”Organisaation tärkein tavoite on poistaa ihmiseltä esteet onnistumiseen”, näin totesi Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen SuomiAreenan Johtajuusareenan keskustelupaneelissa, jossa pohdittiin, kuinka suomalaista työkulttuuria voidaan kehittää johtajuuden kautta. Kuitusen mukaan yrityksen menestymiseen ei oikeastaan edes tarvita muuta kuin työntekijöiden huomioiminen. Pelkästään tällainen huomioiminen tuo yritykselle työntekijän vapauteen käytetyn panoksen takaisin tämän motivoitumisena ja uskollisuutena. Hyvin motivoinut työntekijä, joka kokee tulevansa huomioiduksi ja ymmärretyksi johdon tasolta, on myös uskollinen työntekijä, joka tahtoo antaa parastaan sille firmalle, joka uskoo ja luottaa häneen.
Vastuu ja vapaus eivät kulje – vieläkään - yrityksissä niin käsi kädessä kuin syytä olisi. Yleensä johto antaa työntekijöilleen paljon vastuuta ja myös odottaa sitä, mutta vastapainoksi työntekijä ei kuitenkaan saa vapautta valita itselleen sopivinta työskentelytyyliä tuon vastuun täyttämiseksi. Organisaatioissa puhutaan paljon osallistavasta johtamisesta ja siitä, että koko tiimi pitäisi saada mukaan tärkeisiin asioihin, mutta arjen tasolla ei monesti olekaan enää aikaa tai mielenkiintoa konkreettiseen osallistamiseen. Tällöin lipsahdetaan herkästi vanhakantaiseen johtamiseen, jossa ihmisiä johdetaan kontrolloimalla ja vahtimalla. Edes tieto siitä, että parempia tuloksia saadaan sillä, että tavoite ja suunta ovat selvät ja sitä kautta annettaan työntekijälle niin paljon vapautta ja mahdollisuutta toteuttaa tavoitetta haluamallaan tavalla, ei riitä kumoamaan tätä vanhaa johtamistapaa monessakaan tilanteessa.
Suomessa johtaminen polveutuu pitkälle sotajohtamisesta ja sotahistoriasta, jossa kriisiajan johtamisen välttämättömyys on, että ihmiset saadaan tekemään vaadittu asia mukisematta ja ilman omia mielipiteitä. Nykymenossa nämä johtamistavat ovat jo aikansa eläneitä. Olisi korkea aika johtaa muullakin kuin pakolla, koska ihmiset ovat erilaisia. Työntekijät tarvitsevat erilaista apua, tukea ja kannustusta, jotta heidän työntekonsa olisi esteetöntä. Tämä vaatii johtajalta aikaa kuunnella ja paneutua työntekijöihinsä, joskin helpoiten asia järjestyisi sillä, että pomo kysyisi työntekijöiltään suoraan ”Miten sinä tekisit tämän? Mikä on sinun tapasi toimia, ajatella, ratkaista?” Tätä kysytään harmillisen vähän.
Onko kyseessä sitten luutunut johtamiskulttuuri vai suoranainen laiskuus – helpommallahan pääsee yksinvaltiaana – sitä sopii jokaisen pohtia.
- Superassari Maarit
------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit