiksi. Helpointa homma on mandoliinilla, mutta menee se juustohöylälläkin. Kuoriminen on tarpeetonta. Sekoita öljy, vaahterasiirappi ja mausteet, pyörittele porkkanaviipaleet mausteseoksessa kunnolla. Levitä porkkanat leivinpaperille ja paista niitä uunissa keskitasolla noin puoli tuntia, tai kunnes lastut rapeutuvat. Älä anna palaa!
Molempien lastujen kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät ne pala. Kärähtäneet sipsit eivät ole herkkua... Joskus on tarpeen napsia valmiit pelliltä sivuun ja jättää vielä nahkeat uuniin pidemmäksi aikaa. Uunissa paistetut sipsit eivät säily rapeana välttämättä kovin pitkään, mutta yleensä ne katoavatkin ihan itsestään saman päivän aikana. Jos niitä tarvitsee säilyttää pidempään, varmista, että ne ovat täysin kuivia ja laita ne vaikka paperipussiin. Tarvittaessa sipsit voi uudelleenrapeuttaa uunissa.
Ps. Sipseiksi taipuu melkein mikä vaan juures. Punajuuri, bataatti, palsternakka, nannaa kaikki!
Pps. Hävikkiviikko löytyy myös Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Vinkkejä ja tietoa löytyy siis monesta kanavasta!