Talven mittaan monet lempivaatteistani ovat alkaneet kummallisesti kiristää... itsekuri on ollut liian usein hukassa, ja sen kyllä huomaa. Kropan keräämällä vararavinnolla selviäisi helposti vaikka kolmesta takatalvesta, hehe. Liikunta on jäänyt vähemmälle ja Netflix koukuttanut. Jollain konstilla pitää nyt saada itsensä aktivoitua, ja vaikken laihdutus"kuureja" kannatakkaan, kevennysjakso on kummasti alkanut houkuttamaan.
Nuorempana paastosin satunnaisesti, ja siitä tuli aina mukava startti terveellisemmälle ja aktiivisemmalle elolle. Paasto ei vaan kiireisen arkeen kovin helposti istu, joten päätin sen sijaan pitää detox/raakaruokaviikon. Tarkoitus olisi virkistyä, piristyä, ja jos tämä pahin turvotus hieman kaikkoaisi, niin en todellakaan valittaisi! En kuitenkaan meinaa suhtautua suunnitelmaani liian ryppyostaisesti - tiedän, että pitkinä työpäivinä saatan joutua joustamaan suunnitelmasta hieman. Pyrin pitäytymään raakaruuassa, pienin poikkeuksin. Laadin itselleni seuraavanlaiset pelisäännöt:
Sallittua:
- vihannekset, marjat ja hedelmät
- pähkinät ja siemenet
- neitsytkookosöljy
- kuivatut hedelmät ja marjat
- idut ja versot
- keitetyt pavut ja linssit
- itsetehty raaka siemennäkkäri
- mantelimaito
- vihreä savi
- vihreä tee ja mauste/hauduke -teet
- hapatetut vihannekset, kuten hapankaali ja kimchi
- raakakypsytetty kala
- kupillinen pakurikahvia aamulla
- lasillinen kuohuviiniä rakkaan ystävän näyttelynavajaisissa
- herkkuhetket Helsingin raakaruokakeitaissa: Silvopleessä ja Maria Lönnqvistin uudessa Hymy Raw Food Cafessa
Kiellettyä:
- kuumentamalla kypsennetyt ruuat
- liha
- sokeri
- alkoholi (yhyy)
- kahvin suurkulutus (yhyy)
- maitotuotteet
- opettajanhuoneen houkutukset (yhyy)
- itsensä mollaaminen
(Raakaravintohan on siis ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 42 ºC. Raakaruuassa on tallella runsaasti ruuansulatusta tukevia entsyymeitä, ja kuumentamattoman ruuan ravintoarvot myös pysyvät kuumennettua huomattavasti korkeampana.)
Valmistaudun raakaan arkeeni täyttämällä työpöytäni banaanilla, kirsikkatomaateilla, pähkinöillä ja mandariineilla. Kotona keittiö pursuaa rehuja, ja esiin on nostettu kaikki omistamani superfoodit: chiansiemenet, chlorella, morenga, rosella, raakacashewt, raakakaakaopavut, pakuriuute ja pakurikahvi (olen aika kova heräteostelija terveyskaupoissa, joten lista on pitkä!).
Aion aloittaa päiväni juomalla vihreää savea (joka sitoo itseensä myrkkyjä ja tasapainottaa vatsan toimintaa) sekä kupillisen pakurikahvia mantelimaidolla. Pakurikahvi on matalahappoinen ja vatsaystävällinen luomukahvi, josta saa kofeiinin lisäksi pakurin terveysvaikutukset - mielestäni kahvikiellosta poikkeamisen arvoinen juoma (eikä kahviaddikti vaan kestä viikkoa ilman kahvia)!
Jotta energia riittäisi metromatkaa pidemmälle, surautan aamiaiseksi vihersmoothien varsiselleristä, kurkusta, chlorellasta, pinaatista, kookosöljystä, jäisestä banaanista ja hedelmistä/marjoista. Töissä aion selviytyä banaaneilla, pähkinöillä ja salaateilla. Välipalaksi avocadoa, mandariineja, kirsikkatomaatteja ja porkkanoita.
Kotona ehdin laittaa ruokaakin, joten tiedossa on ainakin erilaisia salaatteja, salaatteja, tahnoja, smoothieita ja raakakeittoja.
En jostain syystä oikein innostu vihreästä teestä, mutta sain oppilailtani moista joululahjaksi, ja nyt meinaan vaihtaa päiväkahvini teehen. Kotona kylläkin aion herkutella mantelimaitoon tehdyllä raakakaakaolla ja Yogiteellä, jota kaappissani löytyy jopa viittä laatua (olen aivan koukussa sekä Detox-teehen, että Choko Chiliin).
Täkyjä tällaisessa viikossa on mielestäni oltava, joten ohjelmassa ovat visiitit iki-ihanaan Silvopleehen sekä raakakakkumestari Marian Hymy-kahvilaan. Perjantaina sallin itselleni myös kipistyslasillisen rakkaan ystävän näyttelyn avajaisissa.
Liikunnan osalta aion ottaa iisisti. Paastokokemuksesta tiedän, että rankka liikunta ei tällaisena vähäenergisenä ruokaviikkona ole järkevää. Aion kuitenkin päivittäin käydä pitkillä kävelylenkeillä, mikä onkin aika helppoa, kun on pestautunut koko viikoksi koiranhoitajaksi. Reippaat kävelyt ja venyttely tekevät hyvää niin mielelle kuin kropallekin!
Raporttia viikon sujumisesta seuraa. Pitäkääs mulle peukkuja!
Raaka siemennäkkäri:
1 dl chian siemeniä
1 dl pellavansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
1-2 dl esim. seesamin, hampun ja unikonsiemeniä
2 tl suolaa
(2 karkeasti raastettua porkkanaa)
Turvota siemeniä reilussa vesimäärässä yön yli. Kaada loppu vesi pois. Sekoita siemeniin suola ja halutessasi porkkanaraaste. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi, ja jaa veitsellä jo valmiiksi paloiksi. Kuivata seosta 40-asteisessa uunissa, kunnes se on täysin kuivaa ja rapeaa (14-18 tuntia). Kääntele paloja muutaman kerran kuivatuksen aikana (puolivälissä paistoa kerran ympäri riittää. Samalla voit irroitella palat toisistaan) Näkkäri säilyy huoneenlämmössä rasiaan pakattuna pari viikkoa.
Ps. Samoista aineista voi tehdä nopeamman version skippaamalla siemenien turvottamisen. Tällöin sekoita kuiviin siemeniin 3 kananmunaa, mausta suolalla ja paista seosta 200 asteessa vajaa puoli tuntia. Leikkaa lämpimänä paloiksi. Tämä näkkäri on ystäväni bravuuri, ja tolkuttoman hyvää, joskaan ei raakaa (eli tässä keittiössä vedetään tälläkertaa pidemmän kaavan mukaan).
pps. voit seurata viikon etenemistä ja kurkkia että mitä sinne lautaselle oikein päätyy Instagramissa ja Facebookissa #melkoraakaviikko
Sain Living Earth Pakurikahvin ja Detox Yogi Tea -tuotteet testiin blogini kautta.