Espoossa auton alle jäi koiraa ulkoiluttava nainen. Sekä nainen että koira menehtyivät. Uutisen jälkeen törmäsin netissä monen kommentoijan ahdistuneisuuteen. Yllättäen arkisessa tilanteessa, jossa ei pitäisi olla vaaraa, tulikin kuolema vastaan. Sen piti olla ihan vain tavallinen päivä. Tavallinen koiran ulkoilutus.
Tämä valitettava tapahtuma sai monet miettimään omaa kuolemaansa. Entä, jos minä jään auton alle? Entä, jos rakkaani jää auton alle? Lemmikin kuolemista surtiin myös.
Joku kertoi pelkäävänsä niin, ettei pysty nukkumaan. Ajatus äkillisestä kuolemasta oli hirvittävä.
Traumaattiset kokemukset kuuluvat työelämään
Elämä tulee työpaikalle väistämättä. Kuolemantapaus, kuten puolison menetys tai vanhemman kuolema, oma sairastuminen, lapsen sairastuminen, onnettomuus tai pitkään jatkunut ongelmatilanne, kuten kiusaaminen, ovat yleisimpiä trauman aiheuttajia. Joillakin traumat saattavat herätä vasta myöhemmin elämässä, koska aikaisemmin ei ole ollut turvallista tai sopivaa käsitellä niitä. Traumat voivat myös herätä ärsykkeistä. Äkkipikainen esimies voi nostaa pintaan koulukiusaamisen traumat, tai työtoveria kohdannut onnettomuus voi saada meidät pohtimaan, että ”Entä, jos minullekin käy noin…”
Esimiesten ja työnjohdon tulee ymmärtää, että traumasta kärsivä työntekijä tarvitsee aikaa parantuakseen. Se, kauanko paraneminen kestää, on yksilöllistä. Joku saattaa olla jaloillaan kahden viikon päästä, toiselle trauma nostaa päätään esiin vielä kymmenen vuoden päästä, vaikka molemmat olisivat kokeneet samantyyppisen trauman.
Traumoja ei myöskään tule vähätellä, vaikka sitä tunnutaan tekevän suomalaisilla työpaikoilla joskus jopa räikeästi. Kirjoitin aiheesta aiemmin otsikolla ”Työasuna surupuku – Kuolema ja työelämä”
Esimies voi auttaa traumasta toipuvaa muun muassa seuraavilla tavoilla:
• Anna alaisellesi aikaa ja vähennä työtaakkaa. Pyri ymmärtämään, kun vastaan tulee unohtuneita deadlineja, työtehon alenemista ja virheitä – toki nämäkin pitää sallia järkevässä mittakaavassa. Jos työntekijä ei kykene lainkaan töihin (vaikka yrittäisi), hänet on ohjattava sairauslomalle.
• Onko työntekijän mahdollista hoitaa traumaattista asiaa työajalla? Esimerkiksi käydä sairaan lapsen luona, mennä kuolevan vanhempansa tykö tai ottaa hengähdystauko, kun paniikkikohtaus meinaa iskeä? Jos mahdollista, järjestä tällaista paranemista tukevaa joustoa.
• Rohkaise alaisiasi puhumaan peloistaan osana paranemisprosessia. Jos mahdollista, ole luotettava olkapää. Jos et voi, ohjaa alaisesi rohkeasti ammattiavun piiriin. Ennakoiva traumanhoitojärjestelmä on myös hyvä. Voit kehittää esimerkiksi työpaikan intraan yhteystietoja ja ohjeita siitä, mitä tehdä ja kenen puoleen kääntyä traumaattisen tilanteen osuessa kohdalle.
• Luo tilanteita, joissa työntekijöillä on luonnollinen mahdollisuus luoda suhteita ja tukea toinen toisiaan. Säännölliset tapaamiset, yhteinen tekeminen tai vaikka vastuuhenkilö, joka osaa vastata traumatilanteisiin, auttavat paljon.
• Pistä merkille, jos jollakulla alkaa näkyä traumaoireita. Suomalainen on joskus liiankin sisukas, ja tarvitsee jonkun sanomaan, että nyt ihan oikeasti tarvitaan ulkopuolista apua. Traumasta kärsimisen merkkejä ovat syrjään vetäytyminen, muistihäiriöt, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, mielialan vaihtelut, pitkään jatkunut uupumus, itkuisuus tai masennus. Myös itsemurhasta suoraan puhuminen tai siihen epäsuorasti viittaaminen on tyypillistä vakavalle traumalle.
• Rohkaise alaisiasi toimimaan niin, että paraneminen voi alkaa ja se on mahdollista. Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa useampi tiimiläinen voi huonosti, esimerkiksi vakavan onnettomuuden jälkeen. Hyväntekeväisyyskampanjat, rahaston perustaminen kuolleen työkaverin perheen tueksi, verenluovutus muiden samaan tilanteeseen joutuneiden avuksi, jälleenrakennus ynnä muut keinot sopivat kaikki osaksi parantavaa tiimityöskentelyä.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari