Tapasin Kiotossa paikallista ystävääni, jonka näin viimeksi viisi vuotta sitten. Alakoulun opettajana toimiva ystäväni raahaitui kuolleen näköisenä kahvilaan, jossa hän ehti viipyä tunnin. "En voi olla pidempään," hän pahoitteli, "Olen tehnyt 12-16h töitä joka päivä. Tänään on lauantai ja minulla on edelleen töitä 12h. Huomenna saan työskennellä ehkä vain 10h. Maanantaina alkaa taas normi 12-16h viikko," hän selitti.
Mies-parka oli vanhentunut silmissä ainakin 10 vuotta sitten viime näkemän. Pahoittelin hänen työtaakkansa ääneen, joka tosin ei poikkea normaalista japanilaisesta työtahdista - ja se jatkuu työntekijän elämässä vuosikymmeniä putkeen.
"Teen opettajan töitä vain siksi, että minulla on palkallista lomaa 2 viikkoa vuodessa, jolloin voin matkustaa. Jos voisin, muuttaisin pois. Lasten vanhemmat eivät tee tätä työtä yhtään helpommaksi," hän mutisi kahvikuppiinsa toivottomana.
Näytti siltä, että hän nukahtaisi kahvipöytään minä hetkenä hyvänsä. Olin huolissani, koska hän oli poikkeuksellisesti liikenteessä omalla autollaan.
Nukkumista ei tosiaankaan arvosteta Japanissa.
Mutta ei arvosteta Suomessakaan.
Samoin kuin täydellisyyteen ja vaatimattomuuteen tähtäävässä shintolaisuudessa, myös täällä luterilaisen agrikulttuurin maassa on sinun vaivalla leipäsi hankittava ja herättävä kukonlaulun aikaan - mahdollisimman vähäisillä yöunilla - tekemään työsi, koska näin nyt on aina tehty. Nukkumiseen yhdistyvät sellaiset mielleyhtymät kuin laiskottelu, laiskuus, välinpitämättömyys, saamattomuus, halu päästä helpolla, epäluotettavuus ja hyödyttömyys yhteiskunnalle. Työttömiäkin syytetään siitä, että mokomat vaan nukkuvat sohvilla ja vapaaehtoisesti lapsettomathan tietystikään eivät hanki lapsia siksi, että saisivat vain nukkua ja laiskotella (ja bilettää). Hirveitä yhteiskuntaa rienaavia olentoja nuo molemmat, ettäs kehtaavat. Japanissa meno on astetta rujompi molemmilla sektoreilla, eikä työttömyys itsemurhan syynä ole mikään arjesta poikkeava normi.
Hyvä yöuni on kuitenkin ehdoton välttämättömyys, jos haluaa pysyä terveenä, onnellisena ja saada itsestään parhaimman irti. Vähäiset yöunet yhdistyvät eri tutkimusten mukaan aina tiettyihin syöpiin sairastumisen todennäköisyyden kasvamisena, edeten aina krooniseen masennukseen (joskin on otettava huomioon, että krooninen masennus voi aiheuttaa unettomuutta).
Työnantajien ja työpaikkojen luulisi yleisesti olevan kiinnostuneita siitä, että alaiset saavat levätä ja nukkua. Suomessa työntekijän lepäämisentarvetta valvoo laki, mutta esimerkiksi Japanissa työaikasuojaa ei ole. Työntekijöiden on työskenneltävä ahkerasti riippumatta siitä montako tuntia töitä viikossa on. Tämä näkyy maassa konkreettisesti niin, että aina kun japanilainen voi istua johonkin edes minuutiksi, se aika käytetään nukkumiseen. Ihmiset nukkuvat kirjaimellisesti kaikkialla; julkisissa liikennevälineissä, portaissa, asemilla, asemien edessä, työpöydän ääressä, kirjastoissa, kaupoissa, kauppakeskuksissa, kahviloissa... Jos siellä on penkki tai tuoli, siellä nukutaan ja nukutaan syvästi. Piste. Valitettavasti Japani johtaa itsemurhatilastojen kärkeä maailmanlaajuisesti ja vaikka krooninen maata vaivaava väsymys ei olisikaan - eikä ole - ainoa tätä johtoasemaa yllä pitävä tekijä, ei voi olla miettimättä, että se ei ainakaan edesauta asiaa. Väsyneenä ihmisellä on taipumus masentua ja ahdistua helpommin kuin virkeänä, tuntea kipua herkemmin ja ajatella tulevaisuudestaan toivottomia.
Näin palasen tätä toivottomuutta ystäväni hurjaa vauhtia vanhettuneissa silmissä, kun hän kärkkyi levottomana kelloaan.
Juuri Japanista palanneena en edes pyytänyt häntä tapaamiseen tällä kertaa. Tiesin, ettei hän ehtisi.
Toisin sanoen; nukkukaa, hyvät ihmiset. Antakaa alaistenne nukkua, hyvät johtajat ja esimiehet. Onnellinen, terve työntekijä on teille halvempi ja kirjaimellisesti myös turvallisempi kuin loppuun ajettu alainen.
- SuperAssari Maarit
---------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:29
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin