Eilinen Cucina Povera -tyyppinen ateriani oli herkkua! Tänään on kuitenkin kylään tulossa ystävä, ja haluan tehdä jotain vähän spesiaalimpaa. Kyseinen ystävä on kasvissyöjä, joten jotain budjettiystävällistä kasvissafkaa pitäisi väsätä. Ruokainventaario paljasti, että juureslokerossa piileksi puoli pussia kesäperunoita ja muutama bataatti - aion hyödyntää ainakin ne.
Näin jonkun aikaa sitten jossain ruokaohjelmassa vinkin herkullisen rapeille uuniperunoille (en nyt muista mikä ohjelma oli kyseessä, mutta Jamie Oliverkin on tehnyt jotain vastaavaa): kokonaiset pienet perunat keitetään kypsiksi, ja kipataan uunivuokaan. Siellä niitä litistellään kasaan ja hunnutetaan öljyllä ja mausteilla. Lopuksi perunat rapeutetaan kuumassa uunissa. Näytti törkeän hyvälle, varmaan erityisesti koska heikkoteni on PERUNA melkein missä muodossa vaan, mutta varsinkin paistettuna ja rapeakuorisena. Aijai! Okei, eli paistettuja perunoita. Bataatista tulee tällä kertaa pihvi, eli höm, näemmä tiedossa on burgeri-illallinen! No mikä ettei! Joudun ostamaan tätä ideaa varten vain avocadon, lehtikaalia ja pari sämpylää (nyt en ehdi leipoa itse). (ottaen huomioon, että haluan tehdä jotain spessua, oon tyytyväinen ettei kauppaan mee kuin vajaa vitonen, ja näistä riittää muuhunkin)
Ja sitten töihin! Bataatti laitetaan 200 asteiseen uunin noin tunniksi, ihan kokonaisena vaan (tai jos on kiire, niin pitkittäin halkaistuna, puoli tuntia riittänee siinä tapauksessa). Sillä välin kun bataatti valmistuu, keitellään haluttu määrä pikkuperunoita kypsäksi, valutetaan niistä vesi pois ja kipataan ne öljyttyyn uunivuokaan. Seuraavaksi saat lytätä kerrankin pienempiäsi ihan luvan kanssa: painele kattilan pohjalla tai perunanuijalla pottuja rikki ja littaan, muttei täysin mössöksi sentään, ja ripsotellaan vähän lisää öljyä päälle, sekä haluamiasi mausteita (esim. rosmariinia/timjamia/valkosipulia/suolaa/pippuria).
Potut ovat nyt uunia vaille valmiita, joten voidaan jatkaa pihvien esivalmistelua. Keitä puolitoista desiä punaisia linssejä kypsäksi (n. 10 minuuttia) ja valuta niistä vesi. Kun bataatti on läpikypsä ja pehmeä (kokeile vaikka haarukalla), ota se uunista. Älä sammuta uunia, sinne lykätään ne perunat, ihan kohta. Voit nostaa uunin lämmön 225 asteeseen ja laittaa vaikka grillivastuksenkin päälle.
Bataatti halkaistaan ja annetaan jäähtyä hieman. Se kuoritaan ja leikellään vähän pienemmiksi palasiksi ja lisätään linssikattilaan. Ja taas litistellään ja nuijitaan, tai suristellaan sauvasekoittimella, mutta jätä seokseen kuitenkin hieman sattumia. Bataatti-linssiseoksen voi maustaa pippurin ja suolan lisäksi esim. chilillä, valkosipulilla, juustokuminalla, sinapinsiemenillä, korianterin siemenillä ja savustetulla paprikalla. Lisää soseeseen vielä yksi kananmuna ja/tai reilu puolisen desiä kikherne/maissi/soijajauhoja (ilman kananmunaa jopa desi). Seoksesta muotoillaan uunipellille litteitä pihvejä, 6-8 tästä määrästä tulee suurinpiirtein. Sitten ruuat uuniin - perunat ylätasolle, pihvit keskitasolle. Kiertoilma-asetus voi olla hyvä idea, jos uunistasi sellainen löytyy.
Noin 20 minuutin kuluttua pihvit ovat valmiit ja perunat rapeutuneet. Viimeiseksi viideksi minuutiksi voit vaihtaa peltien paikkaa: perunat alas ja pihvit ylös saamaan väriä pintaan. Eikä muuta kuin kokoamaan ateriaa: sämpylän väliin oman mielen mukaiset lisukkeet, pihvi, ja kansi päälle. Ihanan rapeat perunat viereen ja syömään!
Mun hampurilaisiin tulee viipaloitua tomaattia ja avocadoa sekä murustettua savufetaa (jota viime viikon pizzan jäljiltä löytyi vielä nokare jääkaapista). NAM. Luulis kelpaavan?
Summittainen ohje:
Perunat
4-5 pientä tai pari isoa perunaa per syöjä
Öljyä, mausteita
Pihvit (n. 6-8 kpl)
1 keskikokoinen bataatti
1,5 dl kuivattuja punaisia linssejä
(1 valkosipulin kynsi silputtuna)
(2 rkl auringonkukan tai kurpitsan siemeniä)
1 kananmuna ja/tai 0,5-1 dl soija/maissi/kikhernejauhoja
mausteita
(pinnalle siemen/pähkinärouhetta tms.)
Pihvit voi paistaa uunissa, mutta rasvaa pelkäämätön rapean pinnan ystävä paistaa ne lopuksi vielä paistinpannulla ;)
Lisäksi
sämpylä per syöjä
lisukkeet maun mukaan, mulla tällä kertaa:
puolikas siivutettu avocado
tomaattiviipaleita
murustettua savufetaa (Fontana)
kotitekoista salsaa (oli muutama kohta ylikypsä tomaatti ja chili)
Lisukesalaattiin
2 lehtikaalin lehteä ruoti poistettuna ja ohueksi silputtuna
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl mantelitahnaa (/tahinia/sokeritonta maapähkinävoita tms.)
1 tl vaahterasiirappia/hunajaa/sokeria
puolen sitruunan mehu/ 2 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria
(1 tl dijon sinappia)
Tee kastike ensin kulhoon sekoittamalla kaikki ainekset yhteen, ja lisää lehtikaali sekaan ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua. Hiero käsin kastike kunnolla lehtiin! Kastike pehmentää sopivasti muuten aika tuhdit lehdet.
ps. Täysin vegaanisen purilaisista saa jättämällä juuston ja kananmunan pois (soija/maissi/kikhernejauhot toimivat reseptissä kananmunan tavoin). Gluteeniton purilaisesta tulee käyttämällä gluteenitonta leipää.
pps. Lihanhimoiset, eikös kaikki maistuu paremmalta pekonin kanssa?
ppps. mitä rikkaampi/köyhempi rahatilanne, sitä vähemmillä/runsaammilla aineilla pelaillaan. Hyvää tulee askeettisemmastakin versiosta :)