Jos suunnittelet yrityksen perustamista, sinun on mahdollista hakea työ- ja elinkeinotoimistosta starttirahaa. Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän oman toimeentulon turvaamiseen ennen kuin yritystoiminta vakiintuu ja pystyy elättämään yrittäjän. Enimmäisaika starttirahan saamiseen on 12 kuukautta, ja sitä haetaan ensimmäisellä hakemuksella kuusi kuukautta ja mahdollisella jatkohakemuksella toiset kuusi kuukautta. Starttirahan määrä on nettona noin reilut 600 euroa kuussa.
Työ- ja elinkeinotoimiston sivuilta voi tarkistaa, kuka starttirahaa voi hakea ja millä perustein se myönnetään. Neuvon tässä tarkemmin, kuinka starttirahahakemus tehdään. Olen itse toiminut viime keväästä lähtien itsenäisenä ammatinharjoittajana, ja ennen toiminimen perustamista hain ja sain starttirahan. Huom! On erittäin tärkeää muistaa, että itse yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen starttirahapäätöstä, jos tuen aikoo saada!
1. Täytä hakemus Oma asiointi -palvelussa
Starttirahaa voi hakea sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautumalla te-toimiston Oma asiointi -palvelussa. Linkki sinne löytyy yllä olevan te-toimiston linkin kautta. Samaiselta sivulta löytyy myös linkki pdf-muotoiseen starttirahan hakemuslomakkeeseen, josta voi ennakkoon kurkkia, mitä kaikkea hakemuslomakkeessa kysytään. Oma asiointi -sivusto ei ole ihan kaikista selkein ja intuitiivisin, joten saatat tarvita hieman aikaa, että sieltä löytyy oikea sivu. Kirjautumisen jälkeen sinun tulee valita "Katselen tai muutan tietojani" -> "Kaikki asiointi" -> "Starttiraha ja starttirahan maksatushakemus". Jatkossa pääset tekemään kaikki starttirahaan liittyvät asioinnit seuraamalla tätä polkua.
Hakemuksessa kysytään henkilö- ja yhteystietojesi lisäksi työkokemuksesi, yrittäjäkokemuksesi ja yritystoimintaa tukeva koulutuksesi. Listaa työkokemuksesi olennaisessa pysyen ja koulutus-kohtaan kaikki relevantti koulutuksesi. Jos sinulla ei ole aiempaa yrittäjäkokemusta, merkkaa se lyhyesti. Suunnitellun yrityksen perustiedot ja yritysmuoto kuuluvat lomakkeeseen, samoin tieto siitä, jos perustajia on useampia.
2. Laadi liiketoimintasuunnitelma liitteeksi
Starttirahan hakijan tulee myös esittää tarkat suunnitelmat muun muassa liikeideasta, asiakkaista ja kilpailijoista sekä markkinoista ja tehdä laskelmat rahoituksesta, kannattavuudesta ja myynnistä. Nämä on helpoin esittää erillisellä liitteeksi tehdyllä liiketoimintasuunnitelmalla. Kätevä pohja LTS:n tekoon löytyy esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma.com-sivustolta. Kyseinen sivusto ei ole ehkä visuaalisen suunnittelun riemuvoitto, mutta se on käytännöllinen ja sieltä saa valmiin suunnitelman yhtenä pdf:nä ulos.
Liiketoimintasuunnitelman teko ei ole pikkujuttu. Siinä on monta alakohtaa, ja sen teko vaatii todella miettimään tulevaa bisnestä. Varaa tähän siis aikaa. Hyödyt kuitenkin varmasti vaivannäöstä, sillä joudut todella perustelemaan itsellesi sen, kuinka yrityksesi tulee pärjäämään. Kannattaa katsoa sivuston ohjevideot ennen kunkin kohdan täyttämistä. Näin esimerkiksi ensi alkuun hankalalta tuntuvat laskelmat avautuvat kyllä.
Liiketoimintasuunnitelman lisäksi hakemuksen liitteeksi tarvitaan verovelkatodistus, jonka voi tilata verotoimistosta.
3. Odota päätöstä
Starttirahahakemusten käsittelyaika vaihtelee. Itse olin onnekas, ja sain postissa myönteisen päätöksen jo kahdeksan päivän kuluttua hakemuksen lähettämisestä. Itse asiassa työkkäristä soitettiin minulle jo sitä ennen, tarkistettiin eräs pikkujuttu hakemuksestani ja kerrottiin, että starttiraha myönnetään kyllä.
4. Hae starttirahan maksatusta kuukausittain jälkikäteen
Ei riitä, että tekee varsinaisen starttirahahakemuksen ja antaa tilinumeronsa. Tuen maksatusta täytyy hakea kuukausittain. Se maksetaan aina jälkikäteen. Merkkaa siis vaikka kalenteriisi joka kuukausi päivä, jolloin voit hakea maksatusta. Tämäkin hoituu Oma asiointi -palvelussa. Ensimmäisen maksatushakemuksen yhteydessä toimitetaan muutosverokortti etuutta varten.
5. Tee jatkohakemus ajoissa
Viimeistään kun starttiraha on juossut viisi kuukautta, on aika tehdä jatkohakemus. Kenelle te-toimisto myöntää jatkokauden eli yli kuusi kuukautta starttirahaa? Perustelu voi tuntua nurinkuriselta, mutta on loppujen lopuksi looginen. Te-toimisto myöntää toisen kauden starttirahaa yrittäjille, joiden yritystoiminta vaikuttaa käynnistyneen hyvin, eli yritystoiminta on tuottanut selvästi voittoa. Tarkoituksena on siis tukea vain elinkelpoista yritystoimintaa.
Jatkohakemuksen voi myös tehdä Oma asiointi -palvelussa. Siinä annetaan selvitys siitä, miten yritystoiminta on käynnistynyt ja kerrotaan perustelut jatkohakemukselle. Liitteeksi tulee laittaa tuore tuloslaskelma.
6. Kasvata yrityksesi tuottavuutta
Viimeistään vuoden jälkeen yrityksesi tulisi olla lähtenyt lentoon niin, että yrittäjänä pärjäät ilman starttirahan kaltaista tukea. Kasvata yritystäsi viisaasti ja ulkoista strategisesti. Wannadon #SuperAssarit hoitavat monia hommia ja vapauttavat omaa aikaasi tärkeimpiin tehtäviin!
- SuperAssari Veera
----------------------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 30 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin